Εκτός ελέγχου οι Τούρκοι, κλιμακώνουν μπροστά στα μούτρα των Αμερικανών. Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Ross κλάσης Arleigh Burke χώθηκε ανάμεσα στην φρεγάτα ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ (F 465) και τη φρεγάτα Barbarοs στοχοποιώντας το τουρκικό πλοίο

Από το πρωί υπάρχει κηνυγητό  μεταξύ του ελληνικού και τουρκικού πλοίου με αποτέλεσμα η τουρκική φρεγάτα να φτάσει στον Καφηρέα!
Αυτό σήμαινε το αινιγματικό tweet του Τζ.Πάιατ προς τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζ Μάτις;
Υπενθυμίζουμε ότι του είπε: «Ευχαριστούμε για την ισχυρή στήριξη σου στη συμμαχία μας με την Ελλάδα».
Το μήνυμα του έχει ιδιαίτερη σημασία αφού επίκειται η επίσκεψη του στην Τουρκία, προκειμένου να συνοδεύσει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρέξ Τίλερσον, ο οποίος θα έχει συναντήσεις υψηλού επιπέδου και θα συζητήσει και τα ελληνοτουρκικά.

«Η Τουρκία είναι εκτός ελέγχου»…..(σαν τρελό φορτηγό με σπασμένα φρένα)  ,τονίζει ταυτόχρονα και ένας πρώην πρεσβευτής  των ΗΠΑ στην Άγκυρα αλλά και σύμβουλος της  πρώην Αμερικανίδας ΥΠΕΞ  Χ. Κλίντον.
Όλα αυτά από επίσημα αμερικανικά χείλη αυτήν την δεδομένη στιγμή ενώ στα Ίμια έχει στηθεί σκηνικό ανάλογο του 1996.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος μας προειδοποιεί εμμέσως λέγοντας ότι η Τουρκία δεν «ακούει κανέναν» και σκηνικό τύπου Ιμίων-96 δεν πρόκειται να υπάρξει με αμερικανική παρέμβαση για αποκλιμάκωση,  διότι ο Ερντογαν κάνει του «κεφαλιού του».



«Είμαστε σε  πραγματικό κίνδυνο πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ αμερικανικών και τουρκικών δυνάμεων στη Συρία αλλά και αλλού και σίγουρα θα έρθουμε αντιμέτωποι ,  για αυτό  ήρθε η ώρα στις ΗΠΑ να το πούμε αυτό» , δήλωσε ο Eric Edelman πρώην σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Hillary Clinton, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Politico και στον δημοσιογράφο  Jake Sullivan.
«Εν πάση περιπτώσει, οι κυρώσεις που απευθύνονται στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και ενδεχομένως σε Τούρκους αξιωματούχους που συνδέονται με τη διαφθορά, ενώ ήδη η Άγκυρα έχει  συμφωνήσει για την αγορά  ρωσικών πυραύλων S-400, δεν θα κάνουν τίποτε άλλο από το να εξοργίσουν έναν  Ερντογάν που δεν «ελέγχεται»,δήλωσε ο ίδιος .
«Απαιτείται μια στιβαρή αποτρεπτική στάση των ΗΠΑ επειδή οι σχέσεις βρίσκονται ήδη υπό πίεση από την εμβάθυνση του αυταρχισμού ως κύρια πολιτική του Ερντογάν, το φλερτάρισμα με τη Ρωσία και τα συγκρουόμενα συμφέροντα στη Συρία», ανέφερε ο ίδιος.
«Μια σαφής δήλωση των ΗΠΑ ότι αυτό θα ήταν απαράδεκτο, υποστηριζόμενο από μια αποτελεσματική αποτρεπτική στάση, είναι απαραίτητη πολιτική   για να αποτραπεί η άμεση αμερικανο-τουρκική εχθροπραξία και να διατηρηθεί οποιαδήποτε ελπίδα για μια λειτουργική σχέση που θα προχωρήσει», κατέληξε .



Αντ ‘αυτού, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πεπεισμένος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τη σχέση του με την χώρα του  πολύ σημαντική, αυξάνοντας την όρεξή του για κίνδυνο. Δυστυχώς, η Ουάσιγκτον αντιμετώπισε με «πολύ προσοχή» την Τουρκία μέχρι τώρα και απέστειλε αντιφατικά  μηνύματα, αναφέρει το pol;itico .
«Η αδυναμία της νυν αμερικανικής  κυβέρνησης να επιβάλει  τις θέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών κάνει τα πράγματα χειρότερα», δήλωσε ο Αμερικανός  αξιωματούχος ενώ συνέχισε «Η Ουάσινγκτον πρέπει να διευκρινίσει με σαφήνεια και πολύ μεγάλη σαφήνεια τις συνέπειες που θα προκύψουν εάν η Τουρκία επιτεθεί σε θέσεις όπου υπάρχουν  στρατεύματα των ΗΠΑ», συνέχισε ο Αμερικανός διπλωμάτης  .
Το «βαθύ» αμερικανικό κράτος λοιπόν διαπιστώνει μια  πολύ  μεγάλη αναντιστοιχία στις θέσεις του Ερντογάν με τα νυν αμερικανικά συμφέροντα .
Η σφοδρή σύγκρουση δεν θα έλθει μόνο στην Συρία , αλλά και στην Κύπρο και το Αιγαίο όπου αμερικανικές εταιρείες έχουν πάρει τις «δουλειές» για τους υδρογονάνθρακες, ενώ η Ελλάδα ετοιμάζεται να ανακηρύξει ΑΟΖ.  Αυτό θα βάλει «φωτιά» σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο διότι το πρόβλημα επεκτείνεται και στις σχέσεις του Ισραήλ με το Ιράν και το Λίβανο ( ΑΟΖ)  μαζί με την αυξανόμενη ρωσική παρουσία στην περιοχή.