Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

Προσωπική Διαφορά: Μεγαλύτερη στα στελέχη που υπηρετούν στον Έβρο και στα Νησιά του Αιγαίου;


Γράφει ο Λοχαγός (Ο) ε.α Ηλίας Νατσιούλας
Θα έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά τα στελέχη που υπηρετούν στην παραμεθόριο; Θα αργήσουν περισσότερο να την εξαλείψουν σε σχέση με ομοιόβαθμο συνάδελφο, με ίδια χρόνια υπηρεσίας και με ίδια οικογενειακή κατάσταση που υπηρετεί στην υπόλοιπη χώρα;

Με πάσα επιφύλαξη, μέχρι να διαβάσουμε την ερμηνευτική εγκύκλιο, προβληματισμός υπάρχει για το άρθρο 155 του Ν.4472/2017. Στο άρθρο αυτό που αφορά στη διασφάλιση αποδοχών μέσω καθιέρωσης της προσωπικής διαφοράς ορίζεται ότι αν από τις ρυθμίσεις των διατάξεων του νόμου αυτού προκύπτουν τακτικές μηνιαίες αποδοχές χαμηλότερες από αυτές που δικαιούνταν ο λειτουργός ή υπάλληλος στις 31.12.2016, η διαφορά διατηρείται ως προσωπική. Για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς δεν λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή παροχή. Επίσης, δεν λαμβάνονται υπόψη  για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος το επίδομα της παραγράφου Ε΄ του άρθρου 127 (Είναι το μηνιαίο επίδομα100,00€  ή ως παραμεθορίου που λέγεται).

Αν ισχύει το παραπάνω και είναι ορθή η ερμηνεία, την οποία τονίζω αναφέρω με πάσα επιφύλαξη και σχολιασμό, καθώς είναι περίεργο να διέφυγε τόσων ανθρώπων και συμβούλων, αναφέρω ενδεικτικά ένα παράδειγμα:

ΕΠΟΠ ΛΧΙΑΣ άγαμος με 13 έτη υπηρεσίας που υπηρετεί στην παραμεθόριο έχει μεικτές αποδοχές με 31-12-2016 ποσού 1.482,00 ευρώ. Αν υπηρετεί στην υπόλοιπη χώρα, πλην παραμεθορίου θα έχει μεικτές αποδοχές με 31-12-2016 ποσού 1.436,00€. Η διαφορά των 46,00 ευρώ οφείλεται στο επίδομα επιχειρησιακής ετοιμότητας που λαμβάνουν επιπλέον, όσοι υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές.

Αν ισχύει το παραπάνω και το επίδομα των 100,00 δεν συμπεριλαμβάνεται στον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς τότε από 1-1-2017 οι νέες αποδοχές θα διαμορφωθούν σε 1354,00 και στις δύο περιπτώσεις, τόσο δηλαδή στην παραμεθόριο όσο και στην υπόλοιπη χώρα.

Από τα παραπάνω προκύπτει δηλαδή προσωπική διαφορά 128,00 ευρώ για  ΕΠΟΠ Λχία στην παραμεθόριο περιοχή και 82,00 ευρώ για ομοιόβαθμο και με ίδια χρόνια υπηρεσίας στην υπόλοιπη χώρα. Δηλαδή ο ΕΠΟΠ εκτός παραμεθορίου περιοχής θα έχει μικρότερη προσωπική διαφορά κατά 46,00 ευρώ την οποία και θα εξαλείψει πιο γρήγορα από τις μελλοντικές αυξήσεις σε σχέση με έναν ομοιόβαθμο του που τυγχάνει την χρονική περίοδο 31-12-2016 να υπηρετεί στην υπόλοιπη χώρα. (Άρθρο 155 του Νόμου: Η εν λόγω προσωπική διαφορά μειώνεται από οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των αποδοχών του υπαλλήλου, πλην της χορήγησης παροχών και επιδομάτων που εξαιρούνται της ανωτέρω σύγκρισης.)

Κατά την άποψη μου στη σύγκριση των αποδοχών με την 31 Δεκ 2016 θα έπρεπε να εξαιρεθεί από τον υπολογισμό/συγκριση αποδοχών και το επίδομα επιχειρησιακής ετοιμότητας ύψος 46,00 ευρώ περίπου ώστε να μην υπάρχουν αυτές οι διαστρεβλώσεις. 

Με πάσα επιφύλαξη του σχολιασμού του παραπάνω θα ενημερώσω για οποιαδήποτε εξέλιξη υπάρξει ή διαφεύγει από μέρους μου κάτι στην ερμηνεία του Νόμου.

Υ.Γ Ευτυχώς στο νέο ειδικό μισθολόγιο εισακουστήκαμε με την ανάλυση για το επίδομα εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών και υπήρξε κλιμάκωση του στο επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας το οποίο θα δίνεται και αυτό με βάση την οικογενειακή κατάσταση, Απορροφήθηκαν δηλαδή οι μειώσεις και η τιμωρία των εγγάμων με τέκνα στελεχών με την εξ ολοκλήρου κατάργηση τους που εισηγούνταν κάποιοι στο παρελθόν, χωρίς να λάβουν υπόψη την ιδιαιτερότητα του επιδόματος εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το kranosgr ένα ελεύθερο ακομμάτιστο ιστολόγιο, έχει ως σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων και σχολίων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται οι αναρτήσεις. Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
Ελεύθερα μπορείτε να στείλετε προς ανάρτηση και τη δική σας άποψη.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία.
Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
Εαν υπάρξει καθυστέρηση στην εμφάνιση των σχολίων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε συνεχώς στον Η/Υ παρά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα

kranosgr@gmail.com

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.