Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017

Η αρχιλοχίας ήθελε ωράριο γραφείου, το δικαστήριο είπε όχιΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ

H υπηρεσία των γυναικών στην Εθνική Φρουρά έχει τις ιδιαιτερότητές της, τις οποίες θα πρέπει να αποδεχθούν. Οι ιδιαιτερότητες αυτές έχουν να κάνουν με τις συνθήκες εργασίας και ιδίως με τα ωράρια. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου σε προσφυγή γυναίκας αρχιλοχία της Εθνικής Φρουράς.

Η αρχιλοχίας προσέφυγε εναντίον του αρχηγού ΓΕΕΦ γιατί απέρριψε το 2014 αίτημά της να εργάζεται ώς τις 15:00 το απόγευμα, λόγω του ότι είχε παιδί 5 ετών και ο σύζυγός της εργαζόταν σε εταιρεία στο εξωτερικό, ενώ οι γονείς της ήταν υπερήλικοι.

Ειδικό ωράριο


Η αρχιλοχίας επικαλούμενη τις προσωπικές της συνθήκες ζήτησε να απαλλαγεί από κάθε υπηρεσία και άλλες υπηρεσιακές δεσμεύσεις μετά τις 15:00 το απόγευμα. Με απλά λόγια ζητούσε να εργάζεται ωράριο γραφείου. Ο αρχηγός ΓΕΕΦ απέρριψε το αίτημα γιατί δεν καλυπτόταν από σχετική διαταγή που αφορούσε το ωράριο των γυναικών υπαξιωματικών. Ωστόσο της έκανε τη χάρη και την τοποθέτησε στο υπασπιστήριο του Α/ΓΕΕΦ. Τις ημέρες που θα ήταν βάρδια θα εργαζόταν ώς τις 9:00 το βράδυ και από τις 9:00 ώς τις 7:00 το πρωί θα βρισκόταν σε «επιφυλακή» στο σπίτι της. Ωστόσο και αυτή η παραχώρηση δεν φάνηκε ικανοποιητική για την αρχιλοχία και προσέφυγε στη δικαιοσύνη επικαλούμενη παραβίαση της αρχής της ισότητας.


Για συζύγους Ελλαδιτών αξιωματικών


Η αρχιλοχίας στην προσφυγή της ισχυρίστηκε ότι αντιμετωπίζει περίπου την ίδια κατάσταση με τις συναδέλφους της που είναι παντρεμένες με αξιωματικούς εξ Ελλάδος, οι οποίοι δεν υπηρετούν στην Κύπρο και έχουν παιδιά κάτω των 12 ετών. Ως εκ τούτου θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί το αίτημά της με τον ίδιο τρόπο, αφού οι συγκεκριμένες γυναίκες υπαξιωματικοί απαλλάσσονται κάθε υπηρεσίας μετά τις 15:00 το απόγευμα με διαταγή του αρχηγού ΓΕΕΦ. Η ίδια διευθέτηση αφορά και γυναίκες που υπηρετούν στην Ε/Φ και ο σύζυγος υπηρετεί στο εξωτερικό επίσης σε υπηρεσία της Ε/Φ.

Ορθή η απόφαση αρχηγούΤο Δικαστήριο στην απόφασή του καθιστά σαφές ότι η αρχιλοχίας δεν εμπίπτει στο πλαίσιο της διαταγής του αρχηγού που αφορά τις συζύγους Ελλαδιτών αξιωματικών που υπηρετούν εκτός Κύπρου.

Το Δικαστήριο ξεκαθαρίζει πως δεν τίθεται θέμα δυσμενούς διάκρισης καθώς πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις. Όπως σημειώνεται στην απόφαση, «αν τα υποκείμενα ή αντικείμενα είναι ανομοιογενή, χωρεί διάκριση και παρέχεται στη διοίκηση η ευχέρεια για τη θεσμοθέτηση διάφορου κανόνα και την υιοθέτηση διάφορης ρύθμισης. Επιτρέπεται δε στη διοίκηση και στον νομοθέτη η δημιουργία λογικών και μη αυθαίρετων διακρίσεων όταν ‘η φύση των πραγμάτων’ το επιτρέπει».

Το δικαστήριο ξεκαθαρίζει πως δεν τίθεται θέμα δυσμενούς διάκρισης της αρχιλοχία η οποία αδίκως παραπονείται.
Σημειώνεται ακόμα ότι το αίτημά της απορρίφθηκε από τον αρχηγό ΓΕΕΦ όχι στο πλαίσιο της διακριτικής του ευχέρειας αλλά γιατί έτσι θα έπρεπε να γίνει αφού έτσι ορίζει η σχετική διαταγή.
Το Δικαστήριο επέβαλε επίσης στην αρχιλοχία την πληρωμή των δικαστικών εξόδων που υπολογίστηκαν στα 1.200 ευρώ.


Γυναίκες ΣΥΟΠ
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τον νέο διαγωνισμό για πρόσληψη συμβασιούχων οπλιτών θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και γυναίκες. Αυτό που ξεκαθαρίζεται από το Υπ. Άμυνας είναι ότι όσες γυναίκες θα προσληφθούν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αντικαθιστούν στρατεύσιμους και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να αναμένουν υπηρεσίες σε γραφεία και ανάλογα ωράρια. Θα πρέπει να εργάζονται σε μονάδες πρώτης γραμμής και σε οπλικά συστήματα με τους όρους που υπηρετούν και οι άντρες. Βεβαίως θα προστατεύονται τα δικαιώματα εγκυμοσύνης, μητρότητας κ.λπ. αλλά δεν θα υπάρχει καμία άλλη διάκριση λόγω φύλου. 

Πηγή: http://politis.com.cy/article/i-archilochias-ithele-orario-grafiou-to-dikastirio-ipe-ochi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το kranosgr ένα ελεύθερο ακομμάτιστο ιστολόγιο, έχει ως σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων και σχολίων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται οι αναρτήσεις. Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
Ελεύθερα μπορείτε να στείλετε προς ανάρτηση και τη δική σας άποψη.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία.
Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
Εαν υπάρξει καθυστέρηση στην εμφάνιση των σχολίων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε συνεχώς στον Η/Υ παρά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα

kranosgr@gmail.com

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.