Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Βακτήρια «πυγολαμπίδες» θα εντοπίζουν τις νάρκες


Βακτήρια που... λάμπουν θα εντοπίζουν νάρκες, σύμφωνα με τεχνική που ανέπτυξαν επιστήμονες στο Ισραήλ.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, με επικεφαλής τον καθηγητή Σίμσον Μπέλκιν του Ινστιτούτου Επιστημών της Ζωής Σίλμπερμαν, ανέπτυξαν ένα σύστημα που συνδυάζει λέιζερ και μικροοργανισμούς για να χαρτογραφήσει από μακριά τα ναρκοπέδια.





Γενετικά τροποποιημένα βακτήρια -που εκπέμπουν ένα φθορίζον σήμα όταν έρχονται σε επαφή με τις εκρηκτικές πτητικές ουσίες που διαρρέουν από όλες τις νάρκες ξηράς- βοηθούν στον εντοπισμό τους από απόσταση.
Τα βακτήρια είναι κλεισμένα μέσα σε μικρά σφαιρίδια από πολυμερές υλικό, τα οποία διασκορπίζονται στην επιφάνεια του ναρκοπεδίου. Eνα σύστημα σάρωσης με ακτίνες λέιζερ εντοπίζει σε ποια σημεία λάμπει το χώμα, εκεί όπου τα μικρόβια έχουν «συναντηθεί» με τη νάρκη που βρίσκεται θαμμένη από κάτω. Το σύστημα πέρασε με επιτυχία από τεστ σε αληθινό ναρκοπέδιο, σαρώνοντας με λέιζερ το έδαφος με ρυθμό 18 εκατοστά περίπου ανά δευτερόλεπτο -ταχύτητα την οποία οι ερευνητές φιλοδοξούν να αυξήσουν. Η πετυχημένη δοκιμασία γεννά και προσδοκίες ότι η τεχνολογία θα αναπτυχθεί τελικά, γιατί παρόμοια τεχνική που είχαν ανακαλύψει οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου το 2009 δεν είχε συνέχεια.





Εξάλλου, οι Ισραηλινοί ερευνητές έχουν επισημάνει πως η συγκεκριμένη τεχνολογία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, καθώς πρέπει να βελτιωθεί η ευαισθησία και η σταθερότητα των βακτηρίων. Ακόμα, χρειάζεται η συγκεκριμένη τεχνολογία να γίνει μικρότερη σε μέγεθος. Οπως εξηγεί και ο καθηγητής Μπέλκιν, πρέπει και το σύστημα σάρωσης να γίνει πιο συμπαγές ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα ελαφρύ αεροπλάνο ή και drone.

Η ανάγκη για την εξεύρεση νέων τεχνολογιών για την ανίχνευση των θαμμένων ναρκών είναι επιτακτική καθώς η εκκαθάριση ενός ναρκοπεδίου είναι επικίνδυνη και δαπανηρή, ενώ ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες παρουσιάζει η ανίχνευση θαμμένων ναρκών.
Εξάλλου, οι τωρινές τεχνικές εντοπισμού δεν διαφέρουν πολύ από εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι που σημαίνει ότι οι ομάδες εξουδετέρωσης των ναρκών συχνά διακινδυνεύουν τις ζωές τους ή υφίστανται ακρωτηριασμό ακόμα και σήμερα.
Παγκοσμίως, και παρά τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Ναρκών που υιοθετήθηκε το 1997, περισσότερες από 100 εκατομμύρια νάρκες υπολογίζεται ότι είναι θαμμένες σε περισσότερες από 70 χώρες. Περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι ζουν τραυματισμένοι από νάρκες και κάθε χρόνο άλλοι 15.000 έως 20.000 τραυματίζονται ή σκοτώνονται από αυτές. 





ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Βακτήρια «πυγολαμπίδες» θα εντοπίζουν τις νάρκες
Βακτήρια «πυγολαμπίδες» θα εντοπίζουν τις νάρκες
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhjPkTnI6GNweBspLxHu2zKXq7WmTFcmzoLau4Fw1gbPaKOm7PY1RjVT6HOe9lYWLhOqVfQ1imGU8FYjY2v92Cbt5Vb7r28aZ_SAsuWGcZorblESFsozLFaCTCCfcxG8FzObw69QMqXDVA/s640/899.JPG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhjPkTnI6GNweBspLxHu2zKXq7WmTFcmzoLau4Fw1gbPaKOm7PY1RjVT6HOe9lYWLhOqVfQ1imGU8FYjY2v92Cbt5Vb7r28aZ_SAsuWGcZorblESFsozLFaCTCCfcxG8FzObw69QMqXDVA/s72-c/899.JPG
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2017/04/blog-post_144.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2017/04/blog-post_144.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy