Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2011

Οι βουλγαρικές Ειδικές Δυνάμεις

Πριν από λίγες ημέρες, ο Βούλγαρος ΥΕΘΑ, Αnyu Angelov, επισκέφθηκε στην Άγκυρα τον Τούρκο ομόλογό του, Vecdi Gönül με σκοπό την αναβάθμιση των αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών και την σύναψη συμφωνίας για προγραμματισμό στρατιωτικής συνεργασίας του έτους 2011. Η στρατιωτική συνεργασία περιλαμβάνει ανταλλαγή επισκέψεων μαθητών στρατιωτικών σχολών εκτέλεση συνεκπαίδευσης και κοινών ασκήσεων στρατιωτικών τμημάτων κοινά γυμνάσια πολεμικού ναυτικού, και συνεκπαίδευση μονάδων ειδικών δυνάμεων.

 Επίσης, πρόσφατα επισκέφθηκε την Βουλγαρία, κατόπιν προσκλήσεως του Βούλγαρου ΥΕΘΑ, o διοικητής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) του ΝΑΤΟ, Αντιπτέραρχος Frank Kisner, ο οποίος ενημερώθηκε για τον ανασχηματισμό των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων, μετά την πρόσφατη έγκριση από την κυβέρνηση, της σχετικής μελέτης του βουλγαρικού ΓΕΕΘΑ,  όπως και για την ανεπιφύλακτη αποδοχή του νατοϊκού δόγματος ειδικών επιχειρήσεων, από την Βουλγαρία.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Βούλγαρος ΥΕΘΑ, το εθνικό βουλγαρικό δόγμα ειδικών επιχειρήσεων θα συνάδει απόλυτα με αυτό του ΝΑΤΟ και περιμένει από την αντίστοιχη ΔΕΕ, να θεσπίσει κοινές διαδικασίες και βασικές οδηγίες επιχειρήσεων, σύμφωνα με την μετεξέλιξη  και τις επιχειρησιακές απαιτήσεις  του ΝΑΤΟ, σε αυτόν τον τομέα. Ο Αντιπτέραρχος ευχαρίστησε για την υποστήριξη της Βουλγαρίας στην όλη προσπάθεια της οργάνωσης της νέας σχετικά ΔΕΕ και τόνισε με έμφαση την ανάγκη της ομοιόμορφης δομής και εκπαίδευσης των ειδικών δυνάμεων των κρατών-μελών της συμμαχίας, ώστε να μπορούν να συνεργάζονται σε πολυεθνικό περιβάλλον, σε διακλαδικές επιχειρήσεις, με εκστρατευτική δυνατότητα ενεργείας,  στα πλαίσια που καθορίζει το Συμβούλιο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Οι Βούλγαροι, όπως φαίνεται, επιθυμούν διακαώς την ενεργή συμμετοχή τους στα τεκταινόμενα στο χώρο των ειδικών δυνάμεων και μάλιστα έχουν διαθέσει ένα επιτελή αξιωματικό προς το παρόν, στο στρατηγείο της ΔΕΕ του ΝΑΤΟ.

Πέραν αυτού, από το 2006 έχουν συνάψει διμερή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τους Αμερικανούς,  με την οποία οι δεύτεροι, δεσμεύονται να αναβαθμίσουν τις βουλγαρικές αεροπορικές βάσεις στο Besmer(κοντά στο Yambol) και στο Graf Ignatievo (κοντά στη Φιλιππούπολη), το πεδίο βολής στο  Novo Selo (κοντά στο Sliven) και τις εγκαταστάσεις ΔΜ στο   Aytos. Οι πρώτοι δέχονται τα παραπάνω, σαν κοινές αμερικανοβουλγαρικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Έτσι γίνονται οι “παστρικές” δουλειές. Τα συμφέροντα συμπίπτουν.

Ποιές είναι οι βουλγαρικές ειδικές δυνάμεις; Η Βουλγαρία διαθέτει την 68 Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων, που έχει έδρα στη Φιλιππούπολη.   Η Ταξιαρχία υπάγεται στο ΓΕΣ και διαθέτει το Στρατηγείο, το Λόχο Στρατηγείου, ένα Τάγμα Ειδικών Δυνάμεων , ένα Τάγμα εκπαιδεύσεως και ένα Λόχο Ψυχολογικών Επιχειρήσεων στη Φιλιππούπολη, ένα Τάγμα Αλεξιπτωτιστών στο Σλίβεν και ένα Τάγμα Αλπινιστών στο Σμόλυαν . Θεωρείται ο πιο εκσυγχρονισμένος σχηματισμός του βουλγαρικού στρατού ξηράς και σύμφωνα με τις προδιαγραφές του, έχει τη δυνατότητα εκτέλεσης όλου του φάσματος ειδικών επιχειρήσεων.

Το 60% περίπου του μόνιμου προσωπικού, έχει γνώση της αγγλικής γλώσσας. Επιπλέον υπάρχουν στελέχη που γνωρίζουν και άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες καθώς και γλώσσες ομόρων κρατών.  Επίσης τα μικρά στελέχη, κυρίως διμοιρίτες, εκπαιδεύονται για 7 μήνες στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων της Πορτογαλίας, που βρίσκεται στην πόλη Λαμέγκο. Προφανώς υπάρχει ανάλογη διμερής συμφωνία. Η βασική εκπαίδευση των κληρωτών οπλιτών, όπου υπάρχουν, διαρκεί 3 μήνες, ενώ των επαγγελματιών οπλιτών 5 μήνες. Στη συνέχεια οι επαγγελματίες εκπαιδεύονται σε πιο εξειδικευμένα αντικείμενα σε άλλα σχολεία.

Το  ετήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης της Ταξιαρχίας ακολουθεί 2 εξαμηνιαίους κύκλους, με αντικείμενα ειδικών δυνάμεων, ανάλογα με το είδος και τις αποστολές των μονάδων, ώστε να διατηρείται η υψηλή μαχητική ικανότητα. Έμφαση δίνεται σε όλους ανεξαιρέτως, στην άριστη φυσική κατάσταση και στις βολές. Προσωπικό της Ταξιαρχίας υπηρετεί στο Αφγανιστάν, στα πλαίσια της ISAF. Υπάρχει και άλλη ειδική μονάδα η  COBT(Специализиран отряд за борба с тероризма) δηλαδή, η Ειδική  Αντιτρομοκρατική Μονάδα. Είναι κάτι ανάλογο των Γερμανών GSG-9 ή των Ρώσων Spetsgruppa A . Αυτή η μονάδα έχει δύναμη 152 ανδρών. Διαθέτει τη διοίκηση και το επιτελείο της(15 άνδρες),  4 επιχειρησιακά τμήματα των 19 ανδρών με ενιαία διοίκηση (101 άνδρες συνολικά), 1 τμήμα εκπαίδευσης (12 άνδρες) και 1 τμήμα διοικητικής μέριμνας (26 άνδρες). Η συγκρότηση των επιχειρησιακών τμημάτων δεν είναι άκαμπτη και προσαρμόζεται ανάλογα με την αποστολή.

Όλο το προσωπικό προέρχεται από τις τάξεις του βουλγαρικού στρατού, είναι εθελοντές και επιλέγονται ανάλογα με τα προσόντα και τις επιδόσεις τους στην προηγούμενη στρατιωτική τους υπηρεσία. Μετά την επιλογή τους ακολουθεί εκπαίδευση περίπου 18 μηνών και όσοι επιτύχουν εντάσσονται σαν κανονικά μέλη στη μονάδα. Αυτοί που αναλαμβάνουν καθήκοντα ομαδάρχου,διμοιρίτου και γενικά οι αξιωματικοί, εκπαιδεύονται από 1 μέχρι 3 χρόνια επιπρόσθετα για ν’ αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για την αποστολή τους. Αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό, ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στη μονάδα για απόκτηση ειδικότητας όπως νοσοκόμου, χειριστού φορητού και ομαδικού οπλισμού, καταστροφέα, διαβιβαστή, ελεύθερου σκοπευτή , αλλά και εκπαίδευση σε αλεξίπτωτα βολές, τακτική ειδικών δυνάμεων και μάχη σώμα με σώμα.

Η μονάδα έχει εκτελέσει συνεκπαιδεύσεις στο παρελθόν με τους Ρώσους Spetsnaz, όπως και με προσωπικό ειδικών δυνάμεων άλλων χωρών.  Τον περασμένο Ιούνιο είχαν πάει Αμερικανοί Special Forces για συνεκπαίδευση, με έμφαση στον τρόπο αντιμετώπισης πειρατείας σε πλοία, αλλά και σε άλλα αντικείμενα όπως πλοήγηση με αλαστικές λέμβους, ειδική αναγνώριση, άμεσες επιθετικές ενέργειες, ψυχολογικές επιχειρήσεις,  επιχειρήσεις κατά ναρκωτικών κλπ.. Οι Αμερικανοί, που έμειναν ένα μήνα, πρέπει να τους έμαθαν πολλά. Λογικά πρέπει να συμμετείχε και προσωπικό της 68 Ταξιαρχίας Ειδικών Επιχειρήσεων.

Ο οπλισμός που διαθέτουν οι COBT(SOBT Αγγλικά) περιλαμβάνει σύγρονα φορητά όπλα πουάλλα κατασκευάζονται στην Βουλγαρία και άλλα αγοράζονται από το εξωτερικό. Έτσι διαθέτουν

Τυφέκια AR-M4SF 7,62×39
Τυφέκια Steyr AUG
Τυφέκια AR-M1
Υποπολυβόλα Arsenal Shipka 9×18
Υποπολυβόλα MP-5A3 9×19
Αθόρυβα υποπολυβόλα MP5K-PDW 9×19
Πιστόλια Glock-17
Καραμπίνες τύπου Shotgun Mossberg
Τυφέκια ελευθέρου σκοπευτού L115A1
Τυφέκια ελευθέρου σκοπευτού L96
Επιπλέον χρησιμοποιούν διόπτρες νυκτερινής παρατήρησης καισκόπευσης. Διαθέτουν ειδικά τεθωρακισμένα οχήματα για την μεταφορά τους και έχουν ειδικό ιματισμό και αλεξίσφαιρα γιλέκα υψηλού δείκτη πρστασίας με τη χρήση πλακών Kevlar. Γενικά οι βουλγαρικές ειδικές δυνάμεις συμμετέχουν σε πολλές ειρηνευτικές αποστολές και διαθέτουν προσωπικό όπου υπάρχουν δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Ήδη στο Αφγανιστάν οι Βούλγαροι διατηρούν δύναμη 580 ατόμων, κατανεμημένων σε διάφορες περιοχές με αποστολές, κυρίως ασφαλείας εγκαταστάσεων.

Ανιχνευτής
http://www.strategyreport.gr/?p=7005

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το kranosgr ένα ελεύθερο ακομμάτιστο ιστολόγιο, έχει ως σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων και σχολίων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται οι αναρτήσεις. Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
Ελεύθερα μπορείτε να στείλετε προς ανάρτηση και τη δική σας άποψη.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία.
Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
Εαν υπάρξει καθυστέρηση στην εμφάνιση των σχολίων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε συνεχώς στον Η/Υ παρά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα

kranosgr@gmail.com

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.