Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Βενιζέλος: Ανοιχτό το παράθυρο για αποζημιώσεις από τις «υποβρύχιες» μίζες

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Εγγραφο προς τον υπουργό Οικονομικών και τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με το οποίο ζητά να δη...

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Εγγραφο προς τον υπουργό Οικονομικών και τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με το οποίο ζητά να δηλώσει το Δημόσιο παράσταση πολιτικής αγωγής ενώπιον τόσο της γερμανικής όσο και της ελληνικής ποινικής Δικαιοσύνης για το ζήτημα των παράνομων πληρωμών που συνδέονται με τη σύμβαση του 2000 κατέθεσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος.

Αυτό απεκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κατά την ενημέρωση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων που είχε ως θέμα συζήτησης τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και το θέμα των υποβρυχίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό έγγραφο εστάλη μετά και το τελευταίο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel σχετικά με παράνομες πληρωμές, στο οποίο εμπλεκόταν και το όνομα του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Α. Τσοχατζόπουλου. Μάλιστα, αμέσως μετά το δημοσίευμα, ο κ. Βενιζέλος είχε εκδώσει και ανακοίνωση με την οποία άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεκδίκησης αποζημιώσεων για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Με το ίδιο έγγραφο, ο κ. Βενιζέλος ζητεί επίσης από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους «να επεξεργαστεί τις νομικές βάσεις επί των οποίων μπορούν να προβληθούν αξιώσεις του ελληνικού Δημοσίου κατά των εμπλεκομένων νομικών και φυσικών προσώπων που φέρονται να διέπραξαν πράξεις εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου». Το συγκεκριμένο έγγραφο είναι συνέχεια προηγούμενων εγγράφων που από τον περασμένο Απρίλιο έχουν σταλεί προς τον Αρειο Πάγο, το υπουργείο Οικονομικών και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Στοιχεία για τα υποβρύχια

Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε επίσης στοιχεία σύμφωνα με τα οποία αποδεικνύεται ότι η ελληνική πλευρά ουσιαστικά θα αγοράσει τα δύο γερμανικά υποβρύχια τύπου 214 φθηνότερα από τα τουρκικά, παρά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, κατά τις συζητήσεις για την οριστικοποίηση της συμφωνίας για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού και το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, οι επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού είχαν παρουσιάσει στοιχεία που κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η τιμή των ελληνικών υποβρυχίων «όχι μόνο δεν ήταν ανώτερη, αλλά ήταν σαφώς κατώτερη σε σχέση με παραγγελίες άλλης χώρας» (σσ. της Τουρκίας).

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι με τη συμφωνία διασφαλίζεται ότι η τιμή των υποβρυχίων (η Ελλάδα θα πληρώσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ για δύο νέα υποβρύχια τύπου 214) έχει προσδιοριστεί ως σταθερή ως το τέλος της σύμβασης που υπολογίζεται για το 2019. Και πρόσθεσε ότι η διαφορά που εντοπίζεται σε σχέση με τα ίδια υποβρύχια που θα αγοράσει η Τουρκία οφείλεται στο ότι η ελληνική πλευρά θα αγοράσει ολοκληρωμένο προϊόν και όχι μόνο τα υλικά και την τεχνογνωσία των Γερμανών.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, οι Τούρκοι ζήτησαν και πέτυχαν στις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια υποβρυχίων να εγκαταστήσουν σε αυτά σειρά οπλικών συστημάτων που κατασκευάζουν οι δικές τους αμυντικές βιομηχανίες. Αυτό, σε συνδυασμό με το χαμηλότερο εργατικό κόστος στην Τουρκία, θεωρείται ότι εξηγεί την διαφορά στην τιμή (σσ. οι Τούρκοι φέρονται να αγόρασαν κάθε υποβρύχιο προς 333 εκατ. ευρώ).

Οι συμφωνίες με Ρώσους και Γάλλους

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους και τους Γάλλους για την προμήθεια Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) και φρεγατών αντιστοίχως.

Και με τις δύο πλευρές βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών - πλαίσιο, που θα λαμβάνουν υπόψη και τον υπάρχον στενό δημοσιονομικό πλαίσιο της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι επί κυβέρνησης Καραμανλή είχε συμφωνηθεί η προμήθεια 420 ΤΟΜΑ προς 1,2 δισ. ευρώ, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Πεντάγωνο υπάρχουν πλέον δεύτερες σκέψεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Οσον αφορά στις φρεγάτες, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να σεβαστεί τις υπάρχουσες συμφωνίες, χωρίς να παραγνωρίζει όμως τις αρχές που έχουν τεθεί για τις προτεραιότητες του εξοπλιστικού προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό προετοιμάζεται συτμφωνία αμυντικής συνεργασίας αλλά και διακρατική συμφωνία - πλαίσιο για τους εξοπλισμούς.

Η κόντρα με τον Μεϊμαράκη

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο θέμα με τις μίζες ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ που, όπως έγραψε πρόσφατα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, δόθηκαν σε Έλληνες αξιωματούχους, για να πάρει η Ελλάδα τα υποβρύχια. Ο υπουργός έκανε αναφορά σε «στεγανοποίηση» της πορείας, την οποία διαχώρισε σε δύο φάσεις: την προβληματική και τον «συμβιβασμό».

Σε αυτό το σημείο, πληροφορίες από παρισταμένους στην Επιτροπή αναφέρουν ότι προκάλεσε την αντίδραση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκη, που ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να ξεκαθαρίσει ότι η συγκεκριμένη αναφορά δεν αφορούσε στη δική του θητεία στο Πεντάγωνο.

Ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι μπορεί η θητεία του κ. Μεϊμαράκη να ήταν αναποτελεσματική, δεν ήταν όμως ηθικά τρωτή. Πρόσθεσε μάλιστα πως την υπόθεση των παράνομων πληρωμών την ερευνά τόσο η Δικαιοσύνη όσο και το ΣΔΟΕ ενώ, όταν «ωριμάσουν τα στοιχεία», θα έρθει και στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=384984&ct=32&dt=16/02/2011
 
Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Βενιζέλος: Ανοιχτό το παράθυρο για αποζημιώσεις από τις «υποβρύχιες» μίζες
Βενιζέλος: Ανοιχτό το παράθυρο για αποζημιώσεις από τις «υποβρύχιες» μίζες
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh_FZHYXG53qLmMsSRH_NhfRPBnv6KAX9Hs9XEhR7FSrNC8B1wuHrvOejcAdhTHCyX5mpTi_EFGXtKyXHJlMms09kRoIrJKpl3-nOtzDEhEvK2fRLrvqmvWfPKui4SGs9wmOJPq22iuIp0/s400/384984.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh_FZHYXG53qLmMsSRH_NhfRPBnv6KAX9Hs9XEhR7FSrNC8B1wuHrvOejcAdhTHCyX5mpTi_EFGXtKyXHJlMms09kRoIrJKpl3-nOtzDEhEvK2fRLrvqmvWfPKui4SGs9wmOJPq22iuIp0/s72-c/384984.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2011/02/blog-post_2322.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2011/02/blog-post_2322.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy