Δευτέρα, 1 Μαΐου 2017

Τουρκικό παραλήρημα για δύο Ελληνικά νησιά


 «Ενόχλησε» η επίσκεψη Καμμένου σε Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι.
 Στο Φαρμακονήσι έχει τοποθετηθεί ισχυρή στρατιωτική δύναμη, που επικυρώνει την ελληνική κυριαρχία, αλλά και διαθέτει την ετοιμότητα να απαντήσει άμεσα σε πιθανή τουρκική εχθρική ενέργεια.

Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η επίσκεψη, ανήμερα του Πάσχα, του ΥΠΕΘΑ Πάνου Καμμένου, στα­ ακριτικά νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, στο Ανατολικό Αιγαίο.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίκ εξαπέ­λυσε φραστική επιτέθηκε κατά του Έλληνα ΥΠΕΘΑ Πάνου Καμμένου, επειδή επισκέφτηκε δύο νησιά του Αιγαίου, που, όπως υποστηρίζει, δεν έχει διευκρινιστεί το κυριαρχικό τους καθεστώς. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έθεσε ευθέως θέμα εθνικής κυριαρχίας για το Αγαθονήσι, ενώ ήταν κατηγορηματικός σχετικά με το Φαρμακονήσι, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τουρκική νησίδα. Η επίσκεψη του Π. Καμμενου έγινε πρωτοσέλι­δο στον τούρκικο Τύπο και κυρίως στον κεμαλικό (εφη­μερίδα «Sozcu»), καθώς και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας.

Το Αγαθόνήσι είναι ελληνικό νησί με μόνιμο πληθυ­σμό σχεδόν 300 κατοίκων, με σχολεία, με υποδομές, με στρατιωτική και αστυνομική δύναμη, με κάθε κυριαρχικό δικαίωμα και, προφανώς, κάθε Έλληνας πολίτης και κυβερνητικός αξιωματούχος έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να το επισκέπτονται, οπότε θελήσουν, χωρίς να ζητούν την άδεια της Τουρκίας. Το Φαρμακονήσι είναι ένα μικρό ελληνικό νησί του νότιου Αιγαίου στα Δωδε­κάνησα. Η απόσταση από τα παράλια της Μικρός Ασίας είναι 5,5 ν.μ. και βόρεια του, στα 0,5 ν.μ., βρίσκεται το Αγαθονήσι. Είναι άνυδρο και βραχώδες. Οι τελευταίοι κάτοικοι έφυγαν το 1974.

Στο Φαρμακονήσι έχει τοποθετηθεί ισχυρή στρατιωτική δύναμη, που επικυρώνει την ελληνική κυριαρχία, αλλά και διαθέτει την ετοιμότητα να απαντήσει άμεσα σε πιθανή τουρκική εχθρική ενέργεια. Στην περιοχή του Φαρμακονησίου δημιουργούνται συχνά διάφορα επει­σόδια, με υπαιτιότητα της τουρκικής πλευράς, με υπερπτήσεις πολεμικών αεροσκαφών, καθώς και με διακίνηση μεταναστών και ναυτικές προκλήσεις.

Χρήστος Α. Καπούτσης
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-28/04/2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το kranosgr ένα ελεύθερο ακομμάτιστο ιστολόγιο, έχει ως σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων και σχολίων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται οι αναρτήσεις. Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
Ελεύθερα μπορείτε να στείλετε προς ανάρτηση και τη δική σας άποψη.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία.
Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
Εαν υπάρξει καθυστέρηση στην εμφάνιση των σχολίων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε συνεχώς στον Η/Υ παρά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα

kranosgr@gmail.com

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.