Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΥΕΘΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΙΤΣΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Τρίτη 11 Απριλίου 2017 στην ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Γιάννη Δάρρα και Γιώργο Δαράκη, ανέμεσα στα άλλα ανέφερε:

Για τη διαπραγμάτευση:






Το κεντρικό ζήτημα είναι το καλοκαίρι του 2018 να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και να βγούμε από την επιτροπεία. Κανονικότητα σημαίνει η Ελλάδα να μπορεί να λειτουργεί στο διεθνές οικονομικό πεδίο, να βγαίνει στις αγορές, να μπορεί να ανακυκλώνει το χρέος της, το οποίο θα είναι ρυθμισμένο και από ‘κει και πέρα να μπορεί να οικοδομεί το κοινωνικό της κράτος αλλά να δίνει και δυνατότητες στους οικονομικούς και τους κοινωνικούς της φορείς να συμβάλουν στην ανάπτυξη.

Κεντρικό στοιχείο, βέβαια, είναι η τραπεζική σταθερότητα. Δηλαδή όταν μιλάμε για την ποσοτική χαλάρωση, στην ουσία μιλάμε πρώτα και κύρια για την τραπεζική σταθερότητα και μετά για τους τρόπους με τους οποίους οι τράπεζες θα «αιμοδοτούν» την οικονομία.






 Όπως βλέπετε δεν συζητάμε για οτιδήποτε αφορά το 2017 ή το 2018, αυτό σημαίνει ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης λειτουργούν και δεν μπαίνουν αυτά τα ζητήματα σε συζήτηση. Είμαι σίγουρος, με βάση το στόχο που πιάσαμε το 2016, θα βγει το 2018. Στο βαθμό που υπάρχει μια δημιουργική ανησυχία ή μια κανονικότητα στο εσωτερικό τοπίο και στο βαθμό που λειτουργήσουν, όπως λειτουργούν αυτό το χρονικό διάστημα αυτά που λένε «τα παραμετρικά». Εννοώ πράγματα που δεν υπάρχουν εντός του μνημονίου αλλά υπεραποδίδουν, όπως είναι το χτύπημα της φοροδιαφυγής, εννοώ όχι της παλιάς φοροδιαφυγής αλλά της καθημερινής φοροδιαφυγής. Το πλαστικό χρήμα έχει βοηθήσει πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης το χτύπημα της διαφθοράς η καλύτερη συγκρότηση του κράτους  και με αυτή την έννοια η βοήθεια που μπορεί να δοθεί σε νέες πρωτοβουλίες και το επενδυτικό κλίμα. Άρα το 2018 πιάνεται και πάμε σε ένα νέο περιβάλλον.

Το κεντρικό ζήτημα είναι στην ουσία η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα του χρέους. Η συζήτηση αυτή και τα μέτρα είναι ένα πακέτο. Από τη στιγμή που θα σταματήσουμε να μιλάμε με ημερομηνίες, με χρονολογίες κλπ,  έχουμε δύο ζητήματα: το ένα είναι η νέα προσαρμογή σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής, που σημαίνει ότι θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, με τη λογική 1% το 2019 που θα αλλάξει τις δαπάνες και 1% το 2020 που θα αλλάξει τα έσοδα. Αυτό είναι το ένα θέμα. Έχουμε συζητήσει για το 2019 και θα πάρουμε μέτρα για τις συντάξεις, και από την άλλη μεριά για την παιδική φτώχεια για την ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας κλπ. Το δεύτερο κομμάτι θα αφορά τα έσοδα, δηλαδή τους φόρους, αυτό που συζητιέται είναι το αφορολόγητο  και από την άλλη μεριά η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση στα χαμηλά των ποσοστών φορολόγησης κλπ. Δημοσιονομικά είναι ουδέτερο για την οικονομία.






Να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα, αν κάναμε ως κυβέρνηση μια δημοσιονομική πολιτική για το 2019 και το 2020 δεν θα κάναμε αυτή. Όλο αυτό είναι σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, που έχει σαν τέλος της τη ρύθμιση του χρέους, που σε πιέζει σαν οικονομία και σαν κοινωνία για επόμενα 20, 30, 40, 50 χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό γιατί από κει μπορεί να προέλθει η μείωση. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Σχετικά με αυτό που αναφέρατε για τον κύριο Σόιμπλε. Όλο αυτό είναι ένα πακέτο, το πώς όμως θα εξελιχθεί αυτό το πακέτο είναι στοιχείο της συζήτησης. Τι έχουμε μπροστά μας:

Στις 21-23 Απρίλη την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και τις συζητήσεις που γίνονται ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την Ελλάδα, για τη συνολική ρύθμιση του χρέους που έχει τρία στοιχεία, το ένα είναι πως θα εξελιχθεί το χρέος σε σχέση και με τα επιτόκια, σε σχέση με τις καταβολές, ποιο κομμάτι του χρέους θα πάει στο απώτερο μέλλον. Το δεύτερο ζήτημα είναι η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα  από το 2019 και μετά. Το τρίτο ζήτημα είναι τι θα γίνει με την υπεραπόδοση των μέτρων.

Υπάρχει το εξής: όλα αυτά πρέπει να γίνουν με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια και διαύγεια. Η κυβέρνηση λέει ότι όλα αυτά είναι ένα πακέτο. Ο κύριος Σόιμπλε λέει δύο πράγματα τα οποία ταυτόχρονα δεν ισχύουν. Εννοώ ότι λέει από τη μια μεριά ότι «εγώ δεν θεωρώ ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα τώρα για το χρέος» αλλά το ΔΝΤ λέει ότι «εγώ για να πάρω μέρος στο πρόγραμμα πρέπει να πάρουμε μέτρα για το χρέος». Το δεύτερο που λέει ο κύριος Σόιμπλε είναι το ΔΝΤ πρέπει να πάρει μέρος οπωσδήποτε. Αυτά τα δύο είναι αντιφατικά μεταξύ τους. Αυτό είναι και το κεντρικό ζήτημα. Είναι η αιτία που καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης από τον Νοέμβριο μέχρι τώρα. Στη Μάλτα πάρθηκαν οι πολιτικές αποφάσεις που λήγουν αυτή την ιστορία.

Για την κριτική που ασκήθηκε στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ:

Ομοιογένεια δεν είναι η άκρα του τάφου σιωπή αλλά ότι συζητάμε τα ζητήματα και τα λύνουμε σε ένα κοινό συμπέρασμα και σε μια κοινή δράση. Η Κεντρική Επιτροπή αυτό έκανε. Θα έπρεπε να είμαστε συνηθισμένοι όλοι ότι στο ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται μια ανοιχτή ελεύθερη και δημοκρατική συζήτηση, όπου ο καθένας διατυπώνει τις απόψεις του, τις ιδέες του και στο τέλος αυτό που ισχύει είναι η Πολιτική του Απόφαση.
Αυτή λοιπόν η Απόφαση λέει ότι, παρά τα επιμέρους, κινούμαστε σε μια σωστή κατεύθυνση, είμαστε μέσα στο στόχο να φύγει η χώρα από την επιτροπεία και σε αυτή την κατεύθυνση εμείς επιδοκιμάζουμε την καλή δουλειά που έκανε η διαπραγματευτική ομάδα με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών και με αυτή την έννοια προχωράμε.

Εγώ, επί πολλά χρόνια Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, θα έλεγα ότι ήταν μια πολύ δημιουργική Κεντρική Επιτροπή, βεβαίως με μεγάλες διαφορετικότητες σε σχέση με τις εντάσεις του 2014 ή το 2013 που οδηγεί και σε καλύτερη δράση. Το γεγονός ότι υπάρχουν στοιχεία κριτικής και στην κυβερνητική και στην κομματική πολιτική, που κάνουμε όλοι και πρώτος και κύριος ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αλλά και άλλοι, δεν θα πρέπει να τα παίρνουμε υπόψη μας; Και για να τα διορθώνουμε; Το γεγονός ότι υπάρχει ένα επίπεδο κριτικής αλλά και πόνου από την πλευρά της κοινωνίας δεν θα πρέπει να το παίρνουμε υπόψη, για να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις;

Στην Απόφαση της ΚΕ αναφέρεται πως η κυβέρνηση και το κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να έχει άμεση επαφή και επικοινωνία με την ίδια την κοινωνία. Αυτό τελείωσε. Είναι δεδομένο. Από την άλλη μεριά εμείς έχουμε μια ευθύνη και αυτή την ευθύνη δεν μπορούμε να την αφήσουμε σε κάποιον άλλον. Στην παρούσα φάση εγώ θεωρώ ότι την ευθύνη πρέπει να την πάρει η κυβέρνηση και το κόμμα αυτό είναι και το καλύτερο.






Για τη Συρία και το πώς αντιμετωπίστηκαν από την Ευρώπη τα χτυπήματα των ΗΠΑ:

Η λέξη που χρησιμοποιήθηκε είναι «κατανοητά». Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά και θα κάνει ακόμα περισσότερα για την ειρήνευση και τη σταθεροποίηση της περιοχής και αυτός είναι ο κεντρικός της ρόλος. Πρέπει όλοι να δουλέψουμε πάρα πολύ ώστε να υπάρχει πολιτική λύση στην Συρία, να ειρηνεύσει η περιοχή και με αυτή την έννοια να διαμορφωθεί μια σταθερότητα.

Για τις εξελίξεις στην Τουρκία και την κατάσταση στο Αιγαίο:

Να στείλω ένα μήνυμα: Ο ελληνικός λαός, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πρέπει να συνεχίσουν την προετοιμασία τους για να γιορτάσουν το Πάσχα στην ελληνική περιφέρεια και στα νησιά. Να αφιερωθούν στα ειρηνικά τους έργα, να συνεχίσουμε τις διεθνείς μας ειρηνικές συμμαχίες, όπως και τις διεθνείς μας ειρηνικές συγκρούσεις. Από την άλλη, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πλήρη ικανότητα ώστε να μη σκέφτεται κανένας οτιδήποτε σε σχέση με απειλή. Το ένα είναι αυτό. Το δεύτερο είναι, όταν μια χώρα είναι δίπλα σου και έχει τόσα πολλά προβλήματα αλλά και τόση επιθετική ρητορική, όπως είναι η Τουρκία, πρέπει να παρακολουθείς το τι γίνεται εκεί. Θεωρώ ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα με το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα του θα κρίνει μια σειρά ζητήματα για τα εσωτερικά της Τουρκίας. Ελπίζω ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν θα έχει επίδραση στις γύρω χώρες και στο προσφυγικό.

Για τα εξοπλιστικά:






Το ΥΠΕΘΑ ολοκληρώνει, ως εθνική ομάδα, κάθε φορά τον προγραμματισμό του σε επίπεδο συντήρησης, αναβάθμισης και στοχευμένων αγορών με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια αλλά και τις πραγματικές ανάγκες. Η ιστορία, όπου πήγαιναν κάποιοι υπουργοί και κάνανε αγορές, λες και πήγαιναν στο περίπτερο να αγοράσουν τσίχλες, έχει τελειώσει εδώ και καιρό. Όλα αυτά ερευνώνται. Η διαφθορά και η διαπλοκή που αναπτύχθηκε στο ελληνικό κράτος - αύριο έχουμε και τη συζήτηση στη βουλή για την Υγεία - ήταν στοιχείο που δημιουργούσε το χρέος και κράταγε πίσω τη χώρα. Το να την χτυπήσεις δεν είναι μόνο ηθικό ή πολιτικό ζήτημα αλλά είναι και αναπτυξιακό ζήτημα.

Για το προσφυγικό:

Είμαστε σε μια φάση όπου η διαχείριση του προσφυγικού αλλάζει. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας με όλες τις δυσκολίες της έχει φέρει καλά αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι περίπου 60 χιλιάδες σταθερά. Είμαστε στη φάση της φιλοξενίας σε σπίτια, έχει ξεκινήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και θα αλλάξουμε και τον τρόπο σίτισης, ώστε να ξεφύγουμε από τα συσσίτια μέσω κέτερινγκ. Προχωράνε ικανοποιητικότερα από προηγούμενες εποχές οι μετεγκαταστάσεις και αρχίζουν να αποσυμφορούνται τα νησιά. Για το αν περιμένουμε καινούργιες προσφυγικές ροές, η γνώμη μου είναι πως μόνο εξαιρετικά γεγονότα, που δεν βλέπω προς το παρόν να συμβαίνουν, μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση. 

Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΥΕΘΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΙΤΣΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΥΕΘΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΙΤΣΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgsK-zXEDiba4zVzfr3gXkbuz7CbpcripvtvqlI7QwfcWl7JgjtOt8Nun7LviPIUNRpwmDpB6T3KaoDOQS6hkOMx-sDILTqQ0uaqefKi9if1-dDN0IXGYbwpAlZTV-1I0-WJQbaL_aN-xA/s640/DSC_0267.JPG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgsK-zXEDiba4zVzfr3gXkbuz7CbpcripvtvqlI7QwfcWl7JgjtOt8Nun7LviPIUNRpwmDpB6T3KaoDOQS6hkOMx-sDILTqQ0uaqefKi9if1-dDN0IXGYbwpAlZTV-1I0-WJQbaL_aN-xA/s72-c/DSC_0267.JPG
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2017/04/blog-post_877.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2017/04/blog-post_877.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy