Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις των ένστολων




Νέες… εκπλήξεις κρύβει ο επανυπολογισμός των συντάξεων, περίπου 120.000 ένστολων, καθώς αναμένονται μειώσεις 8% κατά μέσο όρο, ενώ περίπου 140.000 εν ενεργεία στρατιωτικοί και κυρίως αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες θα βρεθούν αντιμέτωποι με πενταπλάσιες εισφορές εξαγοράς της «μάχιμης πενταετίας».
Η σύνταξη που λαμβάνουν μέχρι σήμερα θα υπολογιστεί  εκ νέου με βάση τις αποδοχές των εν ενεργεία, όπως αυτές αναπροσαρμόστηκαν με το νόμο 4307/2014. Για τον επανυπολογισμό προσμετρώνται όλα τα έτη με τα οποία συνταξιοδοτήθηκαν, δηλαδή τα χρόνια της πραγματικής τους υπηρεσίας συν τα διπλά έτη της μάχιμης 5ετίας, και τα διπλά πτητικά – καταδυτικά εξάμηνα της θητείας τους.



Τα διπλά έτη πιάνονται για όσους κατετάγησαν ως το 1990 και συνταξιοδοτήθηκαν στα επόμενα χρόνια, γιατί μέχρι τότε (1990) δεν υπήρχε υποχρέωση καταβολής και υπολογισμού εισφορών στο Δημόσιο.
Αντίθετα όσοι μπήκαν μετά το 1990 στο στράτευμα και τα Σώματα Ασφαλείας έχουν εισφορές και για τα διπλά έτη. Αν δεν τις έχουν καταβάλει, θα βρεθούν προ εκπλήξεων γιατί με τη νέα εγκύκλιο που ετοιμάζουν τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών το κόστος εξαγοράς για τα διπλά έτη αυξάνεται σημαντικά και ειδικά στα Σώματα Ασφαλείας σχεδόν πενταπλασιάζεται.
Τις αλλαγές που προωθούνται για τους ένστολους τόσο τους απόστρατους όσο και τους εν ενεργεία αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος και σύμφωνα με αυτές:
Επανυπολογίζεται η σύνταξη για όλους όσοι αποστρατεύτηκαν μέχρι 12 Μαίου 2016 και στη νέα σύνταξη στο ανταποδοτικό σκέλος, που επανυπολογίζεται με τον νόμο Κατρούγκαλου λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των ετών, δηλαδή πραγματική υπηρεσία και διπλά έτη. Αυτό οδηγεί σε εικονική ασφάλιση 40 ή 50 ή και 60 ετών υπηρεσίας. Τα έτη αυτά παίρνουν μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης και δίνουν βελτιωμένο ποσό ανταποδοτικής σύνταξης.
Παράλληλα θα υπάρχουν μειώσεις ως 8% ενώ αν δεν έμπαιναν τα διπλά έτη, όπως εξεταζόταν μέχρι πρότινος, τότε οι μειώσεις συντάξεων θα ξεπερνούσαν το 25% και από 1ης/1/2019 που θα εφαρμοζόταν ο νόμος για τις παλιές -μέχρι 12/5/2016- συντάξεις, θα είχαν περικοπές με πλαφόν  το -18% στην καταβαλλόμενη σήμερα σύνταξή τους. Το υπόλοιπο ποσοστό της διαφοράς θα καταβαλλόταν ως νέα προσωπική διαφορά με προοπτική κατάργησης στο μέλλον.



Για τον επανυπολογισμό των συντάξεων λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των ετών υπηρεσίας που είχαν οι απόστρατοι κατά την έξοδο στη σύνταξη, δηλαδή τα πραγματικά χρόνια συν τα διπλά έτη. Επίσης,  οι συντάξιμες αποδοχές που είχαν όχι όταν αποχώρησαν, αλλά αυτές που διαμορφώθηκαν μετά την αναπροσαρμογή που έγινε στο μισθολόγιο των ενστόλων με το νόμο 4307/2014, βάσει του οποίου η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. επέστρεψε το 50% από τις περικοπές που είχαν με το νόμο 4093/2012 του 2014.
Κερδισμένο με ενδεχόμενη αύξηση σύνταξης λόγω επανυπολογισμού ενδέχεται να βγει το 2% των αποστράτων, δηλαδή περίπου 2.400 συνταξιούχοι που υπηρέτησαν σε Αεροπορία και Ειδικές Δυνάμεις (υποβρύχια, καταδρομείς κ.λπ.), καθώς με τα διπλά πτητκά και καταδυτικά εξάμηνα φτάνουν ως και στα 60 έτη υπηρεσίας. Ο επανυπολογισμός τους ευνοεί μεν, αλλά ο νόμος έχει παγώσει κάθε αύξηση συντάξεων ως και το 2022. Οπότε μέχρι τότε θα μείνουν στα ίδια με σήμερα ποσά σύνταξης.
ΠΗΓΗ: pronews.gr
Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις των ένστολων
Νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις των ένστολων
https://3.bp.blogspot.com/-Atv-H7wUrLo/WhaMSkphd8I/AAAAAAADvg0/dFCq2SqcytYFYpHV5h78voJGU59w9-UXwCLcBGAs/s640/enstoloi.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-Atv-H7wUrLo/WhaMSkphd8I/AAAAAAADvg0/dFCq2SqcytYFYpHV5h78voJGU59w9-UXwCLcBGAs/s72-c/enstoloi.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2017/11/blog-post_391.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2017/11/blog-post_391.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy