Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017

Κήρυξη έναρξης εργασιών Συνεδρίου Στρατιωτικής Κοινωνιολογίας από τον ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, τη Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017, κήρυξε στο Πολεμικό Μουσείο, την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου «Military and Society: New models for new challenges» (Στρατός και Κοινωνία: Νέα μοντέλα για νέες προκλήσεις) που διοργάνωσε ο ERGOMAS,  ένα επιστημονικός οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εστιάζει την επιστημονική μελέτη του στην στρατιωτική κοινωνιολογία.

Ο ΑΝΥΕΘΑ στο χαιρετισμό που απηύθυνε ανέφερε:

«Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και μιλώντας ειλικρινά, θεωρώ τον εαυτό μου προνομιούχο να εκπροσωπώ το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην τελετή έναρξης του συνεδρίου σας.

Το συνέδριο έχει τίτλο: ‘’Στρατός και Κοινωνία: Νέα μοντέλα για νέες προκλήσεις’’. Πιστεύω ειλικρινά ότι αυτή είναι η κατάλληλη ευκαιρία, για την ακρίβεια η ευκαιρία που έχουν κάθε διετία τόσο οι Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και η Πανεπιστημιακή κοινότητα να καταθέσουν, στο πλαίσιο του συνεδρίου σας, τις απόψεις τους και να αναδείξουν τα πιο πρόσφατα, επιστημονικού ενδιαφέροντος, θέματα κοινωνιολογίας.

Η στρατιωτική κοινωνιολογία στοχεύει στη συστηματική μελέτη των Ενόπλων Δυνάμεων, σαν κοινωνική ομάδα αρχικά, σαν ομάδα ανθρώπων δηλαδή και εν συνεχεία ως στρατιωτικό οργανισμό.

Και αυτό είναι το κύριο σημείο το οποίο ανέκαθεν επισημαίνω:  Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι ένας κύκλος ξεχωριστός από την κοινωνία αλλά ένας κύκλος με ειδική αποστολή για την κοινωνία, για τους ανθρώπους.

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι ακόμα περισσότερο εμφανές, ότι η στρατιωτική κοινωνιολογία ασχολείται με τις σχέσεις κοινωνίας - στρατού (σαν γενικότερη έννοια), καθώς επίσης και με τη διασύνδεση αυτών με τους λοιπούς κρατικούς οργανισμούς και υπηρεσίες και για το λόγο αυτό, τα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν σήμερα, είναι σχετικά με τις νέες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, όπως: ΜΜΕ και Ένοπλες Δυνάμεις, η γυναίκα στις ΕΔ και η θέση της στην οικογένεια, σχέσεις ΕΔ με την κοινωνία  και ο διαχρονικός ρόλος του ηθικού, της συνοχής και της ηγεσίας στις ΕΔ.
Τα δύο τελευταία χρόνια οι Ε.Δ. εξέπληξαν τους πάντες με την ικανότητα τους να ανταποκριθούν με πλήρη επάρκεια στις ανάγκες διαχείρισης του προσφυγικού /μεταναστευτικού ζητήματος. Ικανότητα που δεν ξετυλίχτηκε μόνο στο επίπεδο της οργάνωσης και της ταχύτητας ανταπόκρισης αλλά ακόμα πιο σπουδαία στο επίπεδο της ανθρώπινης φροντίδας και του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.

Είναι για μένα σαφές, πως πρέπει να προσανατολισθούμε σε ένα διττό ρόλο των Ε.Δ. Ιδιαίτερα σε καιρό ειρήνης. Από την μία πλευρά στην αναγκαία προετοιμασία και από την άλλη πλευρά στην κοινωνική προσφορά.

Για το λόγο αυτό κατά τη γνώμη μου, δίπλα και μαζί με την στρατιωτική εκπαίδευση,  πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην γενική παιδεία και ακόμη πιο βαθειά στις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Αγαπητοί Σύνεδροι,

Το συνέδριο της ERGOMAS, στοχεύοντας ψηλά σε επιστημονικό επίπεδο εργασιών, μπορεί να θέσει ερωτήματα και προβληματισμούς στους συμμετέχοντες στη βάση των θεμάτων  που αναπτύχθηκαν.

Και αυτό νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό σημείο σε κάθε συνέδριο, σε κάθε συζήτηση:  Να μπορούμε να έχουμε ερωτήσεις που να μην μπορούν να απαντηθούν παρά να έχουμε απαντήσεις και να μην μπορούν να αμφισβητηθούν.      

Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα ευχαριστηθείτε το συνέδριο ανταλλάσοντας ιδέες και σκέψεις σε μία  βάση  ελεύθερου  διαλόγου, γεγονός που αποτελεί από μόνο του την απόδειξη συνεργασίας πολιτισμένων ανθρώπων, σκεπτόμενων ελεύθερα στη πρωτεύουσα πόλη της Δημοκρατίας, την  Αθήνα.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κηρύξω την έναρξη του  συνεδρίου και να σας ευχηθώ σε όλους σας να έχετε εποικοδομητικό συνέδριο».                                                                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το kranosgr ένα ελεύθερο ακομμάτιστο ιστολόγιο, έχει ως σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων και σχολίων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται οι αναρτήσεις. Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
Ελεύθερα μπορείτε να στείλετε προς ανάρτηση και τη δική σας άποψη.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία.
Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
Εαν υπάρξει καθυστέρηση στην εμφάνιση των σχολίων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε συνεχώς στον Η/Υ παρά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα

kranosgr@gmail.com

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.