Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012

ΕΦΑΡΜΟΓΗ (;) νόμων και ΥΑ

Διάβασα με μεγάλη έκπληξη σήμερα την τοποθέτηση της  Διεύθυνσης Μέριμνας Στρατιωτικού Προσωπικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ/ΔΙΜΣΠΡΟ), σε πρόταση που υποβλήθηκε από Διοικητές Μονάδων, στο πλαίσιο καταγραφής των απόψεων-προτάσεών τους από το ΓΕΣ/ΔΙΔΟ (Διεύθυνση Δόγματος), επί θεμάτων που τους απασχόλησαν κατά τη διάρκεια της διοικήσεώς τους.

Η πρόταση αφορούσε στον έγκαιρο προγραμματισμό – κοινοποίηση των μεταθέσεων των στελεχών κατά το πρώτο τετράμηνο κάθε έτους.

Η ‘’απάντηση’’ του ΓΕΣ/ΔΙΜΣΡΟ :
‘’Το έτος 2011 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο νέος νόμος και η ΥΑ που αφορούν τον σχεδιασμό και υλοποίηση των μεταθέσεων των στελεχών. Οι μεταθέσεις ανακοινώθηκαν περίπου στους χρόνους των προηγούμενων ετών. Η Δνση για το έτος 2012 θα επιδιώξει η ανακοίνωση των μεταθέσεων να υλοποιηθεί όσον το δυνατόν συντομότερα’’.

Μπορείτε να μας πείτε ‘’κύριοι’’ της ΔΙΜΣΠΡΟ :
1.                   Ποιόν ακριβώς προσπαθείτε να κοροϊδέψετε ;
2.                   Πώς είναι δυνατό να ελπίζουμε σε επίλυση ενός προβλήματος, όταν ΔΕΝ αναγνωρίζετε καν την ύπαρξή του :  
3.                 Όταν λέτε πως ‘’το έτος 2011 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο νέος νόμος και η ΥΑ που αφορούν τον σχεδιασμό και υλοποίηση των μεταθέσεων των στελεχών’’ μπορείτε να εξηγήσετε για ποιο λόγο ΔΕΝ αναφέρετε πουθενά ότι ο νόμος και η ΥΑ εφαρμόστηκαν (;) τελείως επιλεκτικά και με τρόπο τόσο πρόχειρο που στις περισσότερες των περιπτώσεων , μόνο προβλήματα δημιούργησε ; 
Θέλετε παραδείγματα ;
·                    Τα περισσότερα στελέχη που προσέφυγαν και ζήτησαν έλεγχο-ενημέρωση (ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ) των μορίων τους, διαπίστωσαν λάθη και παραλήψεις και ως δια μαγείας ΟΛΑ αφορούσαν, είτε σε μόρια που δικαιούνταν και δεν τους πιστώθηκαν, είτε τους χρεώνονταν (π.χ ποινές) παρόλο ότι είχαν δικαιωθεί και έπρεπε να είχαν ακυρωθεί προ πολλού.
·                    Κοινωνικά κριτήρια, που ΡΗΤΑ αναφέρονται και στο νόμο και την ΥΑ του 2011 αλλά και στο νέο νόμο (που θα ισχύσει από τις μεταθέσεις του 2013), ΔΕΝ ΙΣΧΥΣΑΝ και δεν ΠΙΣΤΩΘΗΚΑΝ με θετικά μόρια, κάτι που θα διαφοροποιούσε την κατάσταση της μετάθεσης ή μη σε πολλές των περιπτώσεων, με γελοίες δικαιολογίες.  Τρανταχτό παράδειγμα η ΜΗ προσμέτρηση των 5 μορίων κατά έτος, για υπηρέτηση σε τόπο ΜΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ και επιπλέον 2 μορίων κατά έτος, για ΜΗ ΣΤΕΓΑΣΗ σε ΣΟΑ, με έναρξη εφαρμογής τις μεταθέσεις του 2011.
Παρακαλώ να ληφθεί υπόψη ότι ο ‘’νομοθέτης’’ έλαβε σαφέστατα  υπόψη τα προβλήματα και τις  δυνατότητες των Διευθύνσεων όσον αφορά στη ύπαρξη των στοιχείων αυτών καθώς, ενώ στα θετικά μόρια λαμβάνονται υπόψη ΟΛΑ τα χρόνια υπηρεσίας των στελεχών (μεταθέσεις), μιας και είναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ (;) ότι αυτά τα στοιχεία είναι καταχωρημένα και ΕΛΕΓΜΕΝΑ (;),  για τα προαναφερθέντα κριτήρια (Φρουρές Μη Προτίμησης και Μη Στέγαση) λαμβάνονται υπόψη μόνο αυτά που προκύπτουν μετά το 2010, οπότε και ΔΕΝ απαιτείται καμιά ιδιαίτερη αναζήτηση και δεν προκαλεί κανένα ΦΟΒΕΡΟ και ΤΡΟΜΕΡΟ πρόβλημα στην εφαρμογή του… εκτός ίσως για αυτούς που υπηρετούν στις αντίστοιχες διευθύνσεις (που ασχολούνται με τις μεταθέσεις) και οι οποίοι προφανώς θα στερούνταν της δυνατότητας να κάνουν χρήση των ευεργετημάτων αυτών (μιας και στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν τα δικαιούνται) , σε αντίθεση με κάποιους συναδέλφους τους, που και τα δικαιούνταν και θα βρίσκονταν ‘’μπροστά’’ από τους ίδιους στα μόρια !!!!
Με γνώμονα σαφέστατα τα παραπάνω ‘’ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ’’ κάποιοι κύριοι να εφαρμόσουν τα συγκεκριμένα κριτήρια κατά το ‘’δοκούν’’ και να εφαρμόσουν τον νόμο από τις μεταθέσεις του 2013  (ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ), καθώς φαίνεται ΚΑΙ στο νέο νόμο πως η εφαρμογή και η προσμέτρηση αυτών των μορίων θα έπρεπε να ισχύουν από τις μεταθέσεις του 2011.
               Η Ιεραρχία που προσυπογράφει προτάσεις και που σαφέστατα είναι ο τελικός κριτής και υπεύθυνος για την εφαρμογή των νόμων, προτίθεται να λάβει κάποια μέτρα για τα προαναφερθέντα ή τα θεωρεί καλώς ‘’καμωμένα’’ και ότι ΔΕΝ τίθεται θέμα ;
               Καλό θα ήταν οι νόμοι, οι ΥΑ και λοιπά διατάγματα, διαταγές κ.τ.λ να εφαρμόζονται με γνώμονα τη βελτίωση (και) της καθημερινότητας αλλά και της ίδιας της ζωής των στελεχών, ικανοποιώντας και εφαρμόζοντας όχι μόνο το ‘’γράμμα’’  αλλά και το ‘’πνεύμα’’ του νόμου, με απώτερο σκοπό την πραγματική εφαρμογή της ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Μόνο όταν έμπρακτα αποδειχθεί προσπάθεια της ΗΓΕΣΙΑΣ προς αυτή την κατεύθυνση, θα υπάρξει βελτίωση και στην ψυχολογία και κατ’ επέκταση την ίδια την απόδοση των στελεχών.
Το όφελος σε αυτή την περίπτωση θα είναι σαφέστατα πολλαπλό, για την ίδια την υπηρεσία.
Α. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το kranosgr ένα ελεύθερο ακομμάτιστο ιστολόγιο, έχει ως σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων και σχολίων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται οι αναρτήσεις. Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
Ελεύθερα μπορείτε να στείλετε προς ανάρτηση και τη δική σας άποψη.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία.
Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
Εαν υπάρξει καθυστέρηση στην εμφάνιση των σχολίων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε συνεχώς στον Η/Υ παρά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα

kranosgr@gmail.com

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.