Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

Άκυρες οι προαγωγές αντισυνταγματαρχών στην ΕΦ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ

Μπορεί η αρχαιότητα μεταξύ των αξιωματικών να είναι μια πολύ σημαντική πτυχή της σταδιοδρομίας τους, ωστόσο κατά το δικαστήριο προέχει η νομιμότητα.
Το Διοικητικό Δικαστήριο ακύρωσε τις προαγωγές αντισυνταγματαρχών που είχαν γίνει το 2012, γιατί αυτές δεν έγιναν στη βάση της εξυπηρέτησης των πραγματικών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς λήφθηκε κυρίως υπόψη η αρχαιότητα των αξιωματικών. Εναντίον της απόφασης για τις προαγωγές του 2012 είχε προσφύγει αξιωματικός ο οποίος είχε κριθεί προακτέος αλλά δεν προήχθη λόγω της κατανομής που έγινε.


Προακτέος... στάσιμος
Τον Δεκέμβριο του 2012 ο τότε υπουργός Άμυνας, μετά από εισήγηση του αρχηγού ΓΕΕΦ, κατένειμε τις 6 κενές θέσεις στον Στρατό Ξηράς ως εξής: Τέσσερις στα Όπλα, μία στο Σώμα Εφοδιασμού και Μεταφορών και μία στο Σώμα Υλικού Πολέμου. Μετά την κατανομή των θέσεων, ο υπουργός Άμυνας προχώρησε στην προαγωγή των 8 αξιωματικών. Ο αξιωματικός του Πυροβολικού που προσέφυγε στη δικαιοσύνη είναι απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων και ήταν πέμπτος στην κατάταξη μεταξύ των κριθέντων για προαγωγή στα Όπλα. Δεν προήχθη όμως γιατί είχε αποφασιστεί να προαχθούν μόνο τέσσερις. Στην προσφυγή υποστήριξε πως ο τότε υπουργός και ο τότε αρχηγός ΓΕΕΦ αντί να λάβουν υπόψη τις υπηρεσιακές ανάγκες έλαβαν υπόψη κυρίως την αρχαιότητα και αναλόγως κατένειμαν τις θέσεις για προαγωγή. Όπως υποστήριξε μέσω του δικηγόρου Α. Σ. Αγγελίδη «έπρεπε να προσδιοριστούν από πριν και να καθοριστούν αιτιολογημένα οι πραγματικές ανάγκες της υπηρεσίας κατά κλάδο σε σειρά σπουδαιότητας μεταξύ τους και στη συνέχεια να επιλεγούν οι πραγματικά καλύτεροι κατόπιν συνυπολογισμού όλων των δεδομένων και όχι οι αρχαιότεροι».


Ανάγκες και «ανάγκες»
Ο τότε αρχηγός της ΕΦ στην εισήγησή του προς τον υπουργό είχε αναφέρει πως η κατανομή «έγινε αναλογικά κατά κλάδο και επετηρίδα, λαμβάνοντας κατ’ αρχήν υπόψη την αρχαιότητα μεταξύ των κριθέντων, κριτήριο το οποίο, υπό τις περιστάσεις, εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο και τις υπηρεσιακές ανάγκες». Την ίδια περίοδο, όμως, είχαν προαχθεί ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης, με τον αρχηγό ΓΕΕΦ να αναφέρει σε επιστολή του πως για αυτούς υπήρξε άλλο σκεπτικό, γιατί έπρεπε να ικανοποιηθούν συγκεκριμένες υπηρεσιακές ανάγκες. Αυτό το στοιχείο δεν διέφυγε της προσοχής του δικαστηρίου και επισημάνθηκε στην απόφαση της δικαστού Α. Ευσταθίου - Νικολετοπούλου, η οποία έκρινε πως οι προαγωγές του 2012 έγιναν «με βάση λανθασμένα κριτήρια και επομένως υπό καθεστώς πλάνης και ελλιπούς αιτιολογίας». Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το kranosgr ένα ελεύθερο ακομμάτιστο ιστολόγιο, έχει ως σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων και σχολίων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται οι αναρτήσεις. Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
Ελεύθερα μπορείτε να στείλετε προς ανάρτηση και τη δική σας άποψη.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία.
Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
Εαν υπάρξει καθυστέρηση στην εμφάνιση των σχολίων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε συνεχώς στον Η/Υ παρά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα

kranosgr@gmail.com

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.