Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017

''43 χρόνια μετά''. Άρθρο του Υπτγου ε.α Ευάγγελου Δανιά

Πέρασαν 43 χρόνια από την 20η Ιουλίου 1974,που οι Τούρκοι εισέβαλαν στην ΚΥΠΡΟ, ανεξάρτητο κράτος και μέλος του Ο.Η.Ε, με την αιτιολογία της προστασίας των ομόδοξων τους Τ/Κ, οι οποίοι δήθεν απειλούντο από τους Ε/Κ .


Την 15η Ιουλίου 1974 επιχειρήθηκε η ανατροπή του νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου ΜΑΚΑΡΙΟΥ, δια πραξικοπήματος  το οποίο οργανώθηκε από κέντρα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αποτέλεσμα του πραξικοπήματος και υπό το πρόσχημα της προστασίας των Τ/Κ, ήταν η Τουρκική εισβολή στην ΚΥΠΡΟ, που άφησε περίπου 40.000 νεκρούς,1879 αγνοουμένους,200.000 εκτοπισμένους απ’ τις πατρογονικές τους εστίες και την κατοχή του 37% του Κυπριακού εδάφους από τους εισβολής. Το πραξικόπημα απετέλεσε την αφορμή της εισβολής που πάντοτε η Τουρκία επεδίωκε. Δυστυχώς για τους άφρονες που το σχεδίασαν και το πραγματοποίησαν αυτό είναι το αποτέλεσμα της ενεργείας των.
Τα παραπάνω ιστορικά γεγονότα έχουν ερμηνευτεί από πάρα πολλούς αναλυτές, υπό το πρόσχημα της παροχής βοήθειας για την επίλυση του όλου προβλήματος. Σε καμία από τις αναλύσεις δεν διαπιστώθηκε συμφωνία/ομοφωνία. Ομοίως σε καμία από τις αναλύσεις/προσεγγίσεις του όλου προβλήματος δεν προηγήθηκαν ομόφωνες αποφάσεις του Ο.Η.Ε, του Συμβουλίου Ασφαλείας ,της Ε.Ε  κ. α ,που η ΚΥΠΡΟΣ ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος ανήκει, για την επίλυση του προβλήματος. Αλήθεια  ποιόν εξυπηρετεί αυτή η εκκρεμότητα;
Αποτέλεσμα αυτών είναι σήμερα η ΚΥΠΡΟΣ ανεξάρτητο κράτος μέλος του Ο.Η.Ε και της Ε.Ε να έχει υπό κατοχή το 37 % του εδάφους της από τους Τούρκους, οι οποίοι δεν σέβονται την κυριαρχία του Κυπριακού κράτους ,το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ  θέλουν να γίνουν δεκτοί στην Ε.Ε. Τα τελευταία γεγονότα στην Γείτονος αποδεικνύουν τον «σεβασμό» της στο διεθνές δίκαιο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Πιστεύω ότι η εκκρεμότητα πρέπει να διευθετηθεί στα πλαίσια του ΟΗΕ και της Ε.Ε προς όφελος των ενδιαφερομένων με την δημιουργία κλίματος ασφαλείας, εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού.
Σήμερα η Τουρκία προσπαθεί αντί της επίλυσης του θέματος να δημιουργεί συνεχώς κλίμα ανασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

 Ίδε
      -Συνομιλίες στην Γενεύη όπου  με δική της ευθύνη τις τορπίλισε, αποδεικνύοντας ότι δεν επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού.
      - Τις προσπάθειές της στην δημιουργία προβλημάτων ή την ματαίωση της εξόρυξης των υδρογονανθράκων της Κυπριακής ΑΟΖ προσπαθώντας να οικειοποιηθεί ότι δεν της ανήκει.
        - Την έκδοση συνεχών ΝΟΤΑΜ και ΝΑVΤΕΧ βάσει των οποίων δεσμεύει περιοχές που ανήκουν στην Ελληνική και Κυπριακή δικαιοδοσία, αποδεικνύοντας τον  «σεβασμό» της  στο διεθνές δίκαιο και τις συμβάσεις.
Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι η Τουρκία φοβίζει όσους την φοβούνται, όπως εύστοχα  έχει γράψει ο έγκριτος δημοσιογράφος Στ.Λυγερός.
Η Κυπριακή Ηγεσία παρά τις απειλές προχωράει στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων που θα οδηγήσουν την Κύπρο στην ανάπτυξη και θα την απαλλάξουν από την βαρβαρότητα της Τουρκίας που από το 1974 την καταπατά.

Έτσι λοιπόν και η Ελληνική Κυβέρνηση, κωφεύοντας στις «απειλές» πρέπει να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο και να προβεί στην άμεση άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
                                                                                                            Αθήνα 13 Ιουλ.2017.
                                                                                                            Υπτγος ε.α Ε.Ν.Δανιάς
                                                                                                                τ.Πρόεδρος ΕΑΑΣ                                                                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το kranosgr ένα ελεύθερο ακομμάτιστο ιστολόγιο, έχει ως σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων και σχολίων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται οι αναρτήσεις. Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
Ελεύθερα μπορείτε να στείλετε προς ανάρτηση και τη δική σας άποψη.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία.
Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
Εαν υπάρξει καθυστέρηση στην εμφάνιση των σχολίων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε συνεχώς στον Η/Υ παρά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα

kranosgr@gmail.com

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.