Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017

Επιστολές διαμαρτυρίας γονέων για περικοπές μισθών στρατιωτικών στη Ε.Φ


Επιστολές διαμαρτυρίας γονέων για περικοπές μισθών στρατιωτικών στη Ε.Φ

Ο γιος μου υπηρετεί στην Εθνική Φρουρά ως Συμβασιούχος Οπλίτης (ΣΥ.ΟΠ) με μισθό €972 τον μήνα. Με το τέλος του Μάη, πήρε το μισθό του και διαπίστωσε ότι του αποκόπηκαν €50. Πήρε δηλαδή ως μισθό το ποσό των €922. Δεν είπε τίποτα, όμως εγώ ως μητέρα του που τον χρηματοδοτώ ακόμη και σήμερα, διαμαρτύρομαι. Με ποια δικαιολογία προχώρησαν στην αποκοπή του μισθού του; Όπως μου είπε ο γιος μου, τους είπαν ότι η αποκοπή οφείλεται στο ότι θα γίνουν νέες προσλήψεις ΣΥ.ΟΠ. Δεν μπορώ να καταλάβω τι σχέση έχουν οι νέες προσλήψεις με τους μισθούς εκείνων που ήδη υπηρετούν ως ΣΥ.ΟΠ. Όσοι υπηρετούν, έχουν υπογράψει συμβάσεις στις οποίες αναφέρεται ο μισθός που θα λαμβάνουν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους στην Ε.Φ. Δεν μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει.


Παρακαλώ πολύ τη στήλη να ρωτήσει τους αρμοδίους γιατί προχώρησαν σε αποκοπές στους μισθούς των ΣΥ.ΟΠ. και να ενημερώσει στη συνέχεια, όχι μόνο εμένα αλλά και τους άλλους αναγνώστες που έχουν επηρεαστεί από τη συγκεκριμένη απόφαση.
Μητέρα ΣΥΟΠ

H στήλη επικοινώνησε χθες με αρμόδιο λειτουργό του υπουργείου Άμυνας και ζήτησε σχετική ενημέρωση. Η διερεύνηση των όσων αναφέρει η αναγνώστριά μας, προφανώς δεν ολοκληρώθηκε μέσα στα χρονικά πλαίσια της χθεσινής ημέρας και έτσι, δημοσιοποιούμε την επιστολή, δηλώνοντας ταυτόχρονα την ετοιμότητά μας να δημοσιοποιήσουμε και την απάντηση του Υπουργείου στο συγκεκριμένο ερώτημα, μόλις την έχουμε επίσημα.Δεύτερη επιστολή


Διάβασα την περασμένη βδομάδα τα όσα έγραψε στη στήλη η μάνα που έχει γιο ο οποίος υπηρετεί στην Εθνική Φρουρά ως Συμβασιούχος Οπλίτης (ΣΥ.ΟΠ). Εάν θυμάμαι καλά, έγραψε ότι ο μισθός του γιου της από €972 το μήνα που ήταν, μειώθηκε ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση κατά €50 το τέλος του Μάη. Ο δικός μου γιος, που επίσης υπηρετεί ως ΣΥ.ΟΠ., όταν συζητήσαμε το θέμα, μου είπε ότι και εκείνος διαπίστωσε μείωση στον μισθό του, όμως αυτού του απέκοψαν λιγότερα από €50. Ούτε ο γιος μου ήξερε γιατί του μείωσαν τον μισθό και κανείς από όσους ρώτησε δεν του έδωσαν ικανοποιητική και λογική απάντηση.


Επειδή ως πολίτες διάφορες κρατικές υπηρεσίες μας έχουν γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, σας παρακαλώ να επιμένετε ώστε να εξασφαλίσετε εσείς για μας απάντηση στο σχετικό θέμα.
Χρυστάλλα Μ.    

Το θέμα πρωτοήρθε στη δημοσιότητα την περασμένη βδομάδα και αμέσως ζητήσαμε την επίσημη θέση του Υπουργείου Άμυνας αύτό, όμως αυτή δεν ήρθε κοντά μας έγκαιρα, ώστε να μπορεί να δημοσιευθεί ταυτόχρονα με την επιστολή της αναγνώστριάς μας.


Το σχετικό δημοσίευμα προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις, όμως, όπως διαπιστώσαμε στη συνέχεια, αυτές οφείλονται σε παρεξήγηση. Η σχετική αποκοπή των μισθών είναι -σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας- προσυμφωνημένη και καταγράφεται μάλιστα στα συμβόλαια που υπέγραψαν οι συμβασιούχοι.
Στην απάντηση που μας έστειλε το Υπουργείο Άμυνας διαβάζουμε: 
«Αναφορικά με την επιστολή παραπόνου για τη μείωση του μισθού Συμβασιούχου Οπλίτη στην Εθνική Φρουρά σας ενημερώνουμε ότι στη Σύμβαση Απασχόλησης που υπέγραψαν οι Συμβασιούχοι Οπλίτες και συγκεκριμένα στον όρο 4.6 αυτής προνοείται, για σκοπούς καταβολής φιλοδωρήματος, ότι με βάση το άρθρο 4 του περί Καταβολής Φιλοδωρήματος σε Εργοδοτουμένους που απασχολούνται με Σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα Νόμου του 2014 (Ν.14(Ι)/2014 αποκόπτεται από τις μηνιαίες απολαβές των Οπλιτών ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό ίσο με τρία επί τοις εκατό (3%) επί των μηνιαίων απολαβών τους μετά τη συμπλήρωση 6 μηνών υπηρεσίας. Η εξάμηνη υπηρεσία συμπληρώθηκε στις 31 Μαΐου 2017.
Το φιλοδώρημα καταβάλλεται κατά τη λήξη ή τον τερματισμό της Σύμβασης Απασχόλησης νοουμένου ότι ο Οπλίτης έχει συμπληρώσει συνεχή υπηρεσία τριών (3) ετών και έξι (6) μηνών.


Σημειώνεται ότι οποιεσδήποτε επιπρόσθετες αποκοπές ενδεχομένως αφορούν οφειλές του Οπλίτη προς τη Δημοκρατία». 
Η στήλη δηλώνει πλήρως ικανοποιημένη και ενημερωμένη για το θέμα, μετά την πιο πάνω παρέμβαση του Υπουργείου Άμυνας, όμως σε περίπτωση που οι μητέρες δεν νιώθουν ικανοποιημένες από αυτήν και επιθυμούν να επανέλθουν, με χαρά θα φιλοξενήσουμε νέες τοποθετήσεις τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το kranosgr ένα ελεύθερο ακομμάτιστο ιστολόγιο, έχει ως σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων και σχολίων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται οι αναρτήσεις. Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
Ελεύθερα μπορείτε να στείλετε προς ανάρτηση και τη δική σας άποψη.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία.
Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
Εαν υπάρξει καθυστέρηση στην εμφάνιση των σχολίων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε συνεχώς στον Η/Υ παρά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα

kranosgr@gmail.com

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.