Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017

Ομιλία ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου κατά την τελετή παράδοσης του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» στο Δήμο Παύλου Μελά
«Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή, ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, να παραδίδουμε σήμερα στο λαό της Δυτικής Θεσσαλονίκης, στο λαό του Παύλου Μελά, αυτό το χώρο, που αποτελεί χώρο μνήμης, χώρο δόξας, χώρο μαρτυρίου.


Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τις Ένοπλες Δυνάμεις, γιατί γνωρίζουμε ότι αυτό το στρατόπεδο, στο οποίο ο ελληνικός στρατός ήρθε για πρώτη φορά το 1912 με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το 1914 αποτέλεσε στρατόπεδο φιλοξενίας των συμμαχικών δυνάμεων, το 1930 εγκαταλείφθηκε, κατά τη διάρκεια της Κατοχής οι Γερμανοί το μετέτρεψαν σε τόπο μαρτυρίου και θυσίας των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και το 1945 οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις το πήραν πάλι υπό την κατοχή τους, σήμερα παραδίδεται οριστικά στο λαό, κατόπιν των μεγάλων αγώνων που έκαναν οι επιτροπές πολιτών αλλά οφείλω δημοσίως να αναγνωρίσω και των βουλευτών της σημερινής κυβέρνησης, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα το Υπουργείο έδωσαν ο καθένας ξεχωριστά τη δική του μάχη για την απόδοση του στρατοπέδου. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, αλλά και όλοι οι πολίτες από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Κύριε πρωθυπουργέ, 336.000 τετραγωνικά μέτρα θα παραδοθούν προκειμένου να γίνει το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο όλης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ένας πνεύμονας που θα αποτελέσει παράδειγμα για την Ελλάδα και για όλη την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Όσον αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις, επειδή ξεκίνησαν το πρόγραμμα της χρήσης των χώρων προς όφελος του προσωπικού, θέλω να πω ότι αυτό το στρατόπεδο δεν παραδίδεται εν είδει ρουσφετιού ή αν θέλετε παραχώρηση εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως το είχαν υποσχεθεί στο παρελθόν.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, διότι ως αντάλλαγμα και αναγνώριση των Ενόπλων Δυνάμεων παραχωρούνται από τον Δήμο 83 διαμερίσματα που θα φιλοξενήσουν οικογένειες στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Έχουμε, λοιπόν, από τη μία πλευρά την κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία θα συνεχιστεί και σας διαβεβαιώνω κύριε Δήμαρχε ότι κατ’ εντολή του πρωθυπουργού της χώρας - γιατί έτσι λειτουργούμε - οι Ένοπλες Δυνάμεις και ιδιαίτερα η υπηρεσία ΜΟΜΚΑ και το Μηχανικό θα συνεχίσουν να βοηθούν στη διαμόρφωση του χώρου.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό το κοινωνικό έργο και η προσφορά, παράλληλα με την ενίσχυση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, θα αποτελέσουν παράδειγμα για τις μελλοντικές μας κινήσεις.

Τέλος, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η απόφαση των επιτροπών αγώνα και η αποδοχή από το Δήμο να μετατραπούν τα δύο κύρια κτίρια, το ένα σε μουσείο αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, των οποίων οι φωνές ακούγονται ακόμα σε αυτά τα κτίρια, αλλά και η απόφαση της δημιουργίας, επιτέλους, στη Θεσσαλονίκη, ενός μόνιμου μουσείου για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και των Μικρασιατών, θα έχει την πλήρη στήριξή μας.

Σας προτείνω, λοιπόν, κύριε Δήμαρχε και εκ μέρους των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, συμβολικά, στην επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, οι κύριες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, να γίνουν εδώ στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Σας ευχαριστώ πολύ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το kranosgr ένα ελεύθερο ακομμάτιστο ιστολόγιο, έχει ως σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων και σχολίων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται οι αναρτήσεις. Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
Ελεύθερα μπορείτε να στείλετε προς ανάρτηση και τη δική σας άποψη.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία.
Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
Εαν υπάρξει καθυστέρηση στην εμφάνιση των σχολίων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε συνεχώς στον Η/Υ παρά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα

kranosgr@gmail.com

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.