Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: Σημαντικά σημεία και φωτογραφικές διατάξεις



Του Λάμπρου Τζούμη Αντιστρατήγου ε.α






Έρχεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με τίτλο «Ρυθμίσεις περί σταδιοδρομίας - εξέλιξης στελεχών, οικονομικής μέριμνας και λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), ειδικές ρυθμίσεις συμβάσεων στον τομέα της άμυνας, συγκρότηση κοινού σώματος οικονομικών επιθεωρητών - εσωτερικών ελεγκτών και άλλες διατάξεις». Κατά τη διάρκεια της πρώτης ανάγνωσης-συζήτησης στη βουλή, το στοιχείο που κυριάρχησε και προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση ήταν το άρθρο 27 περί «Συνδικαλιστικού Νόμου στις Ε.Δ.». Το νομοσχέδιο, εκτός από το υπόψη άρθρο, για το οποίο θα υπάρξει αναφορά στη συνέχεια, περιέχει και άλλα σημεία τα οποία αξίζουν σχολιασμού, τα σημαντικότερα των οποίων είναι τα παρακάτω: 







- Διαρθρώνεται σε τέσσερα κεφάλαια, δεν έχει ενιαία θεματολογία, πραγματεύεται διάφορα ζητήματα που αφορούν τις Ε.Δ. και περιέχει αριθμό διατάξεων με πασιφανή φωτογραφικό χαρακτήρα. 



- Από τα συνοδευτικά έγγραφα του σχεδίου νόμου, παρατηρείται ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποφεύγει την κοστολόγηση των άρθρων και αντ΄ αυτού κάνει μια ανάλυση τι αφορούν και ρυθμίζουν αυτά, δηλαδή αποτελεί μια επανάληψη της αιτιολογικής έκθεσης. Το όποιο κόστος, προκύπτει μόνο από την ειδική έκθεση, για την οποία τίθεται το ερώτημα εάν έλαβαν γνώση τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα του ΓΛΚ.



- Το κεφάλαιο Α΄ αφορά σε ρυθμίσεις σταδιοδρομικής και υπηρεσιακής εξέλιξης κατηγοριών στελεχών των Ε.Δ. Στο εν λόγω κεφάλαιο, με το άρθρο 1 καθορίζεται η δυνατότητα οικειοθελούς παραμονής στην ενεργό υπηρεσία εκτός οργανικών θέσεων (ΕΟΘ), αξιωματικών βαθμού έως Συνταγματάρχη και αντιστοίχων των άλλων κλάδων, σε περίπτωση που κρίνονται ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, πριν από τη συμπλήρωση του πεντηκοστού ογδόου έτους της ηλικίας τους. H διάταξη κινείται στη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της πρόωρης συνταξιοδότησης στελεχών παρά τη θέλησή τους, σε μια ηλικία άκρως παραγωγική, με το παράλογο της όλης υπόθεσης να είναι η «τιμωρία» που υφίστανται στη συνέχεια με τις μεγάλες περικοπές στις συντάξεις τους, λόγω των μνημονιακών νόμων. 



Παρ΄ όλα αυτά παραμένει αλυσιτελής, καθόσον δεν καλύπτει όλες τις περιπτώσεις π.χ. χορήγηση επιδόματος κινδύνου για στελέχη πολεμικής αεροπορίας και ειδικών δυνάμεων που επιθυμούν να παραμείνουν, ενώ κάτι τέτοιο προβλέπεται με το άρθρο 3 του παρόντος νόμου για τους Χειριστές Ειδικής Μονιμότητας Ελικοπτέρων, κατηγορία στελεχών που ο κ. Καμένος δείχνει ιδιαίτερη «συμπάθεια». Η διάταξη αφήνει επίσης περιθώρια για εξυπηρέτηση ρουσφετολογικών και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, γεγονός που ενισχύθηκε μετά τη συζήτηση επί του θέματος στη βουλή. 



Ο κ. Καμένος ανέφερε ότι ο αριθμός των στελεχών που θα ικανοποιηθεί μέσω της διάταξης αυτής θα είναι μικρός, χωρίς να προσδιορίζει τα κριτήρια επιλογής και αξιολόγησης για κάτι τέτοιο. Κατόπιν των παραπάνω, η διάταξη χρήζει σχετικής τροποποίησης, αν το ΥΠΕΘΑ δεν επιθυμεί να επιβεβαιώσει το φωτογραφικό της χαρακτήρα. 



Με το άρθρο 3 του υπόψη κεφαλαίου προβλέπεται η επαναφορά Χειριστών Ειδικής Μονιμότητας (ΧΕΜ) του ν.324/1976 δηλ. Αξιωματικών Ιπταμένων Χειριστών Ε/Π, προερχομένων από την κατηγορία Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών, που έχουν αποστρατευθεί εντός της προηγούμενης τριετίας, κατηγορία στελεχών που όπως προαναφέρθηκε ο κ. Καμένος φαίνεται να «συμπαθεί» ιδιαίτερα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη βουλή, ο κ.ΥΕΘΑ ισχυρίσθηκε ότι η επαναφορά των πέντε χειριστών που προβλέπεται θα καλύψει ανάγκες για νέα ελικόπτερα που πρόκειται να παραληφθούν. Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί υπάρχει προτίμηση για τη συγκεκριμένη κατηγορία στελεχών (δηλ. ΧΕΜ) και όχι για στελέχη από Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) και Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια οι επιχειρησιακές ανάγκες για χειριστές Ε/Π καλύπτονται από αυτές τις κατηγορίες. 






Ο θεσμός των ΧΕΜ του ν.324/1976 παραμένει ανενεργός από το 1989, καθόσον δεν κρίθηκε επιτυχής. Παρά το γεγονός αυτό ο κ. Καμένος πέρυσι με το ν. 4407/16 είχε φροντίσει να παράξει στη συγκεκριμένη κατηγορία στελεχών ειδικά προνόμια (παραμονή στις τάξεις των ΕΔ μέχρι την ηλικία των 60 ετών, αποστρατεία στο βάθμο του Σχη ενώ αποστρατεύονταν στο βαθμό Τχη, υπηρεσία σε μεγάλα επιτελεία ενώ δεν διαθέτουν επιτελική εμπειρία, κ.λπ). Ο φωτογραφικός χαρακτήρας της διάταξης είναι ολοφάνερος και μόνο τα ονόματα λείπουν από αυτή. Με το επόμενο άρθρο 4 επιχειρείται η αποκατάσταση προβλήματος στη βαθμολογική εξέλιξη αξιωματικών που προέρχονται από Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, οι οποίοι κατετάγησαν το 1990. Για την κατηγορία αυτών των στελεχών δεν θεσπίστηκαν μεταβατικές διατάξεις, όπως για τις πριν και μετά τάξεις κατάταξης, με αποτέλεσμα να υφίσταται αδικία σε ότι αφορά το θέμα της προαγωγής τους. Η προωθούμενη διάταξη όμως επιλύει μερικώς το θέμα και απαιτείται η ένταξη τους στο ν.2439/96, όπως έχει εισηγηθεί εξ΄ άλλου και το ΓΕΕΘΑ. 



- Το Κεφάλαιο Β´ αφορά στην διαχείριση άχρηστων, πεπαλαιωμένων και πλεοναζόντων υλικών όπως όπλα, πυρομαχικά, στρατιωτικά οχήματα, σκηνές, κ.λπ. με σκοπό την προσπόριση οικονομικού ανταλλάγματος. Το αξιοσημείωτο στο κεφάλαιο αυτό είναι ο καθορισμός της δυνατότητας «προφορικής πλειοδοτικής δημοπρασίας», στην αξιοποίηση του πλεονάζοντος ή ακατάλληλου πολεμικού υλικού, γεγονός που δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για το αδιάβλητο, αμερόληπτο και αξιοκρατικό της διαδικασίας. 






- Η διάταξη που δημιούργησε οξεία αντιπαράθεση στη συζήτηση κατά την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου όπως προαναφέρθηκε, ήταν το άρθρο 27 που εμπεριέχεται στο κεφάλαιο Δ΄ και αφορά το θέμα των συνδικαλιστικών ενώσεων στο χώρο των Ε.Δ. Το ΥΠΕΘΑ αντί κατάθεσης αυτοτελούς νομοσχεδίου, που θα οδηγούσε σε ουσιαστική συζήτηση γύρω από το θέμα του συνδικαλισμού στις Ε.Δ., προτίμησε την επιβολή τετελεσμένων με σκοπό την εξυπηρέτηση «ημετέρων». Ο φωτογραφικός χαρακτήρας της διάταξης καταδεικνύεται από την πρόβλεψη για χρονική παράταση στην προστατευόμενη ένωση (ΠΟΕΣ) από το ΥΠΕΘΑ, προκειμένου να εναρμονίσει το καταστατικό της, καθόσον δεν το έπραξε ως όφειλε σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η κατάργηση όσων ενώσεων είναι αντιπολιτευόμενες με αυτή, η παροχή ειδικών προνομίων στους προστατευόμενους «συνδικαλιστικούς στρατιωτικούς εργατοπατέρες» όπως ο χρόνος της θητείας του προέδρου και του Γενικού Γραμματέα να λογίζεται ως χρόνος διοίκησης-ειδικής υπηρεσίας, κ.λπ. Οι εικόνες των συνδικαλιστών αξιωματικών κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη βουλή με εκτόξευση υποτιμητικών εκφράσεων, απειλών και καταγγελιών, απαιτείται να προβληματίσει τον κ. ΥΕΘΑ, ο οποίος θα πρέπει να αποσύρει άμεσα το άρθρο 27 του νομοσχεδίου και να αναμένει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης που εξετάζει την περίοδο αυτή το θέμα των συνδικαλιστικών ενώσεων στις Ε.Δ.

Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: Σημαντικά σημεία και φωτογραφικές διατάξεις
Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: Σημαντικά σημεία και φωτογραφικές διατάξεις
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzZNyQdLrfs0LzG0rWzZBhA0Ys9R51plKOnDtBkrjsnILjMQYeXHrIfjKUjxpo3xoUlIEfMrFnLYwIUKiwaCOBkzW33SIkRZ-O4ADOCHwl3nmyJlpprqejO2Qkg1ttH_Sykt38iduLhyphenhyphen0/s640/oudeteres_stratos12-630x472.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzZNyQdLrfs0LzG0rWzZBhA0Ys9R51plKOnDtBkrjsnILjMQYeXHrIfjKUjxpo3xoUlIEfMrFnLYwIUKiwaCOBkzW33SIkRZ-O4ADOCHwl3nmyJlpprqejO2Qkg1ttH_Sykt38iduLhyphenhyphen0/s72-c/oudeteres_stratos12-630x472.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2017/10/blog-post_113.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2017/10/blog-post_113.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy