Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Επίσκεψη του Υφυπουργού Άμυνας της Πορτογαλίας Marcos Perestrello στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, υποδέχθηκε σήμερα Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017, στο ΥΠΕΘΑ, τον Υφυπουργό Άμυνας της Πορτογαλίας Marcos Perestrello, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα.







Στην υποδοχή και στις συνομιλίες που ακολούθησαν παρευρέθηκαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Μετά την ενημέρωση που έγινε ακολούθησαν δηλώσεις:

H ανεπίσημη μετάφραση της δήλωσης του Πορτογάλου Υφυπουργού Άμυνας Marcos Perestrello έχει ως εξής:







«Οι Έλληνες δεν  πρέπει να είναι μόνοι τους, όσον αφορά την προσπάθειά τους  για τη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Δεν πρέπει να είναι μόνοι τους σε στρατιωτικό επίπεδο, σε επίπεδο ακτοφυλακής και επίσης δεν πρέπει η Ελλάδα να είναι μόνη της στην επίτευξη των στόχων που τους έχουν επιβληθεί από την Ευρώπη.

Ίσως είναι καιρός να σταματήσει αυτή η άσκηση πίεσης στην Ελλάδα και να παραδεχθούμε ότι δεν μπορείς να βάζεις κάθε φορά ένα καινούριο στόχο. Διαφορετικά, θα είμαστε σε μια κατάσταση, όπου θα είναι αδύνατον να φτάσουμε στον τελικό σκοπό. Θα είμαστε σε μια κατάσταση, όπως στον μύθο του Σίσυφου, και δεν γίνεται να το αποδεχτούμε αυτό. Ο Σίσυφος είναι ένας ελληνικός μύθος που εξηγεί καλά ότι μόλις επιτυγχάνεις την ολοκλήρωση ενός στόχου,  δεν μπορείς να θέτεις έναν καινούριο.

Θα ήθελα να τονίσω, εκ μέρους της πορτογαλικής κυβέρνησης, ότι είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα στην αποστολή της στη διαφύλαξη των συνόρων.  Επίσης, είμαστε αλληλέγγυοι στην προσπάθεια της  μέσα στην ΕΕ να εκπληρώσει τους στόχους που όλοι πρέπει να πετύχουμε».







Απαντώντας σε ερώτηση για τις τουρκικές παραβιάσεις ο Πορτογάλος Υφυπουργός είπε:

«Στο ΝΑΤΟ είμαστε όλοι σύμμαχοι και πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δυσκολία. Οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου δεν είναι αποδεκτές και εμείς δεν τις αποδεχόμαστε αυτές τις παραβιάσεις. Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι αυτή είναι παραδοσιακά η θέση της πορτογαλικής κυβέρνησης. Να είναι πάντα με το Διεθνές Δίκαιο. Αυτή είναι η επίσημη θέση μας σχετικά με όλες τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου».

Ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας ανέφερε:

«Με την Πορτογαλία και την κυβέρνησή της έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία. Η Πορτογαλία ανταποκρίθηκε με πλήρη επάρκεια στη βοήθεια που ζητήσαμε για τη  αντιμετώπιση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού ζητήματος. Συγχρόνως έχουμε την ίδια πολιτική σε επίπεδο ΕΕ για μια σειρά ζητημάτων, όπως είναι το μεταναστευτικό. Από την άλλη πλευρά, και στην Αθήνα και στη Λισσαβώνα και στη Μαδρίτη χτίζουμε μια νέα προσπάθεια για την Ευρώπη, όπου το κεντρικό ζήτημα θα είναι η επιβίωση και η ανάπτυξη των ίδιων των λαών και όχι το βλέμμα στα συνεχή κέρδη των ελίτ και των τραπεζών.

Άρα έχουμε πάρα πολλά κοινά σημεία. Η Πορτογαλία ήταν μια χώρα η οποία βρέθηκε σε μνημόνιο. Είναι μια χώρα η οποία προσπαθεί σαν την Ελλάδα, να βρει και να αναπτύξει την ευρωπαϊκή της συμμετοχή και την ευρωπαϊκή της κυριαρχία.







Με τον Υφυπουργό Άμυνας είναι η δεύτερη φορά που συναντιόμαστε, η πρώτη ήταν στη Λισσαβώνα. Έχουμε πάρα πολλά να πούμε και πάρα πολλά και μεγάλα κομμάτια συνεργασίας να αναπτύξουμε όχι μόνο στη  Άμυνα αλλά και σε μια σειρά άλλα ζητήματα».

Ο ΑΝΥΕΘΑ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη στάση της Τουρκίας ανέφερε:

«Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι όλο και περισσότερες κυβερνήσεις και αυτό το περιμέναμε ευθύς εξ αρχής από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας, κατανοούν ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και η υπεράσπιση των ελληνικών συνόρων είναι υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων.

Είναι σταθερή η θέση μας, της ελληνικής κυβέρνησης, και νομίζω και της πορτογαλικής κυβέρνησης, ότι σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή αλλά και ολόκληρο τον κόσμο πρέπει να ισχύει το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς Συνθήκες, πίσω από αυτά δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε ένα πόντο.

