Τρίτη, 9 Μαΐου 2017

Πτήση “αυτοκτονίας” με CHINOOK με επιβάτες Αμερικανούς και τον Α/ΓΕΣ! Λίγο πριν το ΧΙΟΥΙ

Ένα έγγραφο που υπογράφει ο ίδιος ο Α/ΓΕΣ αποκαλύπτει ότι πριν από τη τραγωδία με το ΧΙΟΥΙ είχε υπάρξει μια πτήση-θρίλερ, με επιβάτες Ανώτατους Αμερικανούς Αξιωματικούς αλλά και τον ίδιο τον Α/ΓΕΣ, από την Αλεξανδρούπολη προς την Αλεξάνδρεια Ημαθίας! Πτήση σε εξαιρετικά άσχημες καιρικές συνθήκες. Και το ερώτημα που προκαλείται είναι γιατί έγινε η πτήση;

Οι καιρικές συνθήκες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη τραγωδία με το ελικόπτερο ΧΙΟΥΙ. Το συμπέρασμα αυτό έχει καταγραφεί και δεν νομίζουμε ότι αμφισβητείται από οποιονδήποτε.

Η χαμηλή νέφωση δεν εκτιμήθηκε όπως έπρεπε, ώστε η πτήση να αναβληθεί ή να ματαιωθεί.
Όπως προκύπτει από το έγγραφο του Α/ΓΕΣ Α. Στεφανή, με το οποίο απονέμει ηθική αμοιβή σε πλήρωμα ελικοπτέρου CHINOOK η νοοτροπία του “πρέπει να γίνει η αποστολή” ακόμη κι αν οι συνθήκες είναι απαγορευτικές, είχε επικρατήσει. Ελπίζουμε ότι μετά από τη τραγωδία με το ΧΙΟΥΙ αυτό έχει αλλάξει. Οι χειριστές δεν πρέπει να πιέζονται να ξεπεράσουν τα όρια. Τα “πρέπει” σε περίοδο ειρήνης δεν μπορεί να είναι πάνω από τα προβλεπόμενα όρια ασφαλείας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο έγγραφο του Α/ΓΕΣ η πτήση του CHINOOK απλά δεν θα΄ πρεπε να ΄χει γίνει! Αυτό είναι το λογικό συμπέρασμα όταν κάποιος διαβάζει ότι η πτήση εκτελέστηκε με επιτυχία “σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες με εξαιρετικά χαμηλή νέφωση και οράτοτητα, επιτυγχάνοντας τις ανελαστικές χρονικές επιδιώξεις”! Για ποιο λόγο έγινε αυτή η πτήση υψηλότατου ρίσκου στις 26 Φεβρουαρίου;

Για να επιστρέψει από την Αλεξανδρούπολη στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας ομάδα Ανώτατων Αμερικανών Αξιωματικών με επικεφαλής τον Αντιστράτηγο Φρέντερικ Χότζες διοικητή των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στην Ευρώπη! Στο Chinook επέβαινε και ο Α/ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής!
Οι “ανελαστικές χρονικές επιδιώξεις” προφανώς είχαν να κάνουν με την Αμερικανική αντιπροσωπεία που για κάποιο λόγο έπρεπε να επιστρέψει γρήγορα. Είναι όμως αρκετός αυτός ο λόγος για να γίνει μια πτήση όχι πολεμική -γιατί σε περίοδο πολέμου όλα γίνονται- με τις συνθήκες που ο ίδιος ο Α/ΓΕΣ περιγράφει;

Οι πιλότοι τα κατάφεραν και θα πρέπει να πάρουν όχι μία αλλά πολλές ηθικές αμοιβές.Δεν θέλουμε να σκεφτούμε καν τι θα γινόταν αν κάτι είχε πάει στραβά σ΄ εκείνη τη πτήση…

Δυστυχώς πήγε στραβά μερικές μέρες αργότερα. Και μία από τις βασικές αιτίες ήταν οι καιρικές συνθήκες.
Οι Αμερικανοί δήλωσαν βεβαίως εντυπωσιασμένοι από τη πτήση. Είπαν και κάτι στο οποίο μάλλον δεν δόθηκε η σημασία που θα ΄πρεπε. Ότι στις ΗΠΑ τέτοια πτήση δεν θα γινόταν. Μπορεί να το είπαν ως κοπλιμέντο και στο ΓΕΣ έτσι μάλλον το εξέλαβαν.Νομίζουμε ότι κάτι άλλο εννοούσαν.
Το έγγραφο του Α/ΓΕΣ στο οποίο περιγράφονται οι συνθήκες της πτήσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το kranosgr ένα ελεύθερο ακομμάτιστο ιστολόγιο, έχει ως σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων και σχολίων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται οι αναρτήσεις. Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
Ελεύθερα μπορείτε να στείλετε προς ανάρτηση και τη δική σας άποψη.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία.
Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
Εαν υπάρξει καθυστέρηση στην εμφάνιση των σχολίων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε συνεχώς στον Η/Υ παρά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα

kranosgr@gmail.com

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.