Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2017

Τα οχυρά «μάχονται» για την αξιοποίησή τους (φωτογραφίες)


Η «Μάχη των Οχυρών» συνεχίζεται. Αυτή τη φορά για την τουριστική τους αξιοποίηση. Την περασμένη Τετάρτη, το Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα ήταν κατάμεστο από κόσμο. Ανάμεσά τους Έλληνες πολεμιστές με στολές του 40, αλλά και Γερμανοί αξιωματικοί. Ο Δήμος Σιντικής του νομού Σερρών, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Άγκιστρο δράση και το Πολεμικό Μουσείο συνδιοργάνωσαν μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα τα “ΟΧΥΡΑ 1941. Το δεύτερο ΟΧΙ”.

Μετά από 72 χρόνια περίπου από το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, εξαιρετικοί ομιλητές ανέπτυξαν θέματα σχετικά με τη Γραμμή Μεταξά, το μεγαλύτερο τεχνικό έργο που επιτελέστηκε τον 20ο αιώνα στην Ελλάδα. Ακαδημαϊκοί, ερευνητές και συγγραφείς παρουσίασαν στο κοινό λεπτομέρειες για την οχύρωση της παραμεθορίου ζώνης και την εποποιία που ακολούθησε με τη «Μάχη των Οχυρών» (6-10/4/1941) κατά την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα.


Οι ομιλίες κάλυψαν ποικιλία θεμάτων για την κατασκευή των Οχυρών συγκλονιστικές παρουσιάσεις των μαχών.
Τα είκοσι ένα συνολικά οχυρά δέχθηκαν επίθεση σε όλο το μήκος των 215 χιλιομέτρων στην Ελληνοβουλγαρική μεθόριο και οι μάχες ήταν λυσσώδεις και από τις δύο πλευρές με επίλεκτες μονάδες στρατού. Η ηρωική αντίσταση των Ελλήνων αλλά και η εξόχως μελετημένη και τοπογραφικά και κτιριακά κατασκευή τους εκπλήσσει ακόμα σήμερα και αποτελεί μάθημα σε στρατιωτικές σχολές παγκοσμίως με την διεθνή ονομασία τους


Την ημερίδα έκλεισε η ομιλία του δημοσιογράφου Παναγιώτη Σαββίδη, αντιπροέδρου στην οργανωτική επιτροπή , με το βλέμμα στο μέλλον, και ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην ιστορική αξιοποίηση και τουριστική ανάδειξη των οχυρών κατά το παράδειγμα ευρωπαϊκών ιστορικών πάρκων με κέντρο ιστορικές μάχες.
Ο Δήμαρχος του δήμου Σιντικής Φώτης Δοχμουτσίδης εξέφρασε την συμπαράστασή του σε αυτό το έργο στην περιοχή ευθύνης του, με πρώτο στόχο το σύμπλεγμα των οχυρών ΚΑΡΑΤΑΣ . Μια θαυμάσια έκθεση φωτογραφιών στην είσοδο του Μουσείου, έργα του Άνθιμου Γεωργιάδη ζωντάνευε την μνήμη των οχυρών και ολοκλήρωνε το πνεύμα των ομιλιών.
Ξεχωριστό χρώμα έδωσαν στην εκδήλωση του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, μέλη της ομάδας ιστορικής αναβίωσης «Kampfgruppe ”Süden”»και η εταιρεία Khaki Depot (κατασκευάζει προϊόντα υψηλής ποιότητας για στρατιωτικά μουσεία, συλλέκτες, αναβιώτες κ.α.) οι οποίοι είναι υποστηρικτές και συνεργάτες της εκδήλωσης “ΡΟΥΠΕΛ 1941. Αντίστοιχη εκδήλωση προγραμματίζεται το επόμενο διάστημα και για την Θεσσαλονίκη.


ΠΗΓΗ: https://fouit.gr/2017/02/05/%cf%84%ce%b1-%ce%bf%cf%87%cf%85%cf%81%ce%ac-%ce%bc%ce%ac%cf%87%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%be%ce%b9%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b7%cf%83/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το kranosgr ένα ελεύθερο ακομμάτιστο ιστολόγιο, έχει ως σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων και σχολίων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται οι αναρτήσεις. Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
Ελεύθερα μπορείτε να στείλετε προς ανάρτηση και τη δική σας άποψη.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία.
Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
Εαν υπάρξει καθυστέρηση στην εμφάνιση των σχολίων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε συνεχώς στον Η/Υ παρά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα

kranosgr@gmail.com

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.