Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2017

Κρούσμα φυματίωσης εντοπίστηκε στο ΛΕΣΒΟΣ θέτοντας θέμα προστασίας των στελεχών
Η υποψία για ένα κρούσμα φυματίωσης σε πρόσφυγα που φιλοξενούνταν στο αρματαγωγό ΛΕΣΒΟΣ, που είναι “δεμένο” εδώ κι εβδομάδες στο ομώνυμο νησί, είναι αρκετή για να επαναφέρει στο προσκήνιο το μεγάλο θέμα της προστασίας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Η αναφορά ιατρού των ΕΔ που δημοσίευσε χθες το έγκυρο militaire.gr περιγράφει με σαφήνεια το πρόβλημα.
Το αρματαγωγό ΛΕΣΒΟΣ απέπλευσε άρον-άρον για να γίνει “πλωτό hot spot”, λόγω των μεγάλων προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία με τις χαμηλές θερμοκρασίες στον καταυλισμό της Μόριας.
Από τη πρώτη στιγμή τέθηκε το αυτονόητο ερώτημα: είναι εμβολιασμένο το πλήρωμα του αρματαγωγού; Δεν υπάρχει ίχνος ρατσισμού σ΄ αυτή την απορία. Το προσωπικό των ΕΔ έχει δώσει και τη ψυχή του στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και στους μετανάστες. Οι οποίοι είναι όμως πιθανό, λόγω όσων έχουν περάσει να είναι φορείς μεταδοτικών ασθενειών. Δεν το κάνουν επίτηδες οι άνθρωποι…
Η καθησυχαστική απάντηση που δόθηκε και στο πλήρωμα και στην κοινή γνώμη, ήταν πως το ΚΕΕΛΠΝΟ διαβεβαίωσε πως όσοι από τους πρόσφυγες και μετανάστες επελέγησαν για να πάνε στο αρματαγωγό έχουν ελεγχθεί. Τώρα προκύπτει το κρούσμα φυματίωσης που διαγνώστηκε στο ιατρείο του ΛΕΣΒΟΣ, σε πρόσφυγα που επρόκειτο να φιλοξενηθεί. Ο “ασθενής” βέβαια επέστρεψε στο ιατρείο του hotspot για την περαιτέρω θεραπεία του. Όμως ακόμη κι έτσι να ΄ναι ορισμένα ζητήματα δεν μπορούν να μην συζητούνται πλέον. Ποια είναι αυτά;
• Οι ΕΔ και το προσωπικό τους έχουν κυριολεκτικά σώσει τη χώρα από πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ανέλαβαν το προσφυγικό-μεταναστευτικό από την στιγμή  της εισόδου τους στη χώρα, μέχρι την εγκατάστασή τους σε καταυλισμούς. Χωρίς τις ΕΔ θα επικρατούσε χάος.
• Το προσωπικό των ΕΔ σε πολλές περιπτώσεις ένιωσε τελείως απροστάτευτο. Ο πανικός να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του προσφυγικού …χθες έβαλε στην άκρη τα αυτονόητα! Η περίπτωση του αρματαγωγού ΛΕΣΒΟΣ δεν είναι η πρώτη και πιθανότατα δεν θα ΄ναι η τελευταία.
• Η έλλειψη προγραμματισμού, μετά από την εμπειρία ενός χρόνου αντιμετώπισης του προσφυγικού προκαλεί εντύπωση. Για παράδειγμα: είναι προφανές ότι το αρματαγωγό ΛΕΣΒΟΣ κάποια στιγμή, σύντομα, θα πρέπει να επιστρέψει στο Ναύσταθμο. Έχουν γίνει εμβολιασμοί σε πλήρωμα ή σε πληρώματα άλλων αρματαγωγών που πιθανότατα θα το “σκαντζάρουν”; Να υπενθυμίσουμε ότι για να ΄χει αποτέλεσμα ένα εμβόλιο χρειάζονται περίπου 25 έως 45 ημέρες.
• Για όλα αυτά οι ευθύνες των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων είναι μεγάλες. Το να λένε αμέσως “ναι” σε κάθε απαίτηση για να μην γίνονται δυσάρεστοι, δεν είναι η λύση. Κάποια στιγμή θα πρέπει να επισημάνουν στους πολιτικούς ότι υπάρχουν προτεραιότητες για να εκτελεστεί μια αποστολή. Μία απ΄ αυτές είναι η ασφάλεια του προσωπικού. Και πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το kranosgr ένα ελεύθερο ακομμάτιστο ιστολόγιο, έχει ως σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων και σχολίων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται οι αναρτήσεις. Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
Ελεύθερα μπορείτε να στείλετε προς ανάρτηση και τη δική σας άποψη.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία.
Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
Εαν υπάρξει καθυστέρηση στην εμφάνιση των σχολίων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε συνεχώς στον Η/Υ παρά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα

kranosgr@gmail.com

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.