Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ: Μονόδρομος για την ύπαρξη ισχυρών ΕΔ η αναβάθμιση των F-16

Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι καθημερινά αποδέκτης απειλητικών μηνυμάτων στο Αιγαίο από την Τουρκία, η οποία αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
Σε αυτό το κλίμα έρχεται να προστεθεί και η διεθνής οικονομική συγκυρία που σε συνδυασμό με τα τεκταινόμενα στα βόρεια σύνορά μας δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό, το οποίο δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε. Συνεπώς, οι ΕΔ οφείλουν να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση προκειμένου να εκτελέσουν το θεσμικό τους έργο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ωστόσο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΕΔ είναι πλείστα και επικεντρώνονται σε θέματα υποστήριξης των μέσων. Κύρια αιτία του εν λόγω προβλήματος είναι ότι την τελευταία εικοσαετία, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν φρόντισαν να οργανώσουν μια σοβαρή αμυντική βιομηχανία με επιχειρηματικά κριτήρια που θα έδιναν ανάσα στην οικονομία μας και παράλληλα στις ΕΔ, αλλά αντιθέτως με τις πολιτικές τους αποδόμησαν την αμυντική βιομηχανία.

Η πολιτική ηγεσία καθυστερημένα αποφάσισε την αναβάθμιση των αφών F-16 παρότι γνώριζε πολλά χρόνια πριν την εισήγηση των Α/ΓΕΑ, την αναγκαιότητά τους.
Η αναβάθμιση περιλαμβάνει ενίσχυση των δομικών στοιχείων και παράλληλα εκσυγχρονισμό των ηλεκτρονικών συστημάτων του αφούς που είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για το αξιόμαχο της Πολεμικής Αεροπορίας.
Το ίδιο λάθος, δηλαδή η μη τροφοδότηση συγκεκριμένου έργου στην εγχώρια βιομηχανία δεν θα πρέπει να επαναληφθεί για πολλοστή φορά, καθώς έτσι θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη ορθολογική υποστήριξη των μέσων των ΕΔ και τον ολοκληρωτικό μαρασμό της εγχώριας βιομηχανίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία μας.

Αν επιπλέον υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός απευθείας σύνδεσης του προγράμματος με την έρευνα και τις ελληνικές πανεπιστημιακές κοινότητες, θα κινητροδοτήσει τους νέους επιστήμονες μειώνοντας σημαντικά τη ροή εξόδου τους από τη χώρα.
Ένα στοιχείο που θα πρέπει επίσης να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη στη διαδικασία αναβάθμισης σε συνδυασμό με τα αεροσκάφη F-35 που θα αποκτήσουν οι γείτονές μας, είναι ότι οι υπεύθυνοι του Υπουργείου της Εθνικής Άμυνας οφείλουν από τώρα να προβλέψουν τα κατάλληλα ηλεκτρονικά συστήματα που απαιτούνται τόσο στο αφος F-16 όσο και στα Radars επιφανείας προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν στο μέτρο του δυνατού οι κίνδυνοι που θα προκύψουν.

Ο Τομέας Άμυνας του Ποταμιού παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο θέμα αυτό, ελπίζοντας ότι το Υπουργείο θα εξετάσει σε βάθος την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μελλοντικά και θα λάβει όλα τα απαραίτητα «αντίμετρα» που θα συμβάλουν στην αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ύπαρξη ισχυρών ΕΔ αποτελεί μονόδρομο, στην κατεύθυνση της υποστήριξης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το kranosgr ένα ελεύθερο ακομμάτιστο ιστολόγιο, έχει ως σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων και σχολίων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται οι αναρτήσεις. Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
Ελεύθερα μπορείτε να στείλετε προς ανάρτηση και τη δική σας άποψη.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία.
Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
Εαν υπάρξει καθυστέρηση στην εμφάνιση των σχολίων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε συνεχώς στον Η/Υ παρά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα

kranosgr@gmail.com

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.