Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017

Για πρώτη φορά Ελληνική αποστολή στο πρωτάθλημα Σκάκι του ΝΑΤΟ28ο ΝΑΤΟ Chess Championship
Βουδαπέστη Ουγγαρίας 27-31 Μαρτίου 2017

Για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης, Ελληνική αποστολή αποτελούμενη από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, συμμετείχε με ιδιαίτερη επιτυχία. Οι αγώνες διοργανώθηκαν από το Υπουργείο Άμυνας της Ουγγαρίας στην Βουδαπέστη αποσπώντας κολακευτικά σχόλια για τις συνθήκες φιλοξενίας και την οργανωτική αρτιότητα των αγώνων.
Το πρωτάθλημα διεξήχθη με την συμμετοχή 16 κρατών (18 ομάδων) και 105 σκακιστών,  με  ελβετικό σύστημα 7 γύρω και χρόνο σκέψης 2 ώρες για τις πρώτες 40 κινήσεις και 30 λεπτά για το υπόλοιπο της παρτίδας. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε αρκετά ενδιαφέρουσες παρτίδες και πολλές ανατροπές, λόγω της συχνής πίεσης χρόνου που έφταναν οι σκακιστές. Την ζωντανή μετάδοση των πρώτων 25 παρτίδων μπορούσε να παρακολουθήσει κάποιος στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.natochess.com
Η αποστολή έλαβε μέρος στους αγώνες  με την στήριξη και συνδρομή του ΓΕΕΘΑ/ΑΣΑΕΔ και αποτελούνταν από τους: Αρχηγός αποστολής ο Αντιπλοίαρχος (Ε) Γεώργιος Τζαμάκος του ΠΝ, αρχηγός ομάδας ο Ανθυπαστυνόμος Σπύρος Νταλαμπίρας και μέλη ο Αντισυνταγματάρχης (ΥΙ) Θωμάς Μίχος , ο Σμηναγός (Ο) Ανδρέας Νικομάνης, ο Δόκιμος Υπαστυνόμος Αναστάσιος Παυλίδης και η Αστυφύλακας Αικατερίνη Παυλίδου.

H Ελληνική αποστολή κατέφερε στην πρώτη της συμμετοχή να καταλάβει την 4η θέση στην ομαδική κατάταξη στο πρωτάθλημα, με 18,5 βαθμούς, μένοντας πίσω, μόνο από τις μεγάλες δυνάμεις της διοργάνωσης, Γερμανία ( 1η με 20 βαθμούς), Δανία ( 2η με 20 βαθμούς ) και Πολωνία (3η με 19,5 βαθμούς). Οι Έλληνες σκακιστές  απέσπασαν  θετικά σχόλια από τους αντιπάλους τους,  αναγνωρίζοντας την υψηλή απόδοση που είχαν, αν και  υπολείπονταν σε αριθμό. Επίσης στους αγώνες ομαδικού blitz που ακλούθησαν, η Ελληνική ομάδα κατέκτησε την τιμητική 5η θέση με 13 βαθμούς σε 11 αγώνες, σε σύνολο 19 ομάδων.
Η μεγαλύτερη επιτυχία ήρθε όμως σε ατομικό επίπεδο, καθώς ο Δόκιμος Υπαστυνόμος και Διεθνή Μετρ (ΙΜ) Αναστάσιος Παυλίδης κατέκτησε αήττητος την 3η θέση στην ατομική κατάταξη του τουρνουά, με 5,5 βαθμούς, κατακτώντας το πρώτο μετάλλιο στην πρώτη συμμετοχή Ελληνικής αποστολής. Η απόδοση του ήταν εξαιρετική και στο blitz και έχοντας την καλύτερη απόδοση στην δεύτερη σκακιέρα που αγωνίστηκε με 9 βαθμούς σε 11 αγώνες του απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο.
Αξιόλογη ήταν και η παρουσία των υπόλοιπων μελών τις ελληνικής ομάδας. Ο Θωμάς Μίχος συγκέντρωσε 5 βαθμούς σε 7 αγώνες και ισοβάθμησε στις θέσεις  8-13, η Κατερίνα Παυλίδου και ο Ανδρέας Νικομάνης 4 βαθμούς  και ο Σπύρος Νταλαμπίρας 2,5 βαθμούς.

Η παρουσία ισχυρών σκακιστών στο πρωτάθλημα ΝΑΤΟ σε συνδυασμό με την τεράστια επιτυχία σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, θέτει τις βάσεις για να καταστεί η Ελληνική ομάδα σκάκι των Ενόπλων Δυνάμεων μια από τις κορυφαίες της Ευρώπης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, τόσο στην τελετή έναρξης και λήξης, όσο και κατά την διάρκεια των συσκέψεων των αρχηγών των ομάδων, η αναφορά για την ευχάριστη έκπληξη της συμμετοχής Ελληνικής ομάδας ήταν συνεχής. Επίσης κολακευτικά σχόλια δέχθηκε ο αρχηγός τη ομάδας για το αγωνιστικό επίπεδο αυτής και φυσικά για την μοναδική γυναικεία συμμετοχή, της Αστυφύλακα, γυναίκα διεθνή μετρ (WIM) και μέλος της Εθνικής Ομάδας Γυναικών, Αικατερίνης Παυλίδου.
Η Ελληνική αποστολή, παρά το πιεστικό της πρόγραμμα αποδέχτηκε πρόσκληση της Ελληνικής Ομογένειας στην Ουγγαρία και παρέστη σε εκδήλωση για την επέτειο της Εθνικής μας εορτής που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό δημοτικό σχολείο του χωριού Μπελογιάννης της Ουγγαρίας.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο ΑΣΑΕ∆, που ύστερα από αρκετά χρόνια,  συμπεριέλαβε και πάλι το σκάκι στο πρόγραμμα των ετήσιων αθλητικών αγώνων, θέτοντας τα θεμέλια για την ιστορική πλέον πρώτη αποστολή ομάδας  σε διεθνείς σκακιστικούς αγώνες.

Αποτελέσματα: http://www.chess-results.com/tnr271908.aspx?lan=1
Αποτελέσματα Ομαδικού Blitz: http://www.chess-results.com/tnr272682.aspx?lan=1


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το kranosgr ένα ελεύθερο ακομμάτιστο ιστολόγιο, έχει ως σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων και σχολίων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται οι αναρτήσεις. Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
Ελεύθερα μπορείτε να στείλετε προς ανάρτηση και τη δική σας άποψη.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία.
Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
Εαν υπάρξει καθυστέρηση στην εμφάνιση των σχολίων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε συνεχώς στον Η/Υ παρά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα

kranosgr@gmail.com

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.