Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017

Συμμετοχή Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στη 177η Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ


 Την Τετάρτη 17 Μαΐου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συμμετείχε στην 177η Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο Αρχηγών (Military Committee in Chiefs of Defence Session – MC/CS), στις Βρυξέλλες.

Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στην σύνοδο αφορούσαν:

·                     Στην προετοιμασία των προσεχών συνόδων του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών ή Κυβερνήσεων και Υπουργών Άμυνας.
·                     Στην εξέταση της ενίσχυσης της συμβολής των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, στο πλαίσιο προαγωγής της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.  
·                     Στην εξέλιξη της επιχείρησης «RESOLUTE SUPPORT» στο Αφγανιστάν για το 2018.

·                     Στην εξέταση της λειτουργικότητας της συμμαχικής δομής διοίκησης καθώς και της βέλτιστης δυνατής χρήσης των διατιθέμενων δυνατοτήτων και πόρων της συμμαχίας, υπό το πρίσμα του εξελισσόμενου περιβάλλοντος ασφαλείας/απειλών.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στις τοποθετήσεις του επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η υλοποίηση της συμμαχικής στρατηγικής για την προβολή σταθερότητας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας απαιτεί:
·                     Την κατανομή πόρων μετά από προτεραιοποίηση των απειλών.
·                     Την περαιτέρω βελτίωση της αμυντικής συνεργασίας ΝΑΤΟ και ΕΕ.
·                     Την ανάπτυξη συνεκτικών δράσεων και συνεργειών με την συμβατότητα εθνικών και συμμαχικών δραστηριοτήτων.
·                     Την ανάγκη ενίσχυσης της λειτουργικότητας της συμμαχικής δομής διοικήσεως στην νότια πτέρυγά της, με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητάς της.

Παράλληλα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, περιγράφοντας τις προκλήσεις ασφαλείας που παρατηρούνται σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σημείωσε την σκοπιμότητα που υπηρετεί η Διαβαλκανική Σύνοδος Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, η οποία αποτελεί έναν περιοχικό μηχανισμό στρατιωτικής συνεργασίας και ανάπτυξης των δυνατοτήτων των χωρών της περιοχής, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά πιθανές προκλήσεις για την ασφάλειά τους.  Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε την επιτυχή διεξαγωγή της 11ης εν λόγω συνόδου στην Αθήνα από 9 έως 11 Μαΐου 2017.
Στο περιθώριο των συνόδων των Στρατιωτικών Επιτροπών ΕΕ και ΝΑΤΟ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τους ομολόγους του, καθώς και με τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (Supreme Allied Command Europe-SACEUR), General Curtis Scaparrotti, τον Ανώτατο Διοικητή Μετασχηματισμού της Συμμαχίας (Supreme Allied Command Transformation-SACT), General Denis Mercier, και τους Προέδρους των Στρατιωτικών Επιτροπών ΝΑΤΟ και ΕΕ, General Petr Pavel και Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το kranosgr ένα ελεύθερο ακομμάτιστο ιστολόγιο, έχει ως σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων και σχολίων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται οι αναρτήσεις. Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
Ελεύθερα μπορείτε να στείλετε προς ανάρτηση και τη δική σας άποψη.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία.
Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
Εαν υπάρξει καθυστέρηση στην εμφάνιση των σχολίων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε συνεχώς στον Η/Υ παρά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα

kranosgr@gmail.com

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.