Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Ο αναγνώστης Στρατηγός και ο ιεροψάλτης Διευθυντής


''Χακί'' αναγνώστη του θείου λόγου θα αποκτήσει  ο Στρατιωτικός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην 1η Στρατιά, μετά την τοποθέτηση του Αντιστρατήγου Δημόκριτου Ζερβάκη στη θέση του Διοικητή του σχηματισμού. Όπως είχε δημοσιεύσει και το kranosgr, (ΕΔΩ) ο Στρατηγός Ζερβάκης είναι και με τη ''βούλα'' αναγνώστης του θείου λόγου κατά την εκκλησιαστική τάξη, αφού έχει χειροθετηθεί επίσημα με τον εκκλησιαστικό τίτλο, πριν ένα χρόνο από τον Μητροπολίτη Χίου Μάρκο. Αυτό σημαίνει ότι έχει λάβει την επισκοπική ευχή, φέρει το  αξίωμα του αναγνώστη και μπορεί να αναγνώσκει ιερά κείμενα στο ναό  προς το εκκλησιαστικό πλήρωμα εκτός του Ευαγγελίου. 

Ο ιεροψάλτης Διευθυντής του 404 ΓΣΝ

Στρατιωτικό αναλόγιο με αναγνώστη και χωρίς ''χακί'' ιεροψάλτη δεν γίνεται, αλλά φαίνεται πως στην περιπτώση της 1ης Στρατιάς δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού ο νέος Διευθυντής του 404 ΓΣΝ Λάρισας Συνταγματάρχης Δημ. Καραθανάσης, εκτός από τεταρτοετής φοιτητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, είναι και δεινός ιεροψάλτης.
Μάλιστα προχθές κατά την πρώτη θεία λειτουργία μετά από πολλά χρόνια στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου εντός του 404, ανέβηκε στο αναλόγιο και έψαλε, ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του, Χρήστου Καραθανάση, ο οποίος ως απόστρατος Αντισυνταγματάρχης, είχε διακονήσει αφιλοκερδώς για περισσότερο από μία εικοσαετία ως ιεροψάλτης τη στρατιωτική εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην 1η Στρατια.
Μέσα στις επόμενες ημέρες και σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθεί ιερά αγρυπνία στο ναό του Αγίου Αντωνίου στο 404, από τον σεβάσμιο νέο ιερέα του σχηματισμού Π. Θεολόγο Σαμαρά με ιεροψάλτη τον Διευθυντή και με ''χακί'' αναγνώστη το Στρατηγό Διοικητή Δημόκριτο Ζερβάκη στον οποίο πιστεύουμε ότι θα του  απευθύνθει πρόσκληση για συμμετοχή στη θεία λατρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το kranosgr ένα ελεύθερο ακομμάτιστο ιστολόγιο, έχει ως σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων και σχολίων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται οι αναρτήσεις. Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
Ελεύθερα μπορείτε να στείλετε προς ανάρτηση και τη δική σας άποψη.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία.
Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
Εαν υπάρξει καθυστέρηση στην εμφάνιση των σχολίων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε συνεχώς στον Η/Υ παρά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα

kranosgr@gmail.com

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.