Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017

ΠΟΜΕΝΣ: Πρόταση νομοθετικής ρύθμισης για την συνυπηρέτηση συζύγων


Πρόταση για νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα δώσει λύση στο πρόβλημα της συνυπηρέτησης συναδέλφων με τους/τις συζύγους τους – εκπαιδευτικούς, έκανε η ΠΟΜΕΝΣ

ΠΡΟΣ : Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο

            Αναπληρωτή Υπουργό  Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριο Βίτσα
             Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων
            

ΚΟΙΝ : Στρατιωτικοί συντάκτες

ΘΕΜΑ:  Συνυπηρέτηση Στελεχών των Ε.Δ. με συζύγους που εργάζονται στο Δημόσιο τομέα και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου

ΣΧΕΤ : α. Ν.2946/2001 «Υπαίθρια Διαφήμιση, Συμπολιτείες Δήμων και Κοινοτήτων και άλλες διατάξεις»
           β.  Ν.4139/2013 « Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις»

               Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

  1. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.)  ως ο νόμιμος και θεσμικός εκπρόσωπος των εν ενεργεία Στρατιωτικών, έγινε αποδέκτης και σας γνωστοποιεί το σοβαρό πρόβλημα που ταλαιπωρεί εκατοντάδες οικογένειες στρατιωτικών, που υπάγονται στο νόμο περί συνυπηρέτησης των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με συζύγους που εργάζονται στο Δημόσιο τομέα και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.  
  2. Παρά την αγαθή πρόθεση του νομοθέτη, η εφαρμογή της ρύθμισης είναι προβληματική και πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα να χωρίζει και όχι να ενώνει οικογένειες. Το πρόβλημα προέρχεται από στην διατύπωση του σχετικού νόμου και στην ερμηνεία που δίδεται από τους κατά τόπους αρμοδίους για την εφαρμογή του. Με την παρούσα επιστολή μας προτείνουμε την διόρθωση αυτής της αστοχίας με δική σας πρωτοβουλία, ώστε να ικανοποιηθεί και το πνεύμα του νόμου και να μπει τέλος στο μαρτύριο των οικογενειών των συναδέλφων.

  1.  Με το άρθρο 21παρ.1 του (α) σχετικού νόμου όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 91 του (β) σχετικού προβλέπει ότι:
«1. Τακτικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δημοσίων υπηρεσιών και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, που κατέχουν οργανικές θέσεις και είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού, Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και του προσωπικού των Καταστημάτων Κράτησης, επιτρέπεται να αποσπώνται, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα κατά προτεραιότητα και σε περίπτωση έλλειψης υπηρεσιακών αναγκών σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην περιοχή που υπηρετεί ο σύζυγός τους.»

  1. Από την ως άνω πρόβλεψη, υπάρχει αστοχία του νόμου στην φράση ‘’στην περιοχή που υπηρετεί ο σύζυγος τους‘’ , με αποτέλεσμα πολλοί σύζυγοι συναδέλφων να τοποθετούνται στον ίδιο νομό αλλά σε τόση μεγάλη απόσταση, που να απαιτείται να διατηρούν και πάλι δύο οικίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνάδελφοι που έχουν τοποθετηθεί στον νομό Έβρου περιοχή Ορεστιάδας, οι σύζυγοι τους τοποθετήθηκαν στην νήσο Σαμοθράκη που βρίσκεται ναι μεν στον ίδιο νομό(περιοχή) αλλά είναι αδύνατη η χρήση μίας οικίας για την οικογένεια τους δε.        

  1. Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων,
         Η Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. κατόπιν τούτου και επειδή αυτή η περίοδος είναι περίοδος μεταθέσεων, προτείνει, για την θεραπεία αυτής της αδικίας, την άμεση τροποποίηση της  παραγράφου 1 του άρθρου 91 του (β) σχετικού νόμου, όπως παρακάτω:
«1. Τακτικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δημοσίων υπηρεσιών και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, που κατέχουν οργανικές θέσεις και είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού, Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και του προσωπικού των Καταστημάτων Κράτησης, επιτρέπεται να αποσπώνται, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα κατά προτεραιότητα και σε περίπτωση έλλειψης υπηρεσιακών αναγκών σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέαστον ίδιο Δήμο με την Μονάδα που υπηρετεί ο/η σύζυγός τους και σε κάθε περίπτωση σε τόπο που δεν απέχει περισσότερο από 50 χλμ μέσω του οδικού δικτύου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το kranosgr ένα ελεύθερο ακομμάτιστο ιστολόγιο, έχει ως σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων και σχολίων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται οι αναρτήσεις. Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
Ελεύθερα μπορείτε να στείλετε προς ανάρτηση και τη δική σας άποψη.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία.
Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
Εαν υπάρξει καθυστέρηση στην εμφάνιση των σχολίων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε συνεχώς στον Η/Υ παρά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα

kranosgr@gmail.com

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.