Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Γενοκτονία Ποντίων: Ρίγη συγκίνησης στην αλλαγή φρουράς στο Σύνταγμα




Δέος, συγκίνηση, σεβασμός. Ακόμα και μια πλούσια γλώσσα όπως είναι η ελληνική δεν μπορεί να περιγράψει τη στιγμή που οι Εύζωνες φτάνουν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για την αλλαγή φρουράς. Εκείνο το λεπτό που οι άνδρες του επίλεκτου σώματος συγχρονίζονται, κάνουν το «κράτημα» (όταν το ένα πόδι τους βρίσκεται στον αέρα), και μαζί τους μια ολόκληρη πλατεία κρατά την ανάσα της.






Στις 19:00 ακριβώς δύο Εύζωνες με τα λευκά, την επίσημη στολή της Προεδρικής Φρουράς για τις γιορτές, τις αργίες και τις Κυριακές (μαζί τους και ο δεκανέας αλλαγής, επίσης στα λευκά), και δύο Εύζωνες με τη στολή του Πόντιου αντάρτη έφτασαν στο μνημείο προκειμένου να αναλάβουν υπηρεσία για την επόμενη μία ώρα.





Πρώτα ακούστηκε το τσαρούχι και μετά η μπότα, καθώς το κάθε ζευγάρι Ευζώνων άψογα συγχρονισμένο ανέβηκε στο μνημείο. Είναι άτυπη παράδοση στις ιδιαίτερες ημέρες να επιλέγονται τα καλύτερα ζευγάρια, οι στρατιώτες δηλαδή που μπορούν να συγχρονιστούν άψογα ακόμα και όταν ο ένας έχει γυρισμένη την πλάτη στον άλλο.

Η πιο ξεχωριστή στιγμή στην αλλαγή φρουράς ήταν όταν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη βρέθηκαν και οι έξι Εύζωνες, οι δύο με την ποντιακή στολή, δύο με τα λευκά και δύο με τον θερινό ντουλαμά, δηλαδή τη στολή των Βαλκανικών Πολέμων.

Οι Εύζωνες αφού παρουσίασαν όπλα (οι Πόντιοι χαιρέτισαν στρατιωτικά μιας και δεν φέρουν όπλο) και απέδωσαν τιμές, έλαβαν τις θέσεις τους.

Οι μεν τέσσερις αποχώρησαν για το στρατόπεδο της Ηρώδου Αττικού και οι άλλοι τέσσερις ανέλαβαν υπηρεσία στα φυλάκια που βρίσκονται στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Αμέσως μετά την αλλαγή φρουράς ο Ηλίας Υφαντίδης τραγούδησε το «Αητέν' ς επαραπέτανεν».








Ξέφυγε για λίγη ώρα η κατάσταση έξω από τη Βουλή, ανήμερα της "μαύρης" επετείου για την Γενοκτονία των Ποντίων. Κάποιοι εκ των συγκεντρωμένων έβαλαν φωτιά σε σημαίες της Τουρκίας, ενώ πολλοί επικροτούσαν...

Από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, 19.05.2017, της επετείου δηλαδή της Γενοκτονίας των Ποντίων, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή, μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Τα συναισθήματα ήταν ξανά "δυνατά", ενώ για μία ακόμη φορά συγκλονιστικές ήταν οι στιγμές της αλλαγής της φρουράς των Ευζώνων.

Κάποιοι εξ αυτών ήταν ενδεδυμένοι με την ζίπκα, την τιμημένη φορεσιά του Πόντιου αντάρτη, προς τιμής των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων, με πολλούς από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο σημείο να μη μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους...






Η κατάσταση, πάντως, ξέφυγε για μερικά λεπτά πριν ξεκινήσει η πορεία προς το ελληνικό προξενείο, όταν κάποιοι από το πλήθος έβαλαν φωτιά σε τουρκικές σημαίες. Εκείνη την ώρα οι περισσότεροι χειροκροτούσαν, ενώ ακούστηκαν και κάποια... γαλλικά.
ΠΗΓΗ: .pontos-news.

Δείτεβίντεο

Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Γενοκτονία Ποντίων: Ρίγη συγκίνησης στην αλλαγή φρουράς στο Σύνταγμα
Γενοκτονία Ποντίων: Ρίγη συγκίνησης στην αλλαγή φρουράς στο Σύνταγμα
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjkOpnBtunXJjjThQlnOaXaeVXZyrbBENdDYbSgxVTjAH41RIl8p8hP3wDR5WSEMZibEGuito5N-kU-RYWq8STGhexKPA8LSNTUO6ac2ssfdEaeGeFlIylS0maQhC83xz5IXt677l7TpxY/s640/syntagma_evzones_2_vk_968189384.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjkOpnBtunXJjjThQlnOaXaeVXZyrbBENdDYbSgxVTjAH41RIl8p8hP3wDR5WSEMZibEGuito5N-kU-RYWq8STGhexKPA8LSNTUO6ac2ssfdEaeGeFlIylS0maQhC83xz5IXt677l7TpxY/s72-c/syntagma_evzones_2_vk_968189384.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2017/05/blog-post_265.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2017/05/blog-post_265.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy