Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: ΚΙ’ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ



Είναι γνωστό ότι εδώ και τουλάχιστον επτά χρόνια οι Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίζουν, όπως άλλωστε και όλοι οι επιμέρους τομείς τη δημόσιας ζωής της χώρας, σοβαρό πρόβλημα έλλειψης οικονομικών πόρων. Για τις Ένοπλες Δυνάμεις αυτό πρακτικά σημαίνει αδυναμία προμήθειας νέων οπλικών συστημάτων.





Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη περίπτωση κράτους που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα έχει άμεσες και πιεστικές εξοπλιστικές ανάγκες. Με τα σημερινά δεδομένα η χώρα δεν θα είναι σε θέση να εκπονήσει κάποιο ολοκληρωμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα, στο πρότυπο των περασμένων ΕΜΠΑΕ, πριν από το 2020 στην καλύτερη των περιπτώσεων (οι περισσότερες εκτιμήσεις μιλούν για το 2025 και μετά!).





Η αδυναμία υλοποίησης δαπανηρών εξοπλιστικών προγραμμάτων επιτρέπει στην Ελλάδα να ασκήσει «αμυντική πολιτική» σε άλλους τομείς: Τη νομοθεσία, τη δομή και την οργάνωση, αλλά και τον εκσυγχρονισμό των διαθέσιμων μέσων. Μια γενναία μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων σήμερα θα επιτρέψει την καλύτερη και ταχύτερη εξοικείωση των μελλοντικών οπλικών συστημάτων οψέποτε και αν έρθουν.





Τώρα είναι μια χρυσή ευκαιρία να αξιολογηθεί και να εκσυγχρονιστεί το νομικό πλαίσιο που διέπει τους ένστολους και το πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων με την Υπηρεσία, δηλαδή οι κανονισμοί εσωτερικής λειτουργίας του στρατεύματος. Διατάξεις και πρόνοιες απαρχαιωμένες χωρίς ουσιαστική εφαρμογή σήμερα το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν σύγχυση στην ιεραρχία, να επιβαρύνουν την γραφειοκρατία και να αυξάνουν, χωρίς λόγο και με κόστος, την εκτέλεση των διατεταγμένων υπηρεσιών και των διαδικασιών διεκπεραίωσης.
Σε επίπεδο οργάνωσης και δομής η ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων έχει μια χρυσή ευκαιρία να αναδιοργανώσει τη δομή δυνάμεων σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις άμυνας της χώρας. Έτσι όταν έρθει η ώρα για νέους εξοπλισμούς η δομές θα προϋπάρχουν, ενώ η νέα οργάνωση θα μπορεί να υποστηρίξει την ταχεία ενσωμάτωση και εξοικείωση των νέων οπλικών συστημάτων στο αμυντικό πλέγμα του στρατεύματος. Ας θυμηθούμε τι έγινε μετά τα Ίμια όταν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αναδιοργανώθηκαν σε μεγάλο βαθμό, αλλά κάτω από πίεση, με αποτέλεσμα πολλές αλλαγές στην δομή και την οργάνωση του στρατεύματος τελικά δεν προχώρησαν (και για πολιτικούς και τοπικιστικούς λόγους). Σήμερα όμως που δεν υπάρχουν στον ορίζοντα εξοπλιστικά προγράμματα είναι μια καλή ευκαιρία να αξιολογηθεί και να αλλαγή η οργάνωση και η δομή των Ενόπλων Δυνάμεων προς όφελος της εθνικής άμυνας και του αμυντικού προϋπολογισμού.





Στον τομέα του υλικού η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική λύση είναι αυτή της προμήθειας μεταχειρισμένου υλικού από συμμαχικές χώρες ή, εάν εφόσον συμφέρει οικονομικά, ο εκσυγχρονισμός όσων εν υπηρεσία οπλικών συστημάτων έχουν τέτοιες δυνατότητες, σε συνδυασμό με τη σχεδίαση και εφαρμογή προγραμμάτων υποστήριξης των εν υπηρεσία οπλικών συστημάτων (FollowOn Support). Είναι αδιανόητο να υπάρχουν σε υπηρεσία στο ελληνικό οπλοστάσιο σύγχρονα οπλικά συστήματα να και παραμένουν ακίνητα ή καθηλωμένα λόγω έλλειψης αναλώσιμων και ανταλλακτικών!





Δεν υποστηρίζουμε βέβαια ότι όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις και τα όποια πιθανά προγράμματα εκσυγχρονισμού δεν απαιτούν οικονομική δαπάνη. Ωστόσο, με σωστό και μακροχρόνιο σχεδιασμό, σε συνδυασμό με τα διάφορα προγράμματα αμυντικής συνεργασίας, που υφίστανται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ή των ΗΠΑ. Η χώρα μας θα μπορούσε με σχετικά χαμηλό κόστος να αναβαθμίσει σημαντικά τη μαχητική της ισχύ και να εξισορροπήσει εν μέρει την τουρκική εξοπλιστική «καταιγίδα».

Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: ΚΙ’ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: ΚΙ’ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpnQCmTaB1lpEG3cxsTSkR1quHIdF93m0zHUE4BK4ONfG6MxkjUxVposxmXZpESiVjcciFGASOQ5cXPrxHTXSVd3nGgbEgUBAZfqgAa7IaXPfKmacmUSYBlSn7hNE7mwoeVgbebG0HhEc/s640/shutterstock_558962977-1490x759.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpnQCmTaB1lpEG3cxsTSkR1quHIdF93m0zHUE4BK4ONfG6MxkjUxVposxmXZpESiVjcciFGASOQ5cXPrxHTXSVd3nGgbEgUBAZfqgAa7IaXPfKmacmUSYBlSn7hNE7mwoeVgbebG0HhEc/s72-c/shutterstock_558962977-1490x759.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2017/07/blog-post_6.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2017/07/blog-post_6.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy