Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Από τη στρατιωτική ιεραρχία στην ιεροσύνη. Κληρικός με μεταπτυχιακό




Υπέρμαχος της ρήσης «γηράσκω αεί διδασκόμενος» δηλώνει ο π. Παναγιώτης Κολοφωτιάς, ο οποίος περάτωσε με βαθμό άριστα τις θεολογικές μεταπτυχιακές του σπουδές στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Στο μεταξύ, συνεχίζει με τον ίδιο ζήλο τη διαδρομή της γνώσης που τον οδηγεί σε μια νέα πνευματική κατάκτηση, στο πλαίσιο του νέου κύκλου σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα τη θρησκευτική αγωγή, προκειμένου να συλλέξει ακόμη περισσότερες γνώσεις, ιδιαίτερα χρήσιμες για την ιερατική του δράση.
Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Ο εφημέριος του ιερού ναού Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας, υπηρέτησε στα ανώτερα στρατιωτικά κλιμάκια ως αξιωματικός και διοικητής, αλλά επέλεξε συνειδητά την ιεροσύνη στο απόγειο της στρατιωτικής του καριέρας, ανοίγοντας ένα σημαντικό κύκλο πνευματικής προσφοράς.
Ο π. Παναγιώτης, δε δίστασε να ξανακαθίσει στο θρανίο στην ηλικία των 60 χρόνων, ως μεταπτυχιακός φοιτητής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, το οποίο εδρεύει στην Πάτρα, επιλέγοντας την ενότητα της Ορθόδοξης Θεολογίας σε συνάρτηση με τον σύγχρονο άνθρωπο.
«Χειροτονήθηκα σε ηλικία 47 ετών. Προηγουμένως, είχα αποφοιτήσει από τη Σχολή Ευελπίδων, υπηρέτησα σε διάφορες θέσεις ευθύνης, είμαι Συνταγματάρχης εν αποστρατεία και χειροτονήθηκα στις 28 Νοεμβρίου του 1999 διάκονος, και πρεσβύτερος στις 4 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο» όπως αναφέρει ο ίδιος.
Αρχικά διακόνησε στην Ανάληψη για μία εβδομάδα, κατόπιν στον Άγιο Νικόλαο για ένα μήνα, και εν συνεχεία τοποθετήθηκε στην Ευαγγελίστρια Νέας Ιωνίας, όπου προσφέρει έργο μέχρι σήμερα, επί 17 συνεχόμενα χρόνια, ενώ παράλληλα είναι υπεύθυνος στην ενοριακή σχολή γονέων και υπεύθυνος συμπαραστάτης του στρατού.
«Ήθελα να σπουδάσω τη Θεολογία μετά την χειροτονία μου, κι έτσι μπήκα στο «Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο», επισημαίνει ο ίδιος. Εγγράφηκε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που έχει ως θέμα την Ορθόδοξη Θεολογία και εκπόνησε τη μεταπτυχιακή διπλωματική του εργασία που έχε ως θέμα «η Θεοτόκος στην Καινή Διαθήκη και την υμνογραφία της Μεγάλης Εβδομάδας», και απέσπασε βαθμό άριστα (10). Η τελετή απονομής του μεταπτυχιακού πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες, στις 4 Δεκεμβρίου 2016 στην Πάτρα.
Ο π. Παναγιώτης έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών και στόχος του είναι να εφαρμόσει στην πράξη, για την πνευματική ωφέλεια των πιστών, τις γνώσεις που αποκόμισε. «Προσπαθώ, να αξιοποιήσω τις μεταπτυχιακές μου σπουδές, ούτως ώστε να μεταδώσω στο ποίμνιό μας τον τεκμηριωμένο λόγο, τον οποίο έχει ανάγκη», σημειώνει ο εφημέριος της Ευαγγελίστριας.
Η αγάπη του για τη Θεολογική γνώση τον οδήγησε και πάλι στο θρανίο, ενώ όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά «ποτέ στη ζωή μου δεν απομακρύνθηκα από το θρανίο, διότι σε όλη μου την στρατιωτική καριέρα έχω τελειώσει πάρα πολλά σχολεία. Πριν ακόμη εκπονήσω το μεταπτυχιακό, διάβαζα θεολογικά βιβλία συνεχώς, σε όλη μου τη ζωή και κατά την περίοδο που ήμουν στο στρατό, αλλά η συγκεκριμένη έφεση εντατικοποιήθηκε αφότου χειροτονήθηκα ιερέας. Οπότε πλέον το διάβασμα είναι συνεχές».
Το συναίσθημα που νιώθει είναι «χαρά» διότι ολοκλήρωσε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο είχε πάρα πολλές εργασίες και πολύ διάβασμα. «Την ημέρα ασχολούμουν με τη διακονία μου στην ενορία και διάβαζα το βράδυ. Νιώθω χαρούμενος, επισημαίνει ο π. Παναγιώτης, διότι κατόρθωσα να κάνω πράξη αυτό που είχα κατά νου, για να βοηθήσω περισσότερο το ποίμνιο».
Γόνος ιερέα
Ο π. Παναγιώτης Κολοφωτιάς είναι γόνος ιερέως, ο πατέρας του, π. Θεόδωρος, υπηρέτησε ως ιερέας στην Κοκκίνα Βελεστίνου και από παιδί ήταν πάντα κοντά στην Εκκλησία και στο ψαλτήρι, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο πατέρας μου πάντα μας προέτρεπε να χειροτονηθούμε, αλλά εγώ ακολούθησα τη στρατιωτική καριέρα, πέρασα στη Σχολή Ευελπίδων και στη συνέχεια ξεκίνησα τη στρατιωτική μου καριέρα, φθάνοντας διαδοχικά στο βαθμό του Συνταγματάρχη και τότε, πλέον, αποφάσισα να αποστρατευτώ και να ακολουθήσω την ιερατική οδό».
Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, διοικητής της 12ης ΕΜΑ (Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων) στον Έβρο, υπηρέτησε σε επιτελικές θέσεις, στο Κέντρο εκπαιδεύσεως τεθωρακισμένων, ήταν διευθυντής στην Ταξιαρχία υποστηρίξεως, αλλά επέλεξε συνειδητά την ιερατική οδό μετά από 28 περίπου χρόνια ευδόκιμης θητείας στο στρατό.
«Ήθελα από μικρό παιδί να γίνω στρατιωτικός, αλλά αγαπούσα και τα δύο. Και το στρατό και την Εκκλησία, διότι παρόλο που ήμουν στρατιωτικός, ανέβαινα στα ψαλτήρια όπου υπηρετούσα και ψέλναμε. Όταν ήμουν μικρό παιδί, ήμασταν ψάλτες μαζί με τον αδελφό μου, π. Ιωάννη, δίπλα στον ιερέα πατέρα μου. Έτσι λοιπόν, γνώρισα την Εκκλησία από μικρή ηλικία, μπήκα αμέσως στο πνεύμα της ιεροσύνης, πάντα αγωνιζόμενος, διαβάζοντας, ούτως ώστε να μπορέσω να ανταπεξέλθω στην αποστολή μου, για το καλό του ποιμνίου» όπως τονίζει ο π. Παναγιώτης.
Η συνάφεια μεταξύ του στρατού και της Εκκλησίας είναι ότι και τα δύο χειρίζονται ανθρώπους, ενώ όπως εξηγεί ο ίδιος «ο στρατός ασχολείται ειδικότερα με νέους, ενώ η Εκκλησία με όλες τις ηλικίες των ανθρώπων. Δηλαδή έχουν κοινή αποστολή, να διαπαιδαγωγήσουν τους ανθρώπους. Προσπαθούσα όταν ήμουν διοικητής να μιλήσω στα στρατευμένα παιδιά πέραν της αποστολής τους και για το Θεό».
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
Κοντά στον άνθρωπο
Ανέλαβε την ευθύνη της ποιμαντικής μέριμνας των στρατευμένων στις ένοπλες δυνάμεις και των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας, αφού δημιουργήθηκε με πρόταση και πρωτοβουλία του κ. Ιγνατίου γραφείο θρησκευτικής συμπαράστασης σε όσους υπηρετούν. Ο ίδιος ανέλαβε έργο διακονίας στο στρατόπεδο «Γεωργούλα», ενώ στα υπόλοιπα στρατόπεδα ορίστηκαν άλλοι ιερείς. Σήμερα συνεχίζει το ίδιο πνευματικό έργο, συνεπικουρώντας τον στρατιωτικό ιερέα που έχει οριστεί για τη Μαγνησία.
Παράλληλα είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία της σχολής γονέων της Ευαγγελίστριας και είναι αρκετοί εκείνοι που παρακολουθούν τα σεμινάρια και τις ομιλίες που διοργανώνονται. «Οι γονείς αποκομίζουν χρήσιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά μεταξύ των μελών της οικογένειας και προς τα παιδιά τους. Ασχολούμαστε και με το πνευματικό μέρος και γενικότερα αγωνιζόμαστε για να υπάρχουν υγιείς οικογένειες», όπως επισημαίνει ο ίδιος.
ΠΗΓΗ: http://www.taxydromos.gr/Topika/244449-apo-th-stratiwtikh-ierarxia-sthn-ierosynh-klhrikos-me-metaptyxiako.html#.WHX5bgKOo2N.facebook
Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Από τη στρατιωτική ιεραρχία στην ιεροσύνη. Κληρικός με μεταπτυχιακό
Από τη στρατιωτική ιεραρχία στην ιεροσύνη. Κληρικός με μεταπτυχιακό
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi5EtrW4dIRDbi7xWvrNh08gBhGcr2ELpaxOyfLxRrO_ZzONiH5mZAYxarP_Y1Z5N9fkCuy31isPp1NHxv0kjRWj1CsQNuqQtB69AIztfku9eyqE_liEGcy-jmjbCm78EPFbfBGEJynjKI/s640/222.JPG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi5EtrW4dIRDbi7xWvrNh08gBhGcr2ELpaxOyfLxRrO_ZzONiH5mZAYxarP_Y1Z5N9fkCuy31isPp1NHxv0kjRWj1CsQNuqQtB69AIztfku9eyqE_liEGcy-jmjbCm78EPFbfBGEJynjKI/s72-c/222.JPG
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2017/01/blog-post_14.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2017/01/blog-post_14.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy