Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Συνταγματική αναβάθμιση Ενόπλων Δυνάμεων. Η πρόταση της ΠΟΣ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών, από τον Ιούνιο του 2014, που εκδόθηκαν οι υπ’ αρ. 2192-2196/2014 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές του ν. 4093/2012, είχε επισημάνει με σχετική της ανακοίνωση (υπ’ αριθ. 38), ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις του ΣτΕ σηματοδοτούν μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις, στα τελευταία τουλάχιστον χρόνια, που το κράτος, έστω και δια της δικαστικής του λειτουργίας, αναγνωρίζει την προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων και αποφαίνεται όπως πράγματι αρμόζει για τα στελέχη τους.  Στην ίδια ανακοίνωση η Ομοσπονδία είχε τονίσει ιδιαίτερα το σκεπτικό της Ολομέλειας του ΣτΕ, σύμφωνα με το οποίο η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων συνάπτεται άμεσα με την ίδια την κρατική υπόσταση. 



Τα παραπάνω απετέλεσαν την αφορμή για την ενασχόληση της Ομοσπονδίας με το θέμα, η οποία προς μεγάλη έκπληξη κατέληξε στην διαπίστωση ότι το Σύνταγμα, ο Θεμελιώδης Νόμος της χώρας, δεν προσδιορίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και την αποστολή τους.   
Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τον Ιούλιο του 2016, έδωσε το έναυσμα για την συστηματική πλέον έρευνα του θέματος.  Η Ομοσπονδία δραστηριοποιήθηκε στην έρευνα και μελέτη και εξέφρασε πλέον επίσημα το ενδιαφέρον της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, προς την κατεύθυνση της ενδεχόμενης συνταγματικής ενίσχυσης και αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων (Ανακοίνωση 77/05 Φεβ 2017). 



Μετά τη σύστασης της Επιτροπής Διαλόγου, με έργο την οργάνωση της δημόσιας διαβούλευσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και την καταγραφή των σχετικών προτάσεων της Κοινωνίας Πολιτών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών αποφάσισε τη συγκρότηση Ομάδας Εργασία (ΟΕ) για τη μελέτη του θέματος.  Τον Απρ. 2017 ζήτησε από τους Φορείς-Μέλη της, όπως προτείνουν ενδιαφερόμενους για την πλαισίωση της ΟΕ καθώς επίσης και σχετικές απόψεις/προτάσεις. 
Τον Μάιο 2017 η ΠΟΣ συγκρότησε την Ομάδα Εργασίας (ανά μια υποομάδα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), προκειμένου να μελετήσει το θέμα και να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων και των στρατιωτικών γενικά, αλλά και για τα διαχρονικά χαρακτηριστικά και αξίες των Ελλήνων.  Η ΟΕ εργάσθηκε υπό το συντονισμό του Προέδρου της ΠΟΣ Ταξχου (εα) Νικολόπουλου Βασιλείου και πλαισιώθηκε από τους Ταξχο (εα) Χατζηκωνσταντίνου Γεώργιο (εισηγητή), Αντγο (εα) Καρακώστα Αθανάσιο, Αντγο (εα) Χαντζή Δημήτριο, Υπτγο (εα) Ζαρκάδα Νικόλαο, Υπτγο (εα) Μαυρουδή Ελευθέριο, Υπτγο (εα) Ζιώγα Δημήτριο, Υπτγο (εα) Μπεχράκη Αναστάσιο, Σχη (εα) Γαβαθά Θεόδωρο, Σχη (εα) Παρίση Δημήτριο, Σχη (εα) Αγγέλου Ιωάννη, οικονομολόγο Πατινιώτη Ιωάννη και δικηγόρο Μαλισάγκο Αναστάσιο.  Το έργο της Ομάδος Εργασίας συνέδραμε ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Δημητρόπουλος Ανδρέας.
Η μεθοδολογία εργασίας της Ομάδος Εργασίας περιέλαβε τη μελέτη:



α.      Του ισχύοντος Συντάγματος της χώρας, για τον προσδιορισμό των άρθρων ή διατάξεων που αφορούν άμεσα ή έμμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις και στους στρατιωτικούς γενικά, αλλά και άρθρων ή διατάξεων που σχετίζονται με τα χαρακτηριστικά του Ελληνικού Έθνους και τις διαχρονικές αρχές και αξίες των Ελλήνων.
β.      Προηγούμενων Συνταγμάτων της χώρας.



γ.      Συνταγμάτων ξένων χωρών. Για το σκοπό αυτό επελέγησαν τα συντάγματα δέκα (10) αντιπροσωπευτικών χωρών, των Ιταλίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Τουρκίας, Πορτογαλίας, Βουλγαρίας, Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Καναδά και Ισραήλ (έχει βασικούς νόμους). 
δ.      Αριθμό προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σχετικών εργασιών, αλλά και σχετική βιβλιογραφία.
Ο Πρόεδρος της ΟΕ πραγματοποίησε συναντήσεις με έγκριτους Συνταγματολόγους και Ανώτατους Δικαστικούς Λειτουργούς, προκειμένου να βοηθηθεί η ΟΕ στο έργο της. Επιπρόσθετα, η Ομοσπονδία απέστειλε επιστολή σε μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού ανά τον κόσμο και ζήτησε την άποψή τους σε συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούσαν το θέμα «Σύνταγμα-Ένοπλες Δυνάμεις».  
Η ΟΕ ολοκλήρωσε τη μελέτη και υπέβαλε στην ΠΟΣ τις προτάσεις της, αφού έλαβε υπόψη τις οδηγίες και απόψεις του κ. Δημητρόπουλου Ανδρέα, όπως να μην συμπεριληφθούν πολλές σε αριθμό προτάσεις, να μην υπάρχουν ορισμοί και οι προτάσεις να ενταχθούν σε υπάρχοντα άρθρα.  Το ΔΣ της ΠΟΣ ενέκρινε τις προτάσεις της ΟΕ, προέβη στη τελική διαμόρφωσή τους και στις 31 Ιουλ. 2017 υπέβαλε την τελική πρόταση της Ομοσπονδίας στην Επιτροπή Διαλόγου.



Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Συνταγματική αναβάθμιση Ενόπλων Δυνάμεων. Η πρόταση της ΠΟΣ
Συνταγματική αναβάθμιση Ενόπλων Δυνάμεων. Η πρόταση της ΠΟΣ
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjcb-fN-bWSdcUWnMky6ZMlY5vVL8hz7waagBN9Zg35EBGIb655XGZhZFPesytvBefRuQAf1Uz1H1B35e8F_Yg73PcBeDuPeqP5TVJ5atKx9sv6bKKaANuKmxubwXNavJPpwJfYVJWciWE/s400/%25CE%25A0%25CE%259F%25CE%25A3.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjcb-fN-bWSdcUWnMky6ZMlY5vVL8hz7waagBN9Zg35EBGIb655XGZhZFPesytvBefRuQAf1Uz1H1B35e8F_Yg73PcBeDuPeqP5TVJ5atKx9sv6bKKaANuKmxubwXNavJPpwJfYVJWciWE/s72-c/%25CE%25A0%25CE%259F%25CE%25A3.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2017/08/blog-post_46.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2017/08/blog-post_46.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy