Τρίτη, 11 Απριλίου 2017

Στο Κόσοβο Καμμένος και ΑποστολάκηςΤη στιγμή που η ένταση στα Βαλκάνια κλιμακώνεται ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πανος Καμμένος πραγματοποιούν επίσκεψη στο Κόσοβο.

Σύμφωνα με πληροφορίες όπως συνηθίζεται σχεδόν κάθε χρόνο ο ΥΕΘΑ και ο ΑΓΕΕΘΑ έχουν μεταβεί στο Κόσοβο για να ευχηθούν Καλό Πάσχα στους Έλληνες στρατιωτικούς που υπηρετούν εκει και που θα περάσουν τις γιορτές μακριά από τις οικογένειές τους.

Η παρουσία του ελληνικού στρατού στο Κόσοβο μετρά 18 χρόνια. Από τον Ιούνιο του 1999, η Ελλάδα συμμετείχε με Δύναμη επιπέδου Ταξιαρχίας, με την ονομασία Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου (ΕΛΔΥΚΟ) στη ΝΑΤΟϊκή αποστολή στο Κόσοβο, την KFOR (KOSOVO FORCE).
Η ελληνική αποστολή παραμένει στην περιοχή - με πολύ λιγότερες δυνάμεις - μέχρι και σήμερα. Η ελληνική δύναμη ειναι ένας πλήρης λόχος με Διοικητή ταγματάρχη ο οποίος εχει παρει ευμενή σχόλια απο τον ιδιο τον SACEUR του ΝΑΤΟ. Οι Έλληνες στρατιωτικοί ειναι στο στρατόπεδο Film City, που αποτελεί την έδρα της KFOR στην Πρίστινα. 


Η επίσκεψη του ΥΕΘΑ και του ΓΕΕΘΑ πραγματοποιείται σε μια περίοδο έντασης στην περιοχή 

Βαλκανικά κράτη όπως η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, η Σερβία, η Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο ελπίζουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι πολιτικές διαφορές, εθνοτικές διαμάχες και οι παρατεταμένες επιφυλάξεις που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των πολέμων της δεκαετίας του 1990 περιπλέκουν τη διαδικασία.

Οι Αλβανοί, που είναι η πλειοψηφία στο Κοσσυφοπέδιο, με τη σειρά τους, επιδιώκουν να μετατρέψουν τη δύναμη ασφαλείας σε εθνικό στρατό, ένα σχέδιο που δεν υποστηρίζει η σερβική μειονότητα και που εχει ευρέως φιλτραριστεί από το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Τα Σκόπια, έχουν φτάσει στους τέσσερις μήνες ακυβερνησίας. Ο Νίκολα Γκρουέφσκι αν και ήρθε πρώτος στις εκλογές δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο σοσιαλδημοκράτης Ζόραν Ζάεφ μπορεί, αλλά από ότι φαίνεται με την βοήθεια των αλβανικών κομμάτων, κάτι το οποίο απαγόρευσε ο Πρόεδρος της χώρας καθώς τα τρία αλβανικά κόμματα απαιτούν την καθιέρωση της αλβανικής ως δεύτερης επίσης γλώσσας της χώρας.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσαν τον προηγούμενο μήνα ότι τα βαλκανικά κράτη θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ΕΕ, αλλά θα πρέπει να επιμείνουν σε μια πορεία οικονομικής και δημοκρατικής μεταρρύθμισης για την επίτευξη αυτού του στόχου.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το kranosgr ένα ελεύθερο ακομμάτιστο ιστολόγιο, έχει ως σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων και σχολίων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται οι αναρτήσεις. Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
Ελεύθερα μπορείτε να στείλετε προς ανάρτηση και τη δική σας άποψη.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία.
Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
Εαν υπάρξει καθυστέρηση στην εμφάνιση των σχολίων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε συνεχώς στον Η/Υ παρά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα

kranosgr@gmail.com

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.