Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Η αρχιλοχίας ήθελε ωράριο γραφείου, το δικαστήριο είπε όχι



ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ

H υπηρεσία των γυναικών στην Εθνική Φρουρά έχει τις ιδιαιτερότητές της, τις οποίες θα πρέπει να αποδεχθούν. Οι ιδιαιτερότητες αυτές έχουν να κάνουν με τις συνθήκες εργασίας και ιδίως με τα ωράρια. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου σε προσφυγή γυναίκας αρχιλοχία της Εθνικής Φρουράς.

Η αρχιλοχίας προσέφυγε εναντίον του αρχηγού ΓΕΕΦ γιατί απέρριψε το 2014 αίτημά της να εργάζεται ώς τις 15:00 το απόγευμα, λόγω του ότι είχε παιδί 5 ετών και ο σύζυγός της εργαζόταν σε εταιρεία στο εξωτερικό, ενώ οι γονείς της ήταν υπερήλικοι.

Ειδικό ωράριο






Η αρχιλοχίας επικαλούμενη τις προσωπικές της συνθήκες ζήτησε να απαλλαγεί από κάθε υπηρεσία και άλλες υπηρεσιακές δεσμεύσεις μετά τις 15:00 το απόγευμα. Με απλά λόγια ζητούσε να εργάζεται ωράριο γραφείου. Ο αρχηγός ΓΕΕΦ απέρριψε το αίτημα γιατί δεν καλυπτόταν από σχετική διαταγή που αφορούσε το ωράριο των γυναικών υπαξιωματικών. Ωστόσο της έκανε τη χάρη και την τοποθέτησε στο υπασπιστήριο του Α/ΓΕΕΦ. Τις ημέρες που θα ήταν βάρδια θα εργαζόταν ώς τις 9:00 το βράδυ και από τις 9:00 ώς τις 7:00 το πρωί θα βρισκόταν σε «επιφυλακή» στο σπίτι της. Ωστόσο και αυτή η παραχώρηση δεν φάνηκε ικανοποιητική για την αρχιλοχία και προσέφυγε στη δικαιοσύνη επικαλούμενη παραβίαση της αρχής της ισότητας.


Για συζύγους Ελλαδιτών αξιωματικών


Η αρχιλοχίας στην προσφυγή της ισχυρίστηκε ότι αντιμετωπίζει περίπου την ίδια κατάσταση με τις συναδέλφους της που είναι παντρεμένες με αξιωματικούς εξ Ελλάδος, οι οποίοι δεν υπηρετούν στην Κύπρο και έχουν παιδιά κάτω των 12 ετών. Ως εκ τούτου θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί το αίτημά της με τον ίδιο τρόπο, αφού οι συγκεκριμένες γυναίκες υπαξιωματικοί απαλλάσσονται κάθε υπηρεσίας μετά τις 15:00 το απόγευμα με διαταγή του αρχηγού ΓΕΕΦ. Η ίδια διευθέτηση αφορά και γυναίκες που υπηρετούν στην Ε/Φ και ο σύζυγος υπηρετεί στο εξωτερικό επίσης σε υπηρεσία της Ε/Φ.

Ορθή η απόφαση αρχηγού



Το Δικαστήριο στην απόφασή του καθιστά σαφές ότι η αρχιλοχίας δεν εμπίπτει στο πλαίσιο της διαταγής του αρχηγού που αφορά τις συζύγους Ελλαδιτών αξιωματικών που υπηρετούν εκτός Κύπρου.





Το Δικαστήριο ξεκαθαρίζει πως δεν τίθεται θέμα δυσμενούς διάκρισης καθώς πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις. Όπως σημειώνεται στην απόφαση, «αν τα υποκείμενα ή αντικείμενα είναι ανομοιογενή, χωρεί διάκριση και παρέχεται στη διοίκηση η ευχέρεια για τη θεσμοθέτηση διάφορου κανόνα και την υιοθέτηση διάφορης ρύθμισης. Επιτρέπεται δε στη διοίκηση και στον νομοθέτη η δημιουργία λογικών και μη αυθαίρετων διακρίσεων όταν ‘η φύση των πραγμάτων’ το επιτρέπει».

Το δικαστήριο ξεκαθαρίζει πως δεν τίθεται θέμα δυσμενούς διάκρισης της αρχιλοχία η οποία αδίκως παραπονείται.
Σημειώνεται ακόμα ότι το αίτημά της απορρίφθηκε από τον αρχηγό ΓΕΕΦ όχι στο πλαίσιο της διακριτικής του ευχέρειας αλλά γιατί έτσι θα έπρεπε να γίνει αφού έτσι ορίζει η σχετική διαταγή.
Το Δικαστήριο επέβαλε επίσης στην αρχιλοχία την πληρωμή των δικαστικών εξόδων που υπολογίστηκαν στα 1.200 ευρώ.






Γυναίκες ΣΥΟΠ
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τον νέο διαγωνισμό για πρόσληψη συμβασιούχων οπλιτών θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και γυναίκες. Αυτό που ξεκαθαρίζεται από το Υπ. Άμυνας είναι ότι όσες γυναίκες θα προσληφθούν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αντικαθιστούν στρατεύσιμους και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να αναμένουν υπηρεσίες σε γραφεία και ανάλογα ωράρια. Θα πρέπει να εργάζονται σε μονάδες πρώτης γραμμής και σε οπλικά συστήματα με τους όρους που υπηρετούν και οι άντρες. Βεβαίως θα προστατεύονται τα δικαιώματα εγκυμοσύνης, μητρότητας κ.λπ. αλλά δεν θα υπάρχει καμία άλλη διάκριση λόγω φύλου. 

Πηγή: http://politis.com.cy/article/i-archilochias-ithele-orario-grafiou-to-dikastirio-ipe-ochi

Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Η αρχιλοχίας ήθελε ωράριο γραφείου, το δικαστήριο είπε όχι
Η αρχιλοχίας ήθελε ωράριο γραφείου, το δικαστήριο είπε όχι
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjfa0zkM9jRZ8vzqJewW2L7xUxLLb7n-ugSOuXvBtI5TmEZOQgp87DDeb1wbgJbpPwAm89J3ADxkx-wixJ3hdGq9jZJo64-L5vfSPCN2dn81etP2jZFwo5to535OCxK_zo6zzZrgiJlNBs/s640/%25CE%2593%25CE%2595%25CE%2595%25CE%25A6.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjfa0zkM9jRZ8vzqJewW2L7xUxLLb7n-ugSOuXvBtI5TmEZOQgp87DDeb1wbgJbpPwAm89J3ADxkx-wixJ3hdGq9jZJo64-L5vfSPCN2dn81etP2jZFwo5to535OCxK_zo6zzZrgiJlNBs/s72-c/%25CE%2593%25CE%2595%25CE%2595%25CE%25A6.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2017/03/blog-post_814.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2017/03/blog-post_814.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy