Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

Οι νέοι βασικοί μισθοί σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας


Ποιοι χάνουν από τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των πρόσθετων αμοιβών!

Τα κατώτερα βαθμολογικά και νεώτερα ηλικιακά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας είναι αυτά που εκτιμάται ότι θα πληγούν περισσότερο από το νέο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση το Σάββατο το βράδυ, σύμφωνα με εκτιμήσεις στρατιωτικών.

Ένα πολυνομοσχέδιο που προβλέπει ανώτατο όριο μηνιαίων αποδοχών, αντικατάσταση της ημερήσιας αποζημιώσεως εκτός έδρας με μηνιαίο επίδομα 100 ευρώ για τα στελέχη που υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές, διατήρηση των επιδομάτων αναπηρίας και κινδύνου στα σημερινά επίπεδα για έναν χρόνο, με τους συναρμόδιους υπουργούς στο διάστημα αυτό να πρέπει να εκδώσουν απόφαση για το ύψος τους και τους δικαιούχους (έπειτα από προτάσεις των αρχηγών), αλλιώς παύει η καταβολή τους!

Για το νομοσχέδιο αυτό ήδη η ΠΟΑΣΥ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τάσσεται εναντίον των διατάξεων του, κατηγορώντας την κυβέρνηση για εμπαιγμό και προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις.

Στρατιωτικοί με τους οποίους επικοινωνήσαμε τόνιζαν ότι με μια πρώτη ματιά πρέπει να θεωρούνται ικανοποιημένα τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, που προέρχονται από Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) και έχουν προϋπηρεσία άνω της 15ετίας, ενώ υπάρχει σχετικός «προβληματισμός» για τους έχοντες προϋπηρεσία κάτω της 15ετίας.

Προσπαθώντας να μεταφράσουμε τους πίνακες των βασικών μισθών, έχουμε τις εξής διαπιστώσεις:

 Ο βασικός μισθός του ανθυπολοχαγού (άγαμου) διαμορφώνεται στα 1.155 ευρώ. Ο συγκεκριμένος μισθός είναι αυτός επί του οποίου γίνονται όλες οι μετρήσεις για όλα τα στελέχη, όλων των κλάδων. Σε αυτόν δεν υπολογίζεται το επίδομα «ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας» (180 ευρώ), το οποίο προσαυξάνεται κατά 55 ευρώ για τους έγγαμους και κατά 115 ευρώ για όσους έχουν παιδιά.

 Στην κορυφή είναι ο βασικός μισθός του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. που διαμορφώνεται στις 4.200 ευρώ, και ακολουθούν οι αρχηγοί Γενικών Επιτελείων (3.800 ευρώ).

 Για τους προερχόμενους από ΑΣΣΥ (Ανώτερη Στρατιωτική Σχολή Υπαξιωματικών) οι μισθοί ξεκινούν από τα 985 ευρώ για τον νέο μόνιμο λοχία, κελευστή και σμηνία, φθάνοντας στην «οροφή» των 2.445 ευρώ.

 Οι προελεύσεως ΕΠΟΠ, ΟΠΥ, ΕΜΘ και ΕΠΥ ξεκινούν από τα 939 ευρώ και φθάνουν κατ’ ανώτατο όριο τα 2.109 ευρώ. 

 Θεσμοθετείται «επίδομα παραμεθορίου» στα 100 ευρώ για όσους υπηρετούν στους Νομούς Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσων, στη Σαμοθράκη και στη Σκύρο.

 Τυπικώς τα «επιδόματα επικινδυνότητος» δεν κόβονται, απλώς προκύπτει ότι θα γίνει επανακαθορισμός των δικαιούχων με αποφάσεις των αρχηγών των οικείων κλάδων. Χαρακτηριστικώς να σημειώσουμε ότι δεν θίγεται το πτητικό επίδομα των ιπταμένων, εκτός -πιθανότατα- απ' όσους υπηρετούν σε θέσεις εξωτερικού, για τους οποίους ενδέχεται το επίδομα να μειωθεί κατά 30%.

 Τέλος, διατηρείται η χορήγηση επιδόματος θέσεως ευθύνης από τον βαθμό του ταγματάρχη και άνω και αντιστοίχων, καθώς τα στελέχη αυτά ασκούν καθήκοντα αυξημένης ευθύνης, με απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο την πραγματική ενασχόλησή τους με τα καθήκοντα της θέσεώς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το kranosgr ένα ελεύθερο ακομμάτιστο ιστολόγιο, έχει ως σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων και σχολίων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται οι αναρτήσεις. Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
Ελεύθερα μπορείτε να στείλετε προς ανάρτηση και τη δική σας άποψη.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία.
Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
Εαν υπάρξει καθυστέρηση στην εμφάνιση των σχολίων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε συνεχώς στον Η/Υ παρά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα

kranosgr@gmail.com

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.