Με αυτή την έννοια και με τη λογική που έχουμε πει και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ότι εμείς θέλουμε και εργαζόμαστε για την ειρήνη αλλά με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα, αντιμετωπίζουμε κάθε ζήτημα που έχει να κάνει  με την εθνική μας κυριαρχία, θα συνεχίσουμε. Θα συνεχίσουμε και στα διεθνή φόρα και στις διεθνείς επαφές αλλά πολύ περισσότερο θα συνεχίσουμε σε επίπεδο ετοιμότητας των Ενόπλων μας Δυνάμεων».







Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέφερε:

«Με τον πορτογαλικό λαό και την πορτογαλική κυβέρνηση μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για μια Ευρώπη της πραγματικής αλληλεγγύης, για μια Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης, για μια Ευρώπη της συλλογικής ανάπτυξης. Η τοποθέτηση του φίλου Πορτογάλου υφυπουργού, ήταν ακριβώς πάνω στο ζητούμενο που έχει να κάνει με τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας.

 Η κυβέρνηση αποφάσισε και προχώρησε στην ψήφιση όλων αυτών των μέτρων πίνοντας όλο αυτό το πικρό ποτήριο, προκειμένου επιτέλους  να κλείσει αυτή η διαδικασία των απαιτήσεων για συνεχή λήψη μέτρων. Τώρα η ευθύνη ανήκει σε εκείνους που μέχρι σήμερα λέγανε ότι η Ελλάδα δεν κάνει αυτό και δεν κάνει εκείνο. Επιτέλους πρέπει να κλείσει αυτό το μαρτύριο για να μπορέσει η Ελλάδα να δουλέψει στο δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης.







Συζητήσαμε σήμερα το ζήτημα της Ακτοφυλακής και είδαν οι φίλοι μας από την Πορτογαλία ένα συγκλονιστικό βίντεο, την μεγάλη προσπάθεια που έχει κάνει το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να αναχαιτίσουμε όλα αυτά τα προβλήματα που δεν αφορούν εμάς - διότι η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ αποικιοκρατική χώρα, ούτε είχε εμπλοκή στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής - και παρά ταύτα, χωρίς τη βοήθεια που είχαν δεσμευτεί να  δώσουν οι περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Οφείλω να αναγνωρίσω στην Πορτογαλία ότι εκπλήρωσε εις το ολόκληρο τις δεσμεύσεις της. Θέλω να πω λοιπόν ότι αυτό το συγκλονιστικό βίντεο πρέπει να προβληθεί σε όλη την Ευρώπη, για να καταλάβουν κάποιοι ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από μια πραγματική αλληλεγγύη και όχι από μια «ευέλικτη» αλληλεγγύη. Για να καταλάβουν ποιοι υπερασπίζονται τα σύνορα της Ευρώπης. Περί αυτού πρόκειται».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου που του έθεσε το ενδεχόμενο μη επίτευξης των στόχων της κυβέρνησης σε σχέση με το χρέος ανέφερε:

«Με υποθέσεις δεν θέλω να συζητώ. Πιστεύω ότι θα γένει κατανοητό. Ήδη από δηλώσεις πάρα πολλών παραγόντων προκύπτει ότι συγκλίνουν στο γεγονός ότι  πρέπει αυτή η ιστορία να κλείσει και να πάρει ένα διαφορετικό δρόμο, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία να πάμε στην ποσοτική χαλάρωση, να μπορέσει η Ελλάδα να μπει στις αγορές και επιτέλους να βγούμε από αυτή την επιτροπεία και την ιστορία των μνημονίων.







Αυτό είναι το αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης, αυτή είναι η προσπάθεια που καταβάλει και ελπίζω και πιστεύω ότι επιτέλους, έστω και την δωδεκάτη και πέντε - αυτό που έλεγε ο άγιος ο Χρυσόστομος – θα γίνει κατανοητό αυτό».

















Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Επίσκεψη του Υφυπουργού Άμυνας της Πορτογαλίας Marcos Perestrello στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Επίσκεψη του Υφυπουργού Άμυνας της Πορτογαλίας Marcos Perestrello στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjfvd-4r-5Nw1fDIK0t2pIJe-jTQiw46L_9LcV_Ql_lkUvEOx0oTkFHVcBkCvbZziasTu0044myx_cOIQVs5tJOPFwivQnqx9ltacivkeajqtSHd1y9XqhaKpTzPjyCLNITU5W8UqF2FqeX/s640/unnamed+%25288%2529.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjfvd-4r-5Nw1fDIK0t2pIJe-jTQiw46L_9LcV_Ql_lkUvEOx0oTkFHVcBkCvbZziasTu0044myx_cOIQVs5tJOPFwivQnqx9ltacivkeajqtSHd1y9XqhaKpTzPjyCLNITU5W8UqF2FqeX/s72-c/unnamed+%25288%2529.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2017/06/marcos-perestrello.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2017/06/marcos-perestrello.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy