Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Ενημέρωση Εφέδρων Αξιωματικών στα νέα Οπλικά Συστήματα και στις νέες μεθόδους διοίκησης και ηγεσίας



Ενημέρωση των Εφ. Αξκών σε εφεδρεία στα νέα Οπλικά Συστήματα και στις νέες μεθόδους διοίκησης  και ηγεσίας ( Ασκήσεις – Μετεκπαιδεύσεις – Προαγωγές)


Εισηγητής: Μιχάλης Φωκάς, ‘Εφ. Ανθ/λγός  Φ(ΠΖ), Μέλος ΔΣ του ΣΕΑΝ Λάρισας , 5 λεπτά










Το ΓΕΣ έχει δημιουργήσει ένα σχέδιο όσων αφορά την μετεκπαίδευση της Εφεδρείας το οποίο αποσκοπεί στην συντήρηση των στρατιωτικών ικανοτήτων μας κατά τον χρόνο παραμονής στην εφεδρεία και μάλιστα όπως αναφέρει, η μετεκπαίδευση όπου θα κληθούμε να συμμετάσχουμε, διεξάγεται με δραστηριότητες εκπαίδευσης:

● Στο πλαίσιο της Μονάδας.

● Σε Σχολές εφέδρων αξιωματικών των Όπλων και Σωμάτων.

● Σε σχολεία βελτίωσης γνώσεων επί οπλικών συστημάτων και απονομής νέας ειδικότητας. 

● Με συμμετοχή σε μεγάλες Εθνικές ασκήσεις



Προσωπικά από τότε που απολύθηκα από το Στρατό και πέρασα στις τάξεις της εφεδρείας δεν έχω κληθεί  ποτέ και από κανέναν. Βέβαια δεν πρέπει να γενικεύουμε αλλά σας ερωτώ αγαπητοί φίλοι ..Σας έχουν καλέσει σε κάποια σχολή ? Πόσοι μετεκπαιδευτήκατε σε κάποιο νέο Οπλικό Σύστημα? Πόσοι πήρατε μέρος στην άσκηση Παρμενίων 2016 τον περασμένο Οκτώβρη ?



Η πραγματικότητα είναι ζοφερή. Το Σύστημα δεν δουλεύει!! δεν τραβάει !!

Η μόνιμη απάντηση που παίρνουμε από τους Στρατηγούς είναι (ψιθυριστά..) «Δεν υπάρχουν Λεφτά .Καλούμε για μετεκπαίδευση όσους έχουν χρήσιμες ειδικότητες.  Και επιπλέον δεν επιτρέπει το υπάρχων νομικό πλαίσιο να σας καλούμε σε ασκήσεις».






Έχει γεμίσει η χώρα από λέσχες μικρές και μεγάλες από σοβαρές και πολλές ασόβαρες οι οποίες de facto καλύπτουν το κενό της εκπαίδευσης και της συντήρησης των στρατιωτικών ικανοτήτων. Χιλιάδες έφεδροι προσπαθούμε να εκπαιδευτούμε με ίδια μέσα σε χώρους κατάλληλους – ακατάλληλους με συνδρομή πρώην και νυν στελεχών χωρίς ενιαίο πρόγραμμα και συντονισμό από το ΓΕΣ , ΧΩΡΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ! Αποτέλεσμα κατασπατάληση ανθρωπίνων και υλικών πόρων . 



Δεν μηδενίζουμε όμως.

Προσπάθειες επανεκκίνησης ίσως και να έγιναν στο παρελθόν.

Θυμάμαι στην τελετή λήξης της άσκησης ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2015 που διοργάνωσε η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων ο  τότε ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωσταράκος , παρουσία  και του Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού είχε μιλήσει για τη δημιουργία ενός Μητρώου Εφέδρων ως ένα πρώτο βήμα προκειμένου να  δει το επιτελείο πως μπορεί να εκμεταλλευτεί το δυναμικό της Εφεδρείας . Βέβαια τότε απευθυνόταν σε ένα κοινό το οποίο δεν το αποτελούσαν μόνο έφεδροι αξ/κοί, αλλά και έφεδροι υπαξιωματικοί και οπλίτες και γι’ αυτό να αναφέρθηκε στην σκοπιμότητα της κατασκευής αυτού του περιβόητου Μητρώου. Θα ήθελα επί τη ευκαιρία να το θέσω και ως ερώτημα στον εκπρόσωπο της ΔΕΠΑΘΑ εάν έχει προχωρήσει ο σχεδιασμός.



Υπάρχει επίσης κινητικότητα στην Παραμεθόριο με τις ασκήσεις στις οποίες μετέχουν οι Εθνοφύλακες.



Εμείς το έχουμε ήδη το Μητρώο .Το τηρεί η ΔΕΠΑΘΑ εδώ και χρόνια. Έχει γίνει λοιπόν το πρώτο βήμα όσων αφορά τους Εφ. Αξ/κούς .



Και πάμε στο προκείμενο . Τις ασκήσεις και τις μετεκπαιδεύσεις . Πρώτα από όλα πρέπει να δούμε αν έχει αλλάξει κάτι στο Σχεδιασμό. Ο υπουργός προχωράει στην δημιουργία γραμματείας Βετεράνων που θα ασχολείται με τους Εφέδρους και τους Εθνοφύλακες. Χαρακτήρισε το 2017 έτος των εφέδρων και των εθνοφυλάκων, συμπεραίνω λοιπόν ότι υπάρχει η βούληση από την μεριά της πολιτείας για αναβάθμιση της Εφεδρείας.

Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ούτε η λογική, ούτε οι γνώσεις, ούτε η παραγωγική σκέψη λείπουν, όμως προτιμότερο είναι να συσταθεί από κοινού μία ομάδα εργασίας από στρατιωτικούς  και  μέλη των ΣΕΑΝ που θα επανασχεδιάσουν τον τρόπο συμμετοχής των Εφ. Αξ/κών στις μετεκπαιδεύσεις αλλά και στις ασκήσεις.



Πρώτα από όλα πρέπει να αλλάξουμε το Νομικό πλαίσιο που  διέπει τις ασκήσεις. Είναι απαράδεκτο να παίρνουμε αρνητικές απαντήσεις από τους Στρατηγούς στα αιτήματά μας επειδή νομικώς θα είναι εκτεθειμένοι.



Επίσης, Να σχεδιασθούν σταθεροί ημερολογιακά, κύκλοι μαθημάτων διοίκησης και ηγεσίας. Όλες οι μεγάλες πόλεις έχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις με αίθουσες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα σχολεία.






Και τέλος , το επιτελείο να σχεδιάσει Επαναλαμβανόμενες Επιστρατευτικές ασκήσεις Ετοιμότητας για τους Έφ.Αξ/κούς  όλων των όπλων και όλων των Σωμάτων .



Η συνεχή εκπαίδευση και αξιολόγηση των εφέδρων , όχι μόνο θα συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση του εφεδρικού στελεχιακού δυναμικού αλλά θα λύσει και το πρόβλημα των Προαγωγών.

Η προαγωγή πρέπει να αντανακλά πραγματική γνώση και ετοιμότητα.

Δεν μπορεί να περιμένουμε από 45άρηδες έφεδρους ανθυπολοχαγούς, που έχουν να φορέσουν παραλλαγή και άρβυλα 20 χρόνια, που έχουν χάσει την επαφή με τη στρατιωτική πραγματικότητα, να διοικήσουν αποτελεσματικά. Δυστυχώς τα πατριωτικά αισθήματα και το περίφημο Ελληνικό φιλότιμο είναι ανεπαρκή εφόδια στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Ηγήτορας δεν γεννιέσαι αλλά ούτε και γίνεσαι με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος.  Ηγήτορας γίνεσαι με τη συνεχή θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση.



Το κέρδος από αυτή τη διαδικασία είναι πολλαπλό.



Πρώτα από όλα όσον αφορά τα Επιτελεία  και τους σχεδιασμούς τους , μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση και αξιολόγηση της εφεδρίας, θα διατηρούν το αξιόμαχο των μονάδων εφέδρων σε υψηλό επίπεδο και θα μπορούν με εμπιστοσύνη να χρησιμοποιούν τους Εφ. αξ/κούς όπως και τους Μονίμους. Να σημειώσω εδώ ότι ο ρόλος μας σε καμία περίπτωση δεν είναι να αντικαταστήσουμε τα μόνιμα στελέχη αλλά να συμπληρώσουμε στρατιωτική ισχύ και να είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε όταν χρειαστεί.



Οι ίδιοι οι Έφεδροι Αξ/κοι θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση που θα τους βοηθήσει να εφαρμόσουν τα παραπάνω σχέδια αποτελεσματικότερα.



Οι υφιστάμενοι των Εφ. Αξ/κών θα αισθάνονται σιγουριά και θα εκτελούν τις διαταγές τους χωρίς να υπάρχουν προβλήματα ανυπακοής και πειθαρχίας.



Και βέβαια επειδή όλοι για πόλεμο προετοιμαζόμαστε προκειμένου να έχουμε ειρήνη , να μην ξεχνάμε ότι η ποιοτική αναβάθμιση της εφεδρίας θα συμβάλλει στο αξιόμαχο και στην μείωση της θνησιμότητας στο πεδίο της Μάχης. Άλλωστε όπως είπε και ο Στρατηγός George Patton  “Ο σκοπός του πολέμου δεν είναι να πεθάνεις για την πατρίδα σου, αλλά να κάνεις το άλλο καθίκι να πεθάνει για τη δική του”.



Σταματήστε να μας αντιμετωπίζετε σαν απόστρατους, σαν απόμαχους. Είμαστε εδώ, δυνατοί ,ενεργοί, μάχιμοι,  με διάθεση να βοηθήσουμε.

Χρησιμοποιήστε μας ! Αξιοποιήστε μας !



Ζήτω ο Ελληνικός Στρατός ! Ζήτω η Ελλάς ! Ζήτω το Έθνος !




Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Ενημέρωση Εφέδρων Αξιωματικών στα νέα Οπλικά Συστήματα και στις νέες μεθόδους διοίκησης και ηγεσίας
Ενημέρωση Εφέδρων Αξιωματικών στα νέα Οπλικά Συστήματα και στις νέες μεθόδους διοίκησης και ηγεσίας
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjn69XWx-XOXdtgJkxfrk3cCZHteHgPSqlwiHfrLsKplxugEb5jH9cWB5sE9tNiDO0-m8IZtxnqB-Ey8vmO606_ZGIhfOXNSDY2g-yPQ6nxGg46LOoIfPH8vl_nkvJun2cFc40RgX-bzn8/s640/11234.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjn69XWx-XOXdtgJkxfrk3cCZHteHgPSqlwiHfrLsKplxugEb5jH9cWB5sE9tNiDO0-m8IZtxnqB-Ey8vmO606_ZGIhfOXNSDY2g-yPQ6nxGg46LOoIfPH8vl_nkvJun2cFc40RgX-bzn8/s72-c/11234.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2017/03/blog-post_846.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2017/03/blog-post_846.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy