Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Ολόκληρη η συνέντευξη τύπου του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου για το προσφυγικό


«Στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ενημέρωσης - όπως σας είχαμε υποσχεθεί με την ανάληψη της ευθύνης από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την υλοποίηση της υποχρέωσης της κυβέρνησης σχετικά με την προετοιμασία των πέντε hotspots στα νησιά και των δύο relocation centers στο Σχιστό και στη Σίνδο, μέχρι τη 15η Φεβρουαρίου - σας κάνουμε μία ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών.



Επειδή έχουν ειπωθεί διάφορα, θέλω να διευκρινίσω τα εξής:



Πρώτον, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έχει καμία σχέση με την επιλογή των χώρων που θα γίνουν τα hotspots και τα relocation centers. Εμείς, όταν μας ζητήθηκαν κάποια στρατόπεδα - στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχουμε κάνει και της απόφασης του Ανώτατου Συμβουλίου Άμυνας, δηλαδή ότι τα ταμεία θα εισπράττουν το 5% της αντικειμενικής αξίας για ό,τι περιουσιακό στοιχείο έχουν - τα παραχωρήσαμε ακριβώς με αυτή τη δέσμευση, δηλαδή της καταβολής προς τα ταμεία του 5%, το οποίο θα πηγαίνει στο προσωπικό.



Δεύτερον, θέλω να διευκρινίσω και να ξεκαθαρίσω ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανέλαβε την τελευταία στιγμή, προκειμένου-με τις δυνατότητες που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις-να ολοκληρώσει μία υποχρέωση του κράτους.



Είχα τη δυνατότητα το πρωί να δεχθώ τους δημάρχους Ωραιοκάστρου και Δέλτα. Tους ξεκαθαρίσαμε ότι εάν υπάρχει μία απόφαση για χώρο στη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος θα συμφωνηθεί από κοινού με τους δημάρχους, για τη μεταφορά των relocation centers, είμαστε διατεθειμένοι να τα μεταφέρουμε ανά πάσα στιγμή. Όμως, δεν είναι δυνατό να σταματήσουμε αυτή τη στιγμή τις εργασίες, διότι οι συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.



Η υπόσχεση που έχουμε δώσει, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, είναι ότι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί και θα είναι συντονισμένα τα κέντρα. Αυτό θα γίνει πράξη. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που δίνω εγώ και ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Βίτσας. Το συντονισμό έχει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, διά του συντονιστή κ. Φλώρου και των ανώτερων αξιωματικών που έχουν τεθεί επικεφαλής στα hotspots και στα relocation centers.



Στο σημείο αυτό, θέλω να σας ενημερώσω ότι λειτουργεί επί εικοσιτετραώρου βάσεως το Κέντρο Επιχειρήσεων, που παρακολουθεί την πρόοδο των εργασιών. Ανά εξάωρο έχουμε ενημέρωση και εγώ και ο κ. Βίτσας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Τη δομή την έχετε στα χέρια σας από την προηγούμενη συνέντευξη Τύπου. Η ίδια δομή έχει διαμορφωθεί και στα νησιά και στα relocation centers. Ήδη, έχουν τοποθετηθεί οι ανώτεροι αξιωματικοί, όπως επίσης και οι αξιωματικοί που είναι υπεύθυνοι για τη μεταφορά, τη σίτιση, τις υποδομές, τον εφοδιασμό και την υγειονομική υποστήριξη.



Θέλω να σας ενημερώσω ότι υπάρχει μία άριστη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες - θέλω να τους ευχαριστήσω, γιατί ήρθαν μαζί μας στις επισκέψεις που πραγματοποιήσαμε σε όλα τα νησιά - αλλά και με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες οφείλω να πω ότι έχουν κάνει μία εξαιρετική δουλειά. Εμείς, θέλουμε - και θα έχουμε - μία στενή συνεργασία με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά αυτή η συνεργασία θέλουμε να γίνει συντονισμένα, προκειμένου ο καθένας να γνωρίζει τι ακριβώς αναλαμβάνει και τι αποδίδει. Επιπλέον, είμαστε σε επαφή με οποιονδήποτε έχει καταθέσει προτάσεις μέχρι στιγμής και τις επεξεργαζόμαστε για την καλύτερη λειτουργία των κέντρων.



Επειδή είδα να γράφονται διάφορα στις εφημερίδες, να επαναλάβω ότι τα hotspots είναι κέντρα φιλοξενίας 24 ωρών και τα relocation centers 72 ωρών.



Στα Διαβατά, οι περισσότερες εγκαταστάσεις, δηλαδή οι χώροι φιλοξενίας, θα είναι μεταφερόμενες σκηνές ισχυρού ψύχους, που καλύπτουν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και βεβαίως, εάν χρειαστεί, είναι εύκολα μετακινούμενες σε κάποιο άλλο σημείο.



Στη Λέσβο, όπως και στα άλλα νησιά, παρατηρήσαμε ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί πάρα πολύ. Είναι το θέμα των παιδιών. Έχουμε 10.000 παιδιά τα οποία έχουν χαθεί. Έχουμε παιδιά ασυνόδευτα, τα οποία δεν μπορούν να καταγραφούν, δηλαδή δεν υπάρχει τρόπος να καταγραφούν. Από την πρώτη στιγμή, μας απασχολεί πάρα πολύ το θέμα της καταγραφής των παιδιών. Ένα παιδί ηλικίας 12 ετών και άνω καταγράφεται με τα δακτυλικά αποτυπώματα της Eurodata. Από εκεί και πέρα, όμως, για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών, υπάρχουν μόνο τα στοιχεία που μας δίνουν είτε οι γονείς είτε τα ίδια τα παιδιά.



Θέλω να σας ενημερώσω ότι συνεργαζόμαστε με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και με άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις και δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί ούτε ένα μωρό. Θα διασφαλίσουμε ακόμα περισσότερο τον ξεχωριστό χώρο για τα παιδιά, προκειμένου να είναι ασφαλή αυτές τις ώρες που θα περάσουν στην Ελλάδα. Eπίσης, πρέπει να καταγράψουμε αυτά τα παιδιά, είτε με βιομετρικά στοιχεία είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Θα επιδιώξουμε, μέσα από διεθνείς συνεργασίες, που ήδη έχουμε ξεκινήσει, τη δυνατότητα να επανασυνδέσουμε τα παιδιά με τους γονείς. Υπάρχουν γονείς που ψάχνουν τα παιδιά τους και παιδιά που ψάχνουν τους γονείς τους. Σε αυτή την κατεύθυνση, ήδη, γίνεται μια πολύ σοβαρή δουλειά και πιστεύω ότι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, όπου θα γίνει επίσημη συνέντευξη Τύπου για την παράδοση των hotspots και των relocation centers, θα έχουμε και σε αυτό μια σημαντική απάντηση. Θα παρέχεται δε, ειδική τροφή στα παιδιά, όπως προβλέπουν οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Στο θέμα της υγειονομικής κάλυψης, ήδη, αξιωματικοί του Υγειονομικού των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν τοποθετηθεί και θα συντονίσουν σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις και εθελοντές γιατρούς που βρίσκονται εκεί, όλες τις προβλεπόμενες υπηρεσίες υγειονομικού που απαιτείται να υπάρχουν τόσο για λόγους υγειονομικής ασφάλειας όσο και για τη φροντίδα των ιδίων των μεταναστών και των προσφύγων.

Έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια - και θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), που έχουν βοηθήσει από την πρώτη στιγμή, πριν εμείς εμπλακούμε- με σπίτια, τα οποία είναι σε άριστη κατάσταση, τα περισσότερα καινούργια, καθώς και σε υποδομές οι οποίες είναι απαραίτητες για τη φιλοξενία.



Για να καταλάβετε, στη Χίο δημιουργούνται ακόμα και υποδομές αποχέτευσης, δηλαδή όλα τα hotspots θα πληρούν τους κανόνες υγιεινής. Αυτό είναι ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι, διότι μπορεί οι σκηνές και τα containers να μεταφέρονται, αλλά η αποχέτευση διαδραματίζει πολύ βασικό ρόλο στην υγιεινή, καθώς στο παρελθόν αντιμετωπίσαμε πάρα πολλά φαινόμενα τα οποία ήταν θλιβερά και ως εικόνα.



Όσον αφορά τη Λέρο θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για τη συνεργασία τον δήμαρχο του νησιού. Ο δήμαρχος της Λέρου και όλοι οι κάτοικοι του νησιού έχουν αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια. Θέλω να σας διαβεβαιώσω δημόσια, ότι οι δήμαρχοι οι οποίοι συνεργάζονται θα έχουν ό,τι ζητήσουν, δηλαδή προσωπικό για την υγεία - ήδη έχω μιλήσει με τον Υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου να ικανοποιηθούν στο σύνολό τους τα αιτήματα για προσωπικό - και βεβαίως θα έχουν οποιαδήποτε άλλη διευκόλυνση μπορούν να έχουν από εμάς ή από την κυβέρνηση.



Επειδή έχει γίνει πολύ συζήτηση για την Κω, θέλω να σας πω τα εξής: Όπως σας είπα και στην αρχή, εμείς δεν είχαμε καμία εμπλοκή στο θέμα της επιλογής του χώρου. Γράφτηκαν πάρα πολλά. Είδα περσινές φωτογραφίες να αναρτώνται σε sites - λυπάμαι πολύ που το λέω αυτό - αλλά και μέσα ενημέρωσης τα οποία γνώριζαν ότι είναι ψέματα, όπως το «Πρώτο Θέμα», που χρησιμοποίησε περσινή φωτογραφία για να δείξει ότι εκδιωχθήκαμε εμείς, οι θεσμοί, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι υπεύθυνοι από την Κω.



Αυτό δεν είναι αλήθεια. Είναι ψέματα. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Δήμαρχος είχε προτείνει δέκα σημεία, εκ των οποίων μόνο στο ένα ήταν δυνατόν να γίνει, στον χώρο που είχε συγκεντρωθεί ο κόσμος. Μου είπε ψέματα και εμένα ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να προχωρήσει η ανάθεση σε αυτό το σημείο και να υπογραφεί η σύμβαση. Μάλιστα, με πήρε τηλέφωνο ο ίδιος ο δήμαρχος, μαζί με τον Μητροπολίτη που κατέχει το 50%. Εν συνεχεία, ο ίδιος ζήτησε από τον αντιδήμαρχό του, ο οποίος είναι ο κάτοχος του υπόλοιπου ποσοστού, να αποσύρει την προσφορά.



Παρότι εμείς καταβάλαμε πολύ μεγάλη προσπάθεια, μέχρι την ώρα που προσγειωθήκαμε, να έχει υπογραφεί το παραχωρητήριο και να πάμε στο σημείο που επέλεξε ο δήμος, για να μην υπάρχουν και διάφορες αντιδράσεις, ο δήμαρχος είχε προετοιμάσει την αποτυχία του προτεινόμενου από αυτόν σημείου, μαζί με κάποια συμφέροντα που βρίσκονται στο νησί.



Θα πω ξεκάθαρα, ποια είναι αυτά τα συμφέροντα. Φαίνεται ότι κάποιους τους βολεύει οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να βρίσκονται ελεύθεροι και να κινούνται στην παραλία. Κάποιοι, που τα ξενοδοχεία τους ήταν κλειστά το χειμώνα, εισπράττουν 15 ευρώ από κάθε μετανάστη για ένα ντους, χωρίς καμία απόδειξη, μαύρα χρήματα. Άλλοι εισπράττουν 80 ευρώ για να δώσουν ένα δωμάτιο, χωρίς καμία απόδειξη, μαύρα χρήματα. Κάποιοι πουλούσαν τέσσερα ευρώ το μπουκαλάκι το νερό και κάποιοι άλλοι σε ταβέρνες - συνήθως κλειστές το χειμώνα - φορτίζουν τηλέφωνα με πέντε ευρώ.



Για να καταλάβετε το μέγεθος της παραοικονομίας, εάν ένας μετανάστης ή πρόσφυγας πίνει τρία μπουκαλάκια νερό την ημέρα, προς τέσσερα ευρώ το ένα, αυτό σημαίνει ότι κάποιος κερδίζει στο ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, δέκα εκατομμύρια ευρώ, μαύρα χρήματα. Πέντε εκατομμύρια για να φορτίσουν πρόσφυγες και μετανάστες τα κινητά τους τηλέφωνα. Αυτά είναι τα συμφέροντα που έχουν βγει μπροστά μαζί με ακροδεξιές οργανώσεις και προσπαθούν να κάνουν τους αγανακτισμένους πολίτες. Αυτό δεν θα συνεχιστεί. Θα υπάρξει έννομη τάξη.



Μακάρι να υπήρχε χώρος που θα ήταν κοινά αποδεκτός. Εμείς, θα τον δεχόμασταν αμέσως. Βρήκαμε άλλο χώρο και προσγειωθήκαμε εκεί, προκειμένου οι μηχανικοί να αρχίσουν τις εργασίες τους. Το ίδιο βράδυ τα συμφέροντα αυτά επέλεξαν να οργώσουν το χώρο και να βάλουν πομόνες με νερό για να μην μπορούν να γίνουν έργα. Αντιλαμβάνεστε ότι η μόνη λύση η οποία μπορούσε να υπάρξει ήταν στο στρατόπεδο το οποίο είναι ενεργό κατά το 50%. Θα ολοκληρωθούν οι υποδομές, προκειμένου να είμαστε συνεπείς απέναντι στη δέσμευση που υπάρχει από τη χώρα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.



Εμείς, δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με τους πολίτες, δεν έχουμε κανέναν λόγο να το κάνουμε αυτό, είναι άλλη η δουλειά των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά λυπάμαι πολύ δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει αυτή η τραγική εικόνα για τη χώρα.



Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να σας ενημερώσω και για τις επαφές που είχα στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Άμστερνταμ, τις προηγούμενες ημέρες, όπου είχα μεταβεί μαζί με τον κ. Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Κατ’ αρχήν έγινε μία πλήρης ενημέρωση στις σύμμαχες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάληψη από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων της οργάνωσης των πέντε hotspots και των δύο relocation centers που η χώρα έχει υποσχεθεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τη 15η Φεβρουαρίου. Δεύτερον, έγινε μία πολύ μακρά συζήτηση σε σχέση με το ποια είναι η λύση. Βεβαίως και δεν είναι λύση να συνεχιστεί αυτή η ροή προσφύγων και μεταναστών και εν συνεχεία η επαναπροώθηση. Όταν μας ρώτησαν «τι μπορείτε να κάνετε;» ξεκαθαρίσαμε ότι είναι σημαντικό, από τη στιγμή που θα υπάρχει η υπογραφή από την πλευρά της Τουρκίας της σύμβασης για τη συνεργασία και η χρηματοδότησή της για τη δημιουργία των camps στην Τουρκία, να σταματήσει το φαινόμενο του περάσματος των μεταναστευτικών ροών από το Αιγαίο και να υπάρχουν τόσα νεκρά παιδιά, τόσοι νεκροί άνθρωποι, γιατί αλλιώς δεν θα έχει κανέναν λόγο η συνεργασία με την Τουρκία.



Η δική μας πρόταση ποια είναι; Εμείς, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θέλουν να βοηθήσουν, μπορούμε να βοηθήσουμε στην άμεση ενημέρωση της Frontex για τον απόπλου από τα παράλια της Μικράς Ασίας των πλοίων με μετανάστες και πρόσφυγες. Δηλαδή, μπορούμε να τους ενημερώνουμε ότι αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Σμύρνης, στο τάδε σημείο, με θερμικές κάμερες και με ραντάρ, ξεκινάει ένα φουσκωτό το οποίο μέσα έχει 20 ανθρώπους.



Αυτό λοιπόν που ζήτησα από τους Υπουργούς Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι από τη στιγμή που θα υπάρχει μία συμφωνία, να περάσει η δύναμη της Frontex στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Δηλαδή, να ειδοποιείται η Frontex - σε συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή - και να σταματάμε τα πλοία με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα παράλια, πριν ξεκινήσουν. Αυτή θα είναι ουσιαστικά η λύση στο μεγάλο πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί. Από τη στιγμή που η Τουρκία δέχεται να συνεργαστεί - και θα πάρει και ένα μεγάλο ποσό από την Ευρωπαϊκή Ένωση - με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού στον εντοπισμό των πλοίων που προσπαθούν να περάσουν και την εμπλοκή της Frontex και της τουρκικής ακτοφυλακής, που θα τα σταματούν στα παράλια της Μικράς Ασίας, θα σταματήσουν οι μεγάλες ροές προς τη χώρα μας και παράλληλα θα σταματήσει και αυτό το τραγικό φαινόμενο των νεκρών στο Αιγαίο.



Η πρόταση η οποία κάναμε ακούστηκε με πάρα πολύ ενδιαφέρον από τους Υπουργούς Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν είναι και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι αυτή τη στιγμή. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και αύριο που μεταβαίνω στο ΝΑΤΟ. Θα ενημερώσω τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μετέχουν στο ΝΑΤΟ, για αυτή την άποψη, η οποία μπορεί να στηριχθεί και βεβαίως, θα προσπαθήσουμε μέσα στη λογική της ευρύτερης συνεργασίας, αντί να ακούγονται διάφορες ιδέες, που δεν μπαίνουν καν στο τραπέζι, εννοώ περί κοινών περιπολιών, να περάσουν οι δυνάμεις της Frontex στα τουρκικά χωρικά ύδατα και να σταματήσει αυτό το φαινόμενο, από τη στιγμή που η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί».



ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Με ποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις συνεργάζεστε; Διότι υπήρξε ένα θέμα πιστοποίησης ή μη με κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις. Στη Μόρια αυτές που είναι αλληλέγγυες οργανώσεις, δεν επιθυμούσαν την καταγραφή τους. Τι έχει γίνει σχετικά με αυτό; Με ποιες συνεργάζεται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Όχι ως ονόματα, τις καταγεγραμμένες ή μη.



Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κατάλογος περιλαμβάνει 173 μη κυβερνητικές οργανώσεις. Στην πλειοψηφία τους οι μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι καταγεγραμμένες, γνωστές και με έργο. Υπάρχουν και κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις στις οποίες έχουν παρουσιαστεί φαινόμενα, ιδίως στη Λέσβο, με καταγεγραμμένα συνθήματα στα μανίκια τους, που δείχνουν ότι δεν πρόκειται για μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά μάλλον για ακραίες ισλαμικές οργανώσεις, που θέλουν να εκμεταλλευτούν το θέμα των προσφύγων. Αυτοί δεν θα έχουν πρόσβαση.



Ποιες θα είναι λοιπόν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις; Όπως είδατε, σε κάθε νησί υπάρχει ένα τοπικό συμβούλιο με συντονιστή Ταγματάρχη ή Συνταγματάρχη. Αυτό το συμβούλιο συνεδριάζει κάθε μέρα, με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με εκπρόσωπο του Δήμου και με εκπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, που μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της συντονιστικής επιτροπής θα αποφασίσουν ποιες είναι οι πιστοποιημένες μη κυβερνητικές οργανώσεις που μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν να βοηθήσουν και ποιες είναι εκείνες που δεν θέλουν να βοηθήσουν ή έχουν άλλους σκοπούς.



Συναντήσαμε καταπληκτικούς ανθρώπους σε αυτό το ταξίδι. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καλύπτουμε κενά τα οποία έχουμε. Για παράδειγμα, στο θέμα της μετάφρασης στην αραβική γλώσσα, έχουμε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που γνωρίζουν αραβικά και μπορούν να συνεννοηθούν με έναν Σύρο. Η συνεννόηση, για παράδειγμα, με τους Αφγανούς είναι δύσκολη. Εκεί υπάρχουν μη κυβερνητικές οργανώσεις. Είναι πάρα πολύ λεπτό αυτό το θέμα, γιατί ο μεταφραστής θα κάνει τη μετάφραση στο παιδάκι από το οποίο θα πρέπει να πάρουμε κάποια στοιχεία. Αν αυτός ο μεταφραστής, που προέρχεται από μια μη κυβερνητική οργάνωση, έχει πιστοποιηθεί και ξέρουμε ποιος είναι, μπορούμε να του αναθέσουμε αυτή την ευθύνη. Δεν μπορούμε όμως να την αναθέσουμε σε κάποιον, ο οποίος εμφανίζεται εκεί ως εθελοντής αλλά δεν είναι.



Όμως, να σας πω τα ποσοστά, από τις 173 περίπου μη κυβερνητικές οργανώσεις πάνω από 150 είναι πιστοποιημένες, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία, η οποία απομονώνει σιγά-σιγά τους υπολοίπους.



ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Θέλω να σας ρωτήσω σχετικά με τις αντιδράσεις στο Σχιστό από κάποιους που ονομάζονται «αγανακτισμένοι πολίτες». Παρόμοιες αντιδράσεις είδαμε χθες και στη Μακεδονία. Πώς θα τις αντιμετωπίσετε;



Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οι υποχρεώσεις της χώρας είναι να παραδώσει τα πέντε hot spots και τα δυο relocation centers μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτή είναι η απόφαση και η εντολή που πήραμε από την διυπουργική επιτροπή και αυτή θα εκτελέσουμε. Από εκεί και πέρα, αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να υπάρχουν και πολίτες που έχουν φοβηθεί. Δεν θέλω να πω ότι όλοι αυτοί που αντιδρούν είναι μέλη της Χρυσής Αυγής ή μέλη ακροδεξιών οργανώσεων ή ρατσιστές, υπάρχουν και πολίτες που πράγματι ανησυχούν. Εμείς, αυτή τη στιγμή έχουμε σκοπό να ετοιμάσουμε τα hot spots και τα relocation centers. Μακάρι, με το διάλογο που θα γίνει με την τοπική αυτοδιοίκηση και με τους πολίτες - το κάναμε ήδη σήμερα για τη Μακεδονία -να υπάρχουν κοινά αποδεκτές προτάσεις από τους Δήμους και συμφωνία για τη μεταστάθμευση του relocation center ή του hot spot σε ένα άλλο μέρος, όπου και εκεί θα βοηθήσουμε. Δεν είναι πάγιες καταστάσεις, οι οποίες δεν μεταφέρονται. Αυτά, όμως, δεν μπορούν να εμποδίσουν την πραγμάτωση μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου των υποχρεώσεων της χώρας.



Ήδη, μίλησα όπως σας είπα με τους δυο δημάρχους από τη Μακεδονία. Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Εμείς έχουμε σκοπό να μειώσουμε τις ροές. Θέλουν να υπάρχουν 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες στη μέση του λιμανιού του Πειραιά που είναι η εικόνα της χώρας προς τους τουριστικούς προορισμούς ή να είναι σε έναν αξιοπρεπή χώρο που θα έχουν τις τουαλέτες τους, τα μπάνια τους, το πιστοποιημένο φαγητό τους και θα έχουμε τη δυνατότητα να μπορούμε άμεσα να τους καταγράψουμε και εφόσον είναι πιστοποιημένοι άλλοι να φύγουν προς τα μέρη από τα οποία ξεκίνησαν - και εννοώ τους μετανάστες- ή οι πρόσφυγες να προωθηθούν προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν καλύψει τα ποσοστά.



Γνωρίζω ότι η επιλογή ενός τόπου είναι δύσκολη, αλλά πρέπει να δούμε ουσιαστικά τι συμβαίνει σήμερα. Τι προτιμάμε; Αυτοί οι άνθρωποι να είναι στο δρόμο και να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης του καθενός που φορτίζει τηλέφωνα με πέντε ευρώ ή να τους εκμεταλλεύονται για να κάνουν ένα ντους με 15 ευρώ και να βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά ή στο λιμάνι της Κω ή να βρίσκονται σε αξιοπρεπείς χώρους, με κανόνες υγιεινής και βεβαίως να είναι όλοι μαζί, προκειμένου να μην υπάρχει αυτή η διάχυτη εικόνα;



Θα κάνουμε διάλογο. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε αυτό το σημείο. Βέβαια αυτό είναι θέμα που χειρίζονται κυρίως ο κ. Μουζάλας - ως Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής - και ο συντονιστής Υπουργός κ. Φλαμπουράρης. Εμείς, ως Ένοπλες Δυνάμεις, είμαστε διαθέσιμοι να βοηθήσουμε όταν υπάρξουν κοινά αποδεκτές λύσεις.



Θέλω να ζητήσω, λοιπόν, από τους πολίτες, να κάνουν υπομονή, να συνεργασθούν, να βοηθήσουν να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις της χώρας και είμαστε ανοιχτοί για οποιαδήποτε διάλογο, βεβαίως με την προϋπόθεση ότι θα τελειώσει αυτή η υποχρέωση στις 15 Φεβρουαρίου.



Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι αυτό της χρηματοδότησης. Θέλω αυτό να γίνει απόλυτα σαφές, η διαχειριστική αρχή, η οποία χειρίζεται το θέμα ώστε να μπορέσει να απελευθερώσει χρήματα, θα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι απόλυτα σαφείς από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να σας δώσω ένα παράδειγμα, το ζήτημα της σίτισης. Έχει προβλεφθεί ότι για να πάρουν πρωινό, προάριστο, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό θα πρέπει να υπάρχει πιστοποίηση ISO. Θα πρέπει να είναι αποδεκτή τροφή, λόγω της θρησκείας των προσφύγων. Θα πρέπει να είναι άλλη τροφή για τα παιδιά. Θα πρέπει να είναι διασφαλισμένο ότι αυτά τα φαγητά θα βρίσκονται υπό προστασία μέχρι τη διανομή τους. Θα πρέπει κάποιος να ελέγχει την διανομή. Αυτά είναι προϋποθέσεις για ποιο λόγο; Για να απελευθερωθούν τα 400 εκατομμύρια που έχουν δοθεί για την πενταετία στην Ελλάδα και τα 32 εκατομμύρια που βρίσκονται ήδη εδώ.



Σε αυτόν το τομέα, ο Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος έχει άμεση συνεργασία με τον Υποστράτηγο Ζαχαρία Πρασσάκη και μια μεγάλη ομάδα αξιωματικών του Οικονομικού, που βοηθούν στην δημιουργία αυτής της διαχειριστικής αρχής, σε συνεργασία βεβαίως με πρόσωπα που μας υπέδειξαν και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Θέλω να σας πω ότι μίλησα με τον κ. Αβραμόπουλο και του ζήτησα την βοήθειά του. Την επόμενη ώρα, ήρθε εδώ και με επισκέφθηκε ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, ο οποίος σε συνεργασία με διαχειριστές ευρωπαϊκών κονδυλίων, που γνωρίζουν καλά αυτή την υπόθεση, μας υπέδειξαν το νομικό πλαίσιο, το οποίο εμείς τώρα ετοιμάζουμε για να το καταθέσουμε ως πράξη νομοθετικού περιεχομένου και να απελευθερώσουμε τα χρήματα αυτά.



Μέχρι στιγμής, έχουμε χρήματα τα οποία προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει πάρει αυτή τη στιγμή και διαχειρίζεται ένα κονδύλι της τάξης των δύο εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών, για τις άμεσες ανάγκες. Αλλά έχουν υπογραφεί συμβόλαια με εργολάβους, δεν αλλάζει κάτι σε αυτό. Έχουν υπογραφεί συμβόλαια με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η Ελλάδα όμως δεν μπορεί να πληρώνει από την τσέπη της. Έχουν πληρωθεί πολλά χρήματα από τους δικούς μας προϋπολογισμούς, μέχρι στιγμής. Πρέπει να λειτουργήσουν οι διαχειριστικές αρχές, βάσει αυτών που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να πληρωθούν τα κονδύλια.



ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Θέλω να σας ρωτήσω σχετικά με το θέμα που θέσατε στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας και αυτό που θα θέσετε στο ΝΑΤΟ για τις περιπολίες της Frontex στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας. Με δεδομένο ότι οι υπόλοιποι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν ακριβή εικόνα για το τι συμβαίνει στο Αιγαίο, για το ποιες είναι οι διαφορές μας με την Τουρκία, δεν φοβάστε ότι ενδεχομένως μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε να περιπλέξει περισσότερο τις σχέσεις μας με την Τουρκία;



Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κατ’ αρχήν, εμείς δεν έχουμε διαφορές στο Αιγαίο. Εμείς ακολουθούμε τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και αυτό που ζητάμε είναι το σεβασμό. Θα σας πω ότι προχθές ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Στόλντενμπεργκ ενημέρωνε τους υπουργούς Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση, για παράδειγμα, με τις παραβιάσεις που γίνονται στον εναέριο χώρο της Τουρκίας από ρωσικά αεροσκάφη και ανακοίνωσε ότι από την πλευρά του ΝΑΤΟ θα υπάρχουν κάποια AWACS στον εναέριο χώρο της Τουρκίας, προκειμένου να καταγράφουν τέτοια φαινόμενα. Τους είπα ότι καλωσορίζουμε αυτή την απόφαση, διότι πιθανώς τα AWACS να βοηθήσουν και την Τουρκία να αντιληφθεί ότι παραβιάζει ευρωπαϊκά σύνορα, ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, κάνει υπερπτήσεις πάνω από ευρωπαϊκή γη, παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες. Η Ελλάδα είναι με την πλευρά του δικαίου και το δίκαιο είναι ο σεβασμός των συνόρων, ο σεβασμός του εναέριου χώρου, ο σεβασμός των υδάτων.



Εμείς δεν έχουμε προκλητικές συμπεριφορές απέναντι στην Τουρκία. Θέλουμε να σεβαστεί και η Τουρκία αυτές τις διεθνώς αναγνωρισμένες συμφωνίες, οι οποίες προβλέπουν συγκεκριμένα χωρικά ύδατα. Δεν έχουμε να μοιράσουμε, τι να μοιράσουμε στο Αιγαίο; Τα χωρικά ύδατα μεταξύ της ακτής της Μ. Ασίας και ενός νησιού είναι η μέση γραμμή. Δεν υπάρχει δηλαδή θέμα αμφισβήτησης. Όταν κάνει υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι, δεν υπάρχει αμφισβήτηση για το Αγαθονήσι, αν είναι ελληνικό έδαφος ή ευρωπαϊκό έδαφος. Στο Αγαθονήσι αυτή τη στιγμή τρέχουν ευρωπαϊκά προγράμματα, στο Φαρμακονήσι και σε όλες τις περιοχές. Πραγματικά σας λέω ότι η δική μας βούληση είναι να σεβαστεί η Τουρκία τους διεθνείς κανονισμούς, το διεθνές δίκαιο και στα πλαίσια της συμμαχίας μας με το ΝΑΤΟ και με τη συμφωνία που πάει να κάνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει να κερδίσει η Τουρκία. Αυτή τη στιγμή συζητάμε για τρία δισεκατομμύρια που έχουν προσφερθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ένα τεράστιο ποσό. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι από τη στιγμή που θα πάρει αυτό το ποσό θα πρέπει και να ελέγχεται. Δηλαδή, το να βοηθήσει και να συνεργαστεί στο να μη φεύγουν οι μετανάστες από τα παράλιά της με τη Frontex, προς όφελός της θα είναι τελικά.



ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, τι μπορεί αλλάξει μέσα σε μια εβδομάδα στην Κω, πρακτικά; Δηλαδή, είναι δυνατόν εσείς να κατασκευάζετε τους χώρους με τους κατοίκους να είναι από πάνω και να αντιδρούν; Πρακτικά πώς θα γίνει η κατασκευή του hotspot;



Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Επαναλαμβάνω, δεν είναι όλοι οι κάτοικοι. Μιλάμε για 50 με 80 ανθρώπους και πιθανώς και κάποιοι που έχουν παρασυρθεί. Η υποχρέωση της χώρας είναι αυτά τα hotspot να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν. Αντιλαμβάνομαι ή δεν αντιλαμβάνομαι, αν θέλετε, ορισμένες αντιδράσεις. Κάποιες τις καταλαβαίνω, κάποιες δεν τις καταλαβαίνω. Πρέπει να καταλάβουν όμως όλοι ότι αυτά τα hotspot είναι συμβατική μας υποχρέωση να λειτουργήσουν για να μπορέσουμε από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουμε τη στήριξη, την ενίσχυση σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι μόνο το οικονομικό είναι και το πολιτικό επίπεδο. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ένα παγκόσμιο φαινόμενο όπως είναι η μετανάστευση δεν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας αυτή τη δουλειά. Ξέρω ότι υπάρχουν κι άλλες λύσεις τις οποίες κι εγώ τις είχα υποστηρίξει στο παρελθόν και μακάρι να έχουμε στο μέλλον. Μακάρι να μπορούσαμε για παράδειγμα να ικανοποιήσουμε τα νησιά αυτά, - μπορεί στο μέλλον να το κάνουμε - με πλωτά hotspot τα οποία να γυρίζουν πίσω εκείνους που πρέπει να γυρίσουν και να πηγαίνουν στα relocation κάποιους άλλους. Τις εξετάσαμε όλες αυτές τις λύσεις. Ξέρετε ότι τα πλοία ήταν δική μου πρόταση, έγινε σε ένα μεγάλο μέρος υλοποιήσιμη και μεταφέρονται από το καλοκαίρι οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες προς το κέντρο. Μη ξεχνάμε ότι περίπου 960.000 μετανάστες ήρθαν στην Ελλάδα και έφυγαν από την Ελλάδα. Και οι ίδιοι δεν θέλουν να μείνουν.



ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Πάντως, στην πράξη θα λειτουργήσουν;



Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στην πράξη θα λειτουργήσουν. Θα μπουν τα συρματοπλέγματα που είναι να μπουν, θα υπάρξει αστυνομική φύλαξη, θα υπάρξουν μέσα τα μηχανήματα καταγραφής από την αστυνομία, θα υπάρξουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, γιατροί, θα υπάρξει ένας Συνταγματάρχης ο οποίος θα είναι επικεφαλής και θα λειτουργήσουν ως εικοσιτετράωρα κέντρα. Τι να κάνουμε; Κάποιοι θα χάσουν το μαύρο χρήμα, ας το χάσουν.



ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, σύμφωνα με αυτά που έχετε πει, για 24 ώρες θα παραμένουν στα hotspot οι πρόσφυγες ή μετανάστες, για 72 ώρες στα κέντρα υποδοχής-μετεγκατάστασης, ενδεχομένως να φτιάξετε και δύο κέντρα κράτησης όπως προτείνει ο κ. Αβραμόπουλος για τους πρόσφυγες, το ερώτημά μου είναι από εκεί και μετά, έχετε διασφαλίσει ως κυβέρνηση ότι η Ειδομένη θα μείνει ανοιχτή και αυτοί θα διοχετεύονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή όπου αλλού; Ότι δε θα μείνουν εγκλωβισμένοι εδώ εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες ή μετανάστες;



Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θέλω να ξεκαθαρίσω καταρχήν ότι αυτή δεν είναι δική μας δουλειά. Εμείς αναλάβαμε να ετοιμάσουμε ένα έργο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου και να βοηθήσουμε στο συντονισμό. Θα σας απαντήσω όμως ως κυβέρνηση και ως κυβερνητικός εταίρος, δεν απαντάω ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Αυτή τη στιγμή η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φωνές στην Ευρωπαϊκή Ένωση που λένε «ορθώστε τοίχους, κλείστε τα σύνορα και σταματήστε τη ροή μεταναστών». Αλλά υπάρχουν και άλλες φωνές, υπάρχουν εκείνες οι χώρες οι οποίες δέχονται να αφομοιώσουν ισότιμα, ανάλογα με το μέγεθος της κάθε χώρας και τις δυνατότητες που έχει κάθε χώρα να προσφέρει εργασία, ένα μεγάλο ποσοστό από τους πρόσφυγες. Οι μετανάστες πρέπει να γυρίσουν πίσω, θέλω αυτό να είναι ξεκάθαρο. Γι αυτό γίνονται relocation center. Tα relocation center τα οποία έχουν γίνει εδώ και είναι κοντά στον Πειραιά, είναι κοντά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, έχουν ακριβώς αυτό τον σκοπό, να απορροφούνται οι πρόσφυγες από τις ευρωπαϊκές χώρες στο ποσοστό που έχει αναλάβει η κάθε χώρα, οι δε μετανάστες να πηγαίνουν πίσω.





ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, θέλω μια διευκρίνιση για τον όρο που χρησιμοποιήσατε για τα κέντρα καταγραφής, δυνατότητα καταγραφής 4.000, δυνατότητα φιλοξενίας 800. Αυτό αφήνει ένα ερώτημα, δε λέω ότι υπάρχει τέτοια πρόθεση, να μένουν οι 800 εκεί.



Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κάποιοι θα μένουν για 24 ώρες. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Έχουμε μια ροή 3.500 ανθρώπων αυτή τη στιγμή στη Μυτιλήνη. Από τους 3.500 που έρχονται, οι 3.000 που είναι από την προηγούμενη ημέρα φεύγουν κατευθείαν με καράβια και γυρίζουν στα relocation center. Ο κύκλος παραμονής είναι ο κύκλος φιλοξενίας, όπου εκεί υπάρχουν ξεχωριστά τμήματα. Δηλαδή, μια έγκυο γυναίκα η οποία γεννάει σε δύο ημέρες, δεν μπορείς να της πεις σήκω φύγε τώρα, το ίδιο ένα μωρό το οποίο πιθανώς να έχει μια ασθένεια. Είναι φυσικό ότι πρέπει κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους να τους φιλοξενήσουμε στα κέντρα. Η διαφορά της καταγραφής είναι πόσοι μπορούν να περάσουν την ημέρα. Εδώ γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, διότι τα μέσα δεν υπήρχαν. Έκανε μεγάλη προσπάθεια η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα για να μπορέσει να καταγράψει έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων χωρίς να έχει τα μηχανήματα που σιγά - σιγά έρχονται. Χθες ήρθαν εκατό καινούρια μηχανήματα που σημαίνει ότι εκατό διαδικασίες ταυτόχρονες θα προχωρούν για να παίρνουν δακτυλικά αποτυπώματα. Εμείς δεν έχουμε καμία εμπλοκή σε αυτό, παραμένει στο Υπουργείο Μετανάστευσης και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ καταγραφής και παραμονής.



ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Από την ενδιαφέρουσα πρότασή σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ για την εμπλοκή της Frontex πιο κοντά στα πράγματα, έχουμε εμείς τις επιχειρησιακές δυνατότητες, τα μέσα σε επιχειρησιακό επίπεδο, ΓΕΕΘΑ, να εντοπίζουμε στην ακτή την τούρκικη πλαστική βάρκα που θα ξεκινήσει ώστε να ειδοποιούμε τη Frontex; Αν το είχαμε, θα είχαμε λύσει το πρόβλημα της άμυνας της χώρας, αλλά φοβάμαι ότι δεν το έχουμε.



Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το πρόβλημα της άμυνας της χώρας το έχουμε λύσει. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν οκτώ καράβια που είναι στην περιοχή, εν ανάγκη θα πάνε 25 καράβια. Ήδη, κοιτάμε να εξοπλιστούμε και με θερμικές κάμερες ακόμα μεγαλύτερης ακρίβειας και σε πλωτά μέσα αλλά και σε επίγειους σταθμούς. Έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε. Είναι ευπρόσδεκτη και οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να θέλει να έχει η Ευρωπαϊκή  Ένωση σε αυτό το επίπεδο προκειμένου να γίνεται εντοπισμός. Αντιλαμβάνεστε ότι ίσως να μη μπορούμε να καλύψουμε αυτή τη στιγμή στο 100% όλες τις ροές που μπορεί να ξεκινούν, αλλά έναν πολύ μεγάλο ποσοστό θα ειδοποιείται μέσα στα πρώτα ένα δύο λεπτά. Αντιλαμβάνεστε ότι μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία να μπουν στη βάρκα και να φύγουν, τους σταματάς στο μισό μίλι, στο ένα μίλι και τους γυρίζεις πίσω. Ναι, υπάρχουν οι δυνατότητες.



ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Τι πιθανότητες υπάρχουν σε περίπτωση που η Κως, για παράδειγμα, αντιδρά και δεν φτιαχτεί το hotspot, οι εταίροι να βγάλουν τουριστική οδηγία μόνο για την Κω γι αυτό το καλοκαίρι. Το έχετε εξετάσει αυτό;



Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γι αυτό το λόγο προσπαθούμε με όλους τους τρόπους και αυτό κάνουμε και τώρα μαζί και θέλουμε τη βοήθεια σας, να καταλάβουν όλοι εκείνοι οι καλοπροαίρετοι, γιατί οι κακοπροαίρετοι δεν θα το καταλάβουν, ότι συμφέρον της Ελλάδος, συμφέρον της Κω είναι να μην υπάρχει αυτή η εικόνα στο λιμάνι και η Κως όπως και όλα τα νησιά να μπορέσουν να συνεργαστούν. Το κάνουν ήδη πολλοί δήμαρχοι. Εγώ θέλω να σας πω κάτι. Είχα ένα συγκινητικό τηλεφώνημα σήμερα από τη δήμαρχο της Τήλου, η οποία μου είπε ότι εμείς έχουμε κάποιες υποδομές μπορούμε να βοηθήσουμε αν θέλετε, θα θέλαμε και εμείς να δημιουργηθούν κάποιες θέσεις εργασίες στο νησί και να μπορέσουμε και εμείς να πάρουμε μέρος.





ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Μια διευκρίνιση στις δηλώσεις αυτά που είπατε σχετικά με το ΝΑΤΟ. Κάνατε ένα σχόλιο, ότι επιτέλους μπορούν να βλέπουν με τα awacs τις παραβιάσεις, αυτό που μου γεννήθηκε ως απορία είναι το εξής: Νομίζω ότι ενημερώνουμε καθημερινά για τις παραβιάσεις που γίνονται στη χώρα μας στο ΝΑΤΟ. Έχουμε σταματήσει αυτή την ενημέρωση ή τις λαμβάνουν και δεν μας πιστεύουν;



Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι μόνο δεν έχουμε σταματήσει αλλά σας πληροφορώ ότι οι ενημερώσεις είναι εκείνη τη στιγμή που γίνονται οι παραβιάσεις και με όλα τα μέσα. Είτε με χάρτη διαδραστικό, είτε με βίντεο, είτε με στίγματα. Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ενημερώνονται όλοι οι εταίροι μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ γι αυτές τις παραβιάσεις. Το λέω αυτό, αντιλαμβάνεστε πως το είπα, όταν είπε ο Γενικός Γραμματέας ότι θα υπάρχουν τα awacs τα οποία θα βρίσκονται πάνω για να δουν αν θα μπει ρωσικό, η απάντηση ότι θα μπορούν να βλέπουν και αν κάποια τουρκικά μπαίνουν στο ελληνικό εναέριο χώρο ήταν ακριβώς για να θυμίσω και προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι τα ελληνικά χωρικά ύδατα είναι και ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα, τα ελληνικά νησιά είναι και ευρωπαϊκά νησιά.



Όταν μιλάμε για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, γιατί αυτό ήταν το θέμα και κοινή στρατηγική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και το λέω πολλές φορές αυτό το παράδειγμα. Είχα τη χαρά να συνοδεύσω την Ολλανδή ομόλογο μου στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι. Όταν κατεβήκαμε στο Αγαθονήσι την υποδέχθηκε ο δήμαρχος και ήταν η πρώτη Υπουργός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πάτησε το πόδι της στο νησί. Δεν έχει πάει ποτέ Ευρωπαίος Υπουργός στο Αγαθονήσι. Ο δήμαρχος εκεί, της είπε το εξής απλό που θεωρώ ότι είναι κορυφαία φράση ενός δημάρχου, ενός μικρού νησιού, ενός ανθρώπου απλού δασκάλου, όπως είναι ο πρόεδρος του Αγαθονησίου, προς έναν ευρωπαίο αξιωματούχο.



Της είπε ότι «εμείς αισθανόμαστε και είμαστε στην Ευρώπη αλλά θέλω να το καταλάβετε κυρία υπουργέ ότι κάθε μέρα στα 500 πόδια πάνω από το νησί μου βλέπουμε να παραβιάζει τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο και την ευρωπαϊκή γη ένα αεροσκάφος από την άλλη πλευρά. Εκεί που θλίβομαι περισσότερο και δεν ξέρω τι να πω, είναι όταν ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται εδώ ως τουρίστες ή όπως εσείς εδώ σήμερα ή όταν πολεμικά σκάφη ευρωπαϊκών ναυτικών είναι δίπλα από το Αγαθονήσι και βλέπουν να παραβιάζονται τα ευρωπαϊκά σύνορα χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα».



Νομίζω ότι αυτό και μόνο το δίκιο είναι με το δικό μας μέρος και σας πληροφορώ ότι η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας και θέλω να την ευχαριστήσω δημόσια, δίνει μάχη για την Ελλάδα.



Έκανα συζήτηση και με την Υπουργό Άμυνας της Γερμανίας - να σας δώσω και μία είδηση - με την οποία συζητήσαμε, όπως και με τους περισσότερους Υπουργούς και με τον Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας. Είναι σημαντικό και θα το κάνουμε αυτό και θέλουμε και τη βοήθειά σας. Τη Δευτέρα που θα παραδώσουμε τα hotspots και τα άλλα που θα είναι η ικανοποίηση ενός ευρωπαϊκού αιτήματος θα πρέπει να δώσουμε και την εικόνα της Ελλάδος, ότι η Ελλάδα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι Ευρώπη και θέλουμε μαζί να αντιμετωπίσουμε το θέμα.



ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Μία ερώτηση στην οποία απαντάτε ως κυβερνητικός εταίρος. Παρατηρείται το φαινόμενο και είναι καταγεγραμμένο δημοσιογραφικά να περνάνε μετανάστες από σημεία ελέγχου, να μην καταγράφονται ως Σύριοι γιατί αντιλαμβάνονται οι ελεγκτές ότι δεν είναι Σύριοι, να τους δίνουν το χαρτί του μετανάστη με το οποίο μπορεί να μείνει έναν μήνα στην Ελλάδα και βγαίνοντας απ  έξω, με 1000 ή 1200 ευρώ να παίρνουν χαρτιά συριακά και με αυτά στη συνέχεια να κινούνται μέσα στην Ελλάδα για έξι μήνες ή όσο χρειαστεί για να μπορέσουν βρουν έναν τρόπο να περάσουν ξανά από τα άλλα σύνορα. Αυτό πως αντιμετωπίζεται; Επίσης έχετε υπολογίσει το κόστος του μαύρου χρήματος στο διάστημα του χρόνου που μας έχει περάσει;



Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα αρχίσω από το τέλος. Έχουμε υπολογίσει το κόστος της μετανάστευσης και του προσφυγικού για την Ελλάδα. Είναι 2.700.000.000 ευρώ αυτά τα χρόνια. Αυτό είναι το κόστος που έχει πληρώσει η Ελλάδα μέχρι τώρα. Αυτός είναι ένας υπολογισμός που κάναμε, σε σχέση με το θέμα της τροφής, της υγειονομικής περίθαλψης, της ασφάλειας, των ωρών, των μέσων που χρησιμοποιήθηκαν από όλη τη χώρα τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Υπολογίσαμε και μάλιστα έγινε αποδεκτό από το υπουργείο Εξωτερικών με μία μελέτη που κάναμε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.



Η «μαύρη» οικονομία δεν μπαίνει στην «άσπρη» οικονομία και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Γι αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι πρέπει η αυτή η «μαύρη» οικονομία να σταματήσει.



Υπάρχουν και έντιμες επιχειρήσεις, υπάρχουν έντιμες επιχειρήσεις σε όλα τα νησιά. Εγώ είδα πολύ ωραία τοποθετημένες έξω από το hotspot της Μυτιλήνης, μικρές επιχειρήσεις που είχαν τη δυνατότητα να πουλούν, κάποια προϊόντα που δεν τους δίνονται στο hotspot ή σε άλλα νησιά. Αυτοί οι άνθρωποι, όμως, εκδίδουν απόδειξη, πληρώνουν φόρους και αυτά τα χρήματα πράγματι μπαίνουν στην εθνική οικονομία. Το «μαύρο» χρήμα λοιπόν πρέπει να σταματήσει γιατί είναι και εκμετάλλευση, είναι και δυσφήμηση της χώρας και αυτά τα χρήματα λείπουν από την πραγματική οικονομία.



Η προσπάθεια που γίνεται στα νησιά από την Αστυνομία είναι τιτάνια. Και αυτά τα χαρτιά αντιλαμβάνεστε ότι δεν τα πωλούν Έλληνες. Τα πωλούν οργανωμένα συμφέροντα, συνήθως διακινητών. Θέλουμε να βγουν από αυτή τη διαδικασία, οι διακινητές. Θα του πουλήσει χαρτιά πιθανόν κάποιος που θα τον συναντήσει στην παραλία, ή κάποιος που θα τον απομονώσει. Αν ο πρόσφυγας που έρχεται, οδηγείται κατευθείαν στο Κέντρο Καταγραφής, μπαίνει στη συγκεκριμένη σκηνή που θα μείνει για 24 ώρες, έχει την υγειονομική περίθαλψη, δεν θα επιτρέψουμε να τον πλησιάσουν τέτοιου είδους τύποι. Για αυτό το λόγο εάν θέλετε ζητείται και από την Ελλάδα - γιατί αυτό έχει να κάνει και με τη χώρα μας αλλά και από την Ευρώπη - να υπάρχει οργανωμένη δομή και αυτή την οργανωμένη δομή εμείς μπορούμε να την εξασφαλίσουμε. Και θα την εξασφαλίσουμε.



Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση. Είμαι συνεχώς στη διάθεσή σας.



Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Ολόκληρη η συνέντευξη τύπου του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου για το προσφυγικό
Ολόκληρη η συνέντευξη τύπου του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου για το προσφυγικό
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7tTX_FPeneTqycW5oZFkUgp2hTQBbea3HQiVIPlyo_69FuNRcQAxCGHclAcq-GFXdu3reAyJMGOp5DF-SkTHaCGN8BBiYaC6y1zToqvSHGfs-k87cAd1aeGtzVz-3t7CkG1ZF7oGGe1UB/s640/p-kammenos-upourgos-ethnikis-amunas.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7tTX_FPeneTqycW5oZFkUgp2hTQBbea3HQiVIPlyo_69FuNRcQAxCGHclAcq-GFXdu3reAyJMGOp5DF-SkTHaCGN8BBiYaC6y1zToqvSHGfs-k87cAd1aeGtzVz-3t7CkG1ZF7oGGe1UB/s72-c/p-kammenos-upourgos-ethnikis-amunas.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2016/02/blog-post_59.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2016/02/blog-post_59.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy