Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017

Τα πάνω κάτω σε Στρατό-Απόφαση σταθμός αναδρομικού διορισμού Ανθυπολοχαγού στην Κύπρο


Φρόσω Βιολάρη 
ΚΥΠΡΟΣ: Τα άνω κάτω στον Στρατό φέρνει απόφαση – σταθμός για αναδρομικό διορισμό ανθυπολοχαγού, πράγμα που δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά της Δημοκρατίας. Ο εν λόγω στρατιωτικός, διορίστηκε ως αξιωματικός στον Στρατό της Δημοκρατίας στις 16 /6/2001 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού.

Αντίστοιχα, είχε καταταγεί στην Επετηρίδα της Σχολής στην τάξη του 2001. Αποφοίτησε από τη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στις 15/6/2001, με καθυστέρηση ενός έτους.

Η καθυστέρηση οφειλόταν στο ότι το 1998, όταν ο ανθυπολοχαγός -πλέον- σήμερα, φοιτούσε στη Σχολή Ευελπίδων στην Ελλάδα, είχε κριθεί ακατάλληλος για ιατρικούς λόγους.

Τότε, με απόφαση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, διαγράφηκε από τη Σχολή. Την απόφαση αυτή, εφεσίβαλε τότε στο Συμβούλιο Επικρατείας της Ελλάδος, το οποίο ακύρωσε την επίδικη απόφαση του Αρχηγού.

Τον Σεπτέμβριο του 2009, ο εν λόγω, δια μέσου επιστολής του δικηγόρου του, αιτήθηκε προς τον Υπουργό Άμυνας την ένταξή του στους αποφοιτήσαντες του έτους 2000, με τη συναφή αλλαγή της σχετικής επετηρίδας.

Με απαντητική του επιστολή, το Υπουργείου Άμυνας απέρριψε το σχετικό αίτημα του, υποδεικνύοντας του ότι η διαφοροποίηση, με σκοπό την ικανοποίηση του αιτήματος του, έπρεπε αρχικά να επιτευχθεί από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Μετά απ' αυτό, ο στρατιωτικός αιτήθηκε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων όπως συμμορφωθεί με το δεδικασμένο και με τα αποτελέσματα της ακυρωτικής απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας και όπως τον ανατοποθετήσει στους αποφοιτήσαντες του έτους 2000.

Πράγμα που η Σχολή Ευελπίδων έκανε και τροποποίησε την ημερομηνία αποφοίτησής του, αποστέλλοντας νέους κυρωμένους πίνακες προς το Υπουργείο Άμυνας.

Μετά απ' αυτό απέστειλε επιστολές στο ΥΠΑΜ για συμμόρφωση, αίτημα το οποίο, απερρίφθη.

Η απόφαση - σταθμός του Δικαστηρίου, που ανοίγει… τους «ασκούς του Αιόλου»
 
Η εν λόγω απόφαση, πρόκειται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο στράτευμα, μιας και ουσιαστικά «ακυρώνει» ένα από τα σημαντικότερα πράγματα σε μια στρατιωτική καριέρα, που είναι η αρχαιότητα.

Το Δικαστήριο, αποδεχόμενο τη θέση της δικηγόρου του εν λόγω, αποφάσισε ότι το Υπουργείο Άμυνας έχει παραβιάσει τη δέσμια αρμοδιότητά του και έχει αποφασίσει κατά σαφή Πλάνη περί τον Νόμο, παραβιάζοντας τον Κανονισμό 5(5) των περί Αξιωματικών του Στρατού της Δημοκρατίας (Διορισμοί, Ιεραρχία, Προαγωγές και Αφυπηρετήσεις ) Κανονισμοί, Κ.Δ.Π 90/1990, ο οποίος επιτάσσει ότι ο διορισμός Αξιωματικού στον Στρατό της Δημοκρατίας διενεργείται από την επόμενη ημέρα της αποφοίτησης του.

Εν συνεχεία, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι το Υπουργείο δεν έχει άλλα περιθώρια παρά να διορίσει αναδρομικά τον Αιτητή από το 2000 στον βαθμό του Ανθυπολοχαγού.

Σχολιάζοντας την εν λόγω απόφαση νομικοί κύκλοι, ανέφεραν στο SigmaLive ότι η απόφαση είναι σημαντική, γιατί δεν έχει διενεργηθεί πότε αναδρομικός διορισμός στον Στρατό της Δημοκρατίας και θα αλλοιώσει τη σειρά αρχαιότητας της τάξης του 2000 και 2001 των Αξιωματικών, με αποτέλεσμα να επιφέρει τα άνω κάτω στο στράτευμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την όλη υπόθεση, χειρίστηκε, επιτυχώς, η δικηγόρος του αιτητή, Έλενα Κελεπέσιη.
ΠΗΓΗ: http://www.sigmalive.com/news/local/398934/ta-pano-kato-se-stratoapofasi-stathmos-anadromikou-diorismou#.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το kranosgr ένα ελεύθερο ακομμάτιστο ιστολόγιο, έχει ως σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων και σχολίων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται οι αναρτήσεις. Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
Ελεύθερα μπορείτε να στείλετε προς ανάρτηση και τη δική σας άποψη.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία.
Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
Εαν υπάρξει καθυστέρηση στην εμφάνιση των σχολίων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε συνεχώς στον Η/Υ παρά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα

kranosgr@gmail.com

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.