Παρασκευή, 14 Απριλίου 2017

Βακτήρια «πυγολαμπίδες» θα εντοπίζουν τις νάρκες


Βακτήρια που... λάμπουν θα εντοπίζουν νάρκες, σύμφωνα με τεχνική που ανέπτυξαν επιστήμονες στο Ισραήλ.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, με επικεφαλής τον καθηγητή Σίμσον Μπέλκιν του Ινστιτούτου Επιστημών της Ζωής Σίλμπερμαν, ανέπτυξαν ένα σύστημα που συνδυάζει λέιζερ και μικροοργανισμούς για να χαρτογραφήσει από μακριά τα ναρκοπέδια.

Γενετικά τροποποιημένα βακτήρια -που εκπέμπουν ένα φθορίζον σήμα όταν έρχονται σε επαφή με τις εκρηκτικές πτητικές ουσίες που διαρρέουν από όλες τις νάρκες ξηράς- βοηθούν στον εντοπισμό τους από απόσταση.
Τα βακτήρια είναι κλεισμένα μέσα σε μικρά σφαιρίδια από πολυμερές υλικό, τα οποία διασκορπίζονται στην επιφάνεια του ναρκοπεδίου. Eνα σύστημα σάρωσης με ακτίνες λέιζερ εντοπίζει σε ποια σημεία λάμπει το χώμα, εκεί όπου τα μικρόβια έχουν «συναντηθεί» με τη νάρκη που βρίσκεται θαμμένη από κάτω. Το σύστημα πέρασε με επιτυχία από τεστ σε αληθινό ναρκοπέδιο, σαρώνοντας με λέιζερ το έδαφος με ρυθμό 18 εκατοστά περίπου ανά δευτερόλεπτο -ταχύτητα την οποία οι ερευνητές φιλοδοξούν να αυξήσουν. Η πετυχημένη δοκιμασία γεννά και προσδοκίες ότι η τεχνολογία θα αναπτυχθεί τελικά, γιατί παρόμοια τεχνική που είχαν ανακαλύψει οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου το 2009 δεν είχε συνέχεια.

Εξάλλου, οι Ισραηλινοί ερευνητές έχουν επισημάνει πως η συγκεκριμένη τεχνολογία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, καθώς πρέπει να βελτιωθεί η ευαισθησία και η σταθερότητα των βακτηρίων. Ακόμα, χρειάζεται η συγκεκριμένη τεχνολογία να γίνει μικρότερη σε μέγεθος. Οπως εξηγεί και ο καθηγητής Μπέλκιν, πρέπει και το σύστημα σάρωσης να γίνει πιο συμπαγές ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα ελαφρύ αεροπλάνο ή και drone.

Η ανάγκη για την εξεύρεση νέων τεχνολογιών για την ανίχνευση των θαμμένων ναρκών είναι επιτακτική καθώς η εκκαθάριση ενός ναρκοπεδίου είναι επικίνδυνη και δαπανηρή, ενώ ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες παρουσιάζει η ανίχνευση θαμμένων ναρκών.
Εξάλλου, οι τωρινές τεχνικές εντοπισμού δεν διαφέρουν πολύ από εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι που σημαίνει ότι οι ομάδες εξουδετέρωσης των ναρκών συχνά διακινδυνεύουν τις ζωές τους ή υφίστανται ακρωτηριασμό ακόμα και σήμερα.
Παγκοσμίως, και παρά τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Ναρκών που υιοθετήθηκε το 1997, περισσότερες από 100 εκατομμύρια νάρκες υπολογίζεται ότι είναι θαμμένες σε περισσότερες από 70 χώρες. Περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι ζουν τραυματισμένοι από νάρκες και κάθε χρόνο άλλοι 15.000 έως 20.000 τραυματίζονται ή σκοτώνονται από αυτές. 

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το kranosgr ένα ελεύθερο ακομμάτιστο ιστολόγιο, έχει ως σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων και σχολίων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται οι αναρτήσεις. Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
Ελεύθερα μπορείτε να στείλετε προς ανάρτηση και τη δική σας άποψη.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία.
Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
Εαν υπάρξει καθυστέρηση στην εμφάνιση των σχολίων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε συνεχώς στον Η/Υ παρά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα

kranosgr@gmail.com

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.