Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

«Το πάθος για τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Ενώσεως Στρατιωτικών»




Γράφει ο  Μακράκης Αθανάσιος
Αντιπρόσωπος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών
Facebook: Μακράκης Θάνος
E-mail: makthanos73@gmail.com


Ένα βήμα, θεωρητικώς, πριν τη τροποποίηση του ιστορικού άρθρου 30Γ του ν.1264/1982 (ή απόρριψη), με το οποίο οι έλληνες στρατιωτικοί εντάχθηκαν στο συνδικαλιστικό νόμο, επικρατεί σύγχυση και διάχυτο πνεύμα στα Τακτικά Μέλη των σωματείων των εν ενεργεία στρατιωτικών.
Το ευχάριστο είναι ότι οι δύο υπάρχουσες Ομοσπονδίες επιθυμούν με μεγάλο ζήλο να καταλάβουν τη διοίκηση της Δευτεροβάθμιας Εκπροσώπησης, αισθανόμενες όπως εμφαίνεται, μεγάλη αυτοπεποίθηση και αίσθημα προσφοράς και αλληλεγγύης, κατά τους σκοπούς του νόμου και των υφιστάμενων Καταστατικών, προς εν τέλει εκπλήρωση της καλυτέρευσης της ζωής των στρατιωτικών.
Ο υπάρχον νόμος πασιφανώς διαθέτει αδύνατα σημεία που χρήζουν διορθωτικής επεξεργασίας του νομοθέτη. Αρκεί ο νομοθέτης να μετουσιώνεται σε επιστημονική επιτροπή έγκριτων και εγνωσμένου κύρους νομικών που θα διασφαλίσουν στο τελικό κείμενο σύγχρονες αλλά κυρίως δημοκρατικές αρχές, όπως:
Νομιμότητα, αμεροληψία, πολιτική ουδετερότητα, δημοσιότητα, νόμιμη συγκρότηση και νόμιμη σύνθεση. Επίσης, γενικές αρχές όπως αποκέντρωση, εξουσιοδότηση, πρόβλεψη, ατομική ευθύνη, διαφάνεια και πλήρη ενημέρωση των μελών, τακτικούς περιοδικούς απολογιστικούς ελέγχους στα όργανα διοίκησης, διακριτούς ρόλους, ενότητα εξουσίας, συμμετοχή του προσωπικού στη διαδικασία διαμόρφωσης των αποφάσεων και εμπιστοσύνη προς τα μέλη.



Θα πρέπει επιπρόσθετα να εξετασθούν με μεγάλη προσοχή προβλέψεις οι οποίες ενδέχεται να αντιβαίνουν στις ανωτέρω αρχές είτε συνδυαστικά είτε αυτοτελώς:
1.     Για το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο του άρθρου 30Γ, ενδεικτικά:
α.   Η ύπαρξη αποκλειστικής ιστοσελίδας από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεως Στρατιωτικών.
β.   Η κατανομή των συνδρομών των μελών μεταξύ Ομοσπονδίας και σωματείων.
γ.   Η συμμετοχή στα κατά κλάδο συμβούλια μεταθέσεων καθώς και η συμμετοχή στο Δ.Σ. του Μ.Τ.Σ. μελών που κατέχουν μόνο οργανική θέση εσωτερικού και υπηρετούν αποκλειστικά σε Μονάδα της Αττικής.
δ.   Η απαγόρευση κριτικής σε βάρος της στρατιωτικής ιεραρχίας, καθόσον στα πλαίσια της ελευθέρας εκφράσεως των στρατιωτικών, βάσει νομοθετημάτων και της υφιστάμενης νομολογίας η απαγόρευση συντείνει μόνο επί των προσώπων.



2.     Για το υπό τροποποίηση εισαχθέν άρθρο 27 του σχέδιο νόμου, ενδεικτικά:
α.   Η εναρμόνιση του Καταστατικού με απόφαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας
β.   Η αναλογία των αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία.
γ.   Η ρητή υποχρέωση ένταξης των πρωτοβάθμιων ενώσεων στην Ομοσπονδία.
δ.   Το αυστηρό πλαίσιο των διαύλων επικοινωνίας των πρωτοβάθμιων σωματίων.



3.     Περαιτέρω το πρόβλημα της συνύπαρξης περιφέρειας και περιφερειακής ενότητας είναι πράγματι υπαρκτό και αμφιλεγόμενο αλλά οι πιθανές διπλοεγγραφές υπερφαλαγγίζονται από τον αμφίδρομο έλεγχο της συντονίστριας Ομοσπονδίας και από τους οικονομικούς φορείς του Υπουργείου οι οποίοι θα επιλαμβάνονται τις συνδρομές των μελών. Ουσιαστικό όμως πρόβλημα αποτελεί όχι η συνεύρεση των τακτικών μελών και μελών Δ.Σ. στις περιφέρειες αλλά ο τρόπος λειτουργίας, επικοινωνίας και συνεύρεσης του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, προκειμένου υπό κανονική σύνθεση να λαμβάνει αποφάσεις, χωρίς καμία υποκατάσταση αναρμόδιων οργάνων εκπηγαζόμενων από την Ομοσπονδία, τα οποία και δεν εκφράζουν τη βούληση της πλειοψηφίας των μελών.
4.     Επίσης, ο νόμος δύναται να προβλέψει κατά εξουσιοδότηση Προεδρικό Διάταγμα ή Υπουργική απόφαση, καθορίζοντας ασφαλιστικές δικλίδες τυχόν αυθαιρεσίας από πρόσωπα και ομάδες. Ήτοι:
α.   Καθεστώς με σαφή κριτήρια γνωριμίας, προς ορθολογική κρίση επιλογής των υποψήφιων τόσο στα πρωτοβάθμια σωματεία όσο και στην Ομοσπονδία.
β.   Την πηγή προέλευσης των προτάσεων, οι οποίες σε κάθε περίπτωση να προέρχονται από τα πρωτοβάθμια σωματεία αποκλείοντας οιαδήποτε προσωπική πρωτοβουλία.
γ. Την έγκαιρη εισδοχή μετ’ εγκρίσεως νεοσύστατων ενώσεων προς γνώση, συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων.
δ.   Κοινοποίηση τόσο των πρακτικών των συνεδριάσεων των Δ.Σ., με τη ψηφοφορία επί των θεμάτων και την αιτιολογία τους όσο και της οικονομικής διαχείρισης, να αποτελεί όχι διακριτική ευχέρεια αλλά υποχρέωση προς τα μέλη.
ε.   Τη διασφάλιση της ΄΄φοβίας΄΄ και αποτροπής εγγραφής συναδέρφων στα σωματεία λόγω ενδεχόμενης μεταβολής μεταθετικότητας ή αρνητικής αξιολόγησης στην ιεραρχική τους ανέλιξη, ιδίως των αποφοίτων ΑΣΕΙ.

      Εν κατακλείδι στα σωματεία και στην Ομοσπονδία, τα στενά συμφέροντα (ατομικά και μη) θα πρέπει να οπισθοχωρήσουν εμπρός της συλλογικής προόδου. Ο εγωισμός θα πρέπει υπερκεραστεί για το κοινό καλό όλων των συναδέρφων γιατί η μέριμνα του προσωπικού, δεν πρέπει να αναμένει δικαστικές αποφάσεις και νόμους εις βάρος της. Η παρούσα διάσπαση, οφειλόμενη στην ανάληψη της διοίκησης της Ομοσπονδίας, ευνοεί όσους επιδιώκουν στην έλλειψη συνοχής. Όλοι οι συνάδερφοι έχουμε τα ίδια προβλήματα αλλά και διαφορετικού βεληνεκούς τα οποία αναμένουν αγαστές παρεμβάσεις βελτιστοποίησης, όχι βέβαια με λόγια και επικοινωνιακά τρικ χαμηλής ποιότητας αλλά με πράξεις.



      Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση της Ομοσπονδίας εκπορεύεται εκ της συλλογικής εκφράσεως, δεν πρέπει να αποτελεί προσωπική πρωτοβουλία κανενός, καθώς επίσης πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι κανείς δεν θα άρχει για πάντα!!!



Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: «Το πάθος για τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Ενώσεως Στρατιωτικών»
«Το πάθος για τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Ενώσεως Στρατιωτικών»
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgVgWI-BJYanUFJGbWiKoZV7EGlPHEshjP4Z4M_DT41pmdnQlfE9aXWkk9s5TdKnE4QI7PiXOIQ0o4Y_ltVtK5vCzo6P7D8gQ2dtobwZMU-Vsjka9aFLz5vkpFhCp1dCwPkNXSeWzaFvvU/s640/SYNDI1-768x576.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgVgWI-BJYanUFJGbWiKoZV7EGlPHEshjP4Z4M_DT41pmdnQlfE9aXWkk9s5TdKnE4QI7PiXOIQ0o4Y_ltVtK5vCzo6P7D8gQ2dtobwZMU-Vsjka9aFLz5vkpFhCp1dCwPkNXSeWzaFvvU/s72-c/SYNDI1-768x576.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2017/10/blog-post_170.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2017/10/blog-post_170.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy