Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Ο "φρουρός" του ΝΑΤΟ έναντι "κυβερνοεπιθέσεων" μιλά αποκλειστικά στο Onalert - ΒΙΝΤΕΟ

Αρκετά χρόνια έχουν περάσει από τότε που μια τεραστίων διαστάσεων επίθεση στο κυβερνοχώρο παρέλυσε της υποδομές της Εσθονίας. Από εκείν...

Αρκετά χρόνια έχουν περάσει από τότε που μια τεραστίων διαστάσεων επίθεση στο κυβερνοχώρο παρέλυσε της υποδομές της Εσθονίας. Από εκείνη τη στιγμή έγινε σαφές ότι η άμυνα στον κυβερνοχώρο ήταν ζωτικής σημασίας για τα έθνη.
Η Ελένη Παναγιώτου μιλά με τον Τζέιμι Σέι (Jamie Shea), Αναπληρωτή Βοηθό του Γενικού Γραμματέα για την Ασφάλεια στο ΝΑΤΟ, ο οποίος διευκρινίζει αποκλειστικά στο Onalert.gr...
την θέση του ΝΑΤΟ σχετικά με τον τομέα της Κυβερνοάμυνας και τον ρόλο του ΝΑΤΟ σε αυτόν.

Ο κ. Σέι δήλωσε οτι το ΝΑΤΟ εξετάζει πώς μπορεί να βοηθήσει χώρες όπως την Ελλάδα έναντι επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, για να ειναι σε μια καλύτερη θέση να διαχειριστούν επιθέσεις και να βελτιώσουν τα συστήματά τους. Προφανώς κάποιες χώρες εχουν περισσότεροι τεχνογνωσία σε αυτο τον τομέα και σύμφωνα με τον Σέι αυτο ειναι κατανοητο και γι’αυτο όπως δήλωσε "θέλουμε να δώσουμε, όλο και περισσότερο, την εμπειρία και την τεχνογνωσία των πιο ικανών προς όφελος εκείνων που ίσως μπήκαν στο παιχνίδι λίγο αργότερα".
Ο Σέι τόνισε οτι δεν πιστεύει οτι «σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εξαπολύουν επιθέσεις ο ένας στον άλλο, στον κυβερνοχώρο», και οτι «οι επιθέσεις που βλέπουμε, προέρχονται από χώρες εκτός της συμμαχίας».

Αυτο που γίνεται αντιληπτό απο την συνέντευξη ειναι οτι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο –περίπου το 90% - ειναι συγκριτικά χαμηλού επιπεδου. Δηλαδή σύμφωνα με τον Σέι οι περισσότερες επιθέσεις δεν μας δίνουν κάποιο λόγο ανησυχίας αλλα αποτελούνται συνήθως απο οργανωμένες εγκληματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται κυρίως στον εμπορικό τομέα.

Αναφέρει βέβαια οτι οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να έχουν πιο δραματικές συνέπειες, όπως ηταν η επίθεση στην Εσθονία και όπως τόνισε ηταν η επίθεση Shamoon στην Σαουδική Αραβία. Γι’ αυτον ακριβώς τον λόγο - εξηγεί στην συνέντευξη στο Onalert o Σέι - το ΝΑΤΟ προετοιμάζει τους συμμάχους του. Γίνεται σαφής οταν δηλώνει οτι το ΝΑΤΟ δεν ειναι στον επιθετικό τομέα και οτι ασκεί καθαρά αμυντική πρστασία στις χώρες μέλη τονίζοντας οτι στον τομέα του κυβερνοχώρου δεν υπάρχουν νέοι κανόνες , «το έγκλημα στον κυβερνοχώρο δεν είναι λιγότερο ποινικό επειδή δεν προκαλεί βία».

Ο κ. Σέι μίλησε και σχετικα με το θέμα αντιπυραυλικής άμυνας της Τουρκίας. Για το θέμα αυτο δήλωσε οτι «συχνά οι αποφάσεις αυτές υπαγορεύονται καθαρά από το κόστος, απο εμπορικά ζητήματα, απο την τεχνολογία, και επίσης θέματα sharing.»
Η στάση του ΝΑΤΟ τόνισε δεν εχει να κάνει τόσο με την προέλευση του αμυντικού συστήματος οσο με το αν το λογισμικό ειναι συμβατό με τα διάφορα νατοικά συστήματα.

Στην συνένντευξη ο Σέι αγγίζει επίσης και το θέμα του ιδιωτικού τομέα, που όπως δήλώνει ειναι εξαιρετικά σημαντικός στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου, καθώς ειναι ένας τομέας όπου πολλοί θέλουν να παράγουν νέες εφαρμογές αλλα κανείς δεν σκέφτεται την ασφάλεια.

Ενδιαφέρον αποτελούν πάντα οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ στον τομέα της κυβερνοάμυνας, όπως ηταν η πρόσφατη Steadfast Jazz, (Διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο "Steadfast Jazz": 6000 Νατοϊκά στρατεύματα "απέναντι" στη Ρωσία) όπου για πρώτη φορά δύναμη αντίδρασης του ΝΑΤΟ σε άσκηση είχε ενα σημαντικό σενάριο για τον κυβερνοχώρο που ηταν ενσωματωμένο στην άσκηση.

Έκπληξη προκαλεί η αποκάλυψη του Σέι για την πραγματική επίθεση που δέχτηκαν οι συμμαχικές δυνάμεις κατά την διάρκεια της άσκησης Steadfast Jazz! Ωστόσο για όλες τις λεπτομέρειες θα πρέπει να παρακολουθήσετε την συνέντευξη!


Κάντε κλικ στο παρακάτω λινκ για παραπομπή στο σχετικό βίντεο
Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Ο "φρουρός" του ΝΑΤΟ έναντι "κυβερνοεπιθέσεων" μιλά αποκλειστικά στο Onalert - ΒΙΝΤΕΟ
Ο "φρουρός" του ΝΑΤΟ έναντι "κυβερνοεπιθέσεων" μιλά αποκλειστικά στο Onalert - ΒΙΝΤΕΟ
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjOk7pVHavyZ89jmNrbmwSgRrCqpnGq5ykxPMbz1Tg9Re34domlj4P4ME6Bi8IA0ligo_RR7n1K57QhixUfteClpinAYVlEryAWqobcWmSjlmd8dppcmg0up1QPBjU4P_P23A81MbkkAVZy/s400/shei-630x355.jpg.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjOk7pVHavyZ89jmNrbmwSgRrCqpnGq5ykxPMbz1Tg9Re34domlj4P4ME6Bi8IA0ligo_RR7n1K57QhixUfteClpinAYVlEryAWqobcWmSjlmd8dppcmg0up1QPBjU4P_P23A81MbkkAVZy/s72-c/shei-630x355.jpg.png
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2013/12/onalert.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2013/12/onalert.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